Daria ja z Niką przeszłam na prawdę wiele. Jak miała 5 tygodni, to trafiłyśmy do szpitala. Miała refluks taki, że masakra. Zaczęła spadać z wagi. I pewnie właśnie Enfamil by się nam przyjął, bo ona po nim już nie rzygała ciągle, ale u nas była tez silna alergia i niestety Nutramigen był niezbędny. Musiałam do tego i tak dodawać zagęszczacz. Wiem jednak, że Enfamil ma świetne opinie jeśli chodzi o dzieci problemowe. Zarówno ten bez laktozy, jak i ten AR antyrefluksowy, albo HA dla dzieci zagrożonych alergią. Widać Twoja Nadusia wiedziała, co dobre:-)
Pirania Nutramigen jest lekko strawny. Jest hydrolizatem wysokiego stopnia. Pod względem składu i przyswajalności składników nie różni się od mleka modyfikowanego. Jedyna różnica jest taka, że białko jest zhydrolizowane, czyli rozłożone na drobniejsze cząsteczki (peptydy, aminokwasy) o znikomych lub prawie żadnych właściwościach uczulających. Czyli tak jakby dzięki temu, dziecko już nie musi trawić tych białek, tylko ma je "podane na talerzu". I tu wydaje mi się jest pies pogrzebany, bo moja Nika źle się czuje po każdym mleku teraz, chociaż już niby alergia ustąpiła. A przecież nie będę jej dawać tego Nutramigenu nie wiadomo jak długo.
Ja bym Kajusi na Twoim miejscu podała jakieś mleczko HA. Jest to też hydrolizat, ale o niższym stopniu hydrolizy, gdzie białko jest poddane częściowej hydrolizie. Na rynku dostępne jest mnóstwo mieszanek tego typu. Ja oczywiście od siebie polecam Humanę HA lub Humanę z dodatkiem probiotyku (jest bananowa, jabłkowa i zwykła). Albo Hipp ma też fajne mleko z probiotykiem. Dzięki temu będzie Kajusi lżej na brzuszku, ale nie rozleniwi to układu trawienia.
Oczywiście nic złego nie ma w tym, że podajesz jej Nutramigen. Ja pewnie w akcie desperacji też bym go Nice kupiła, ale tu w Uk bez recepty ani rusz. Na prawdę wiem jak to jest, kiedy człowiek łapie się wszystkiego. Może kup jakies inne mleczko i zacznij jej mieszać z Nutramigenem. No i obserwuj ją. Wiesz, do 3 miesięcy jej układ trawienny jeszcze dojrzewa, to może po 3 miesiącu? To tylko moje sugestie. Nie wiem, czy słuszne, ale wiem na pewno, że patrząc z perspektywy czasu, Nutramigen u nas to zło konieczne. Mam jednak nadzieję, że uda mi się jakoś Nice wprowadzić inne mleko.
Nie stresuj się kochana. Powolutku do przodu i będzie dobrze