reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

reklama
Schematy, schematy, schematy.... ja słucham też pediatry i intuicji ;-)
Nasza pani doktor kazała rozszerzać dietę Kacpra po skończonym 4msc choć był i nadal jest na piersi. Cyc nadal kroluje i chcę coś w tym naszym menu zmienić tylko nie wiem jak....
5.30- cyc, około 120ml
11.00- cyc, około 150-180ml
14.30-15.- obiadek i deserek
17-17.30- cyc, około 180ml
20.30- cyc, około 200ml
1-3- cyc- około 150ml

Próbowała któraś z Was kleiku kukurydzianego na swoim mleku? Chciałbym go podać z owocami, np. tartym jabłkiem.

Na jakiej tarce trzecie jabłuszko? Ja nie mogę nigdzie dorwać platikowej, a ponoć metalowa się nie nadaje... :confused2:
ja do jablka mam szklana tarke, plastikowej tez nie znalazlam. troche sie trzeba natrzec, bo jakies malo ostre to szklo, chyba ze moja tak wykonana.

w sklepie ze zdrową żywnością z warzyw tylko marchewka, ziemniak, seler i pietruszka

a tak na marginesie to jak zrobię obiadek dla dziecia to ile mogę w lodówce trzymać jedzonko
czy mrozić??
i w czym zamrażać???

jakieś pomysły na takie eksperymenty dla 4,5 miesięczniaka??
bo codziennie nie mam czasu gotować

ja owocki traktuję blenderem ;)

anmika a spróbuj go "oszukać" smoczkiem w sensie jak sie budzi tak po 2h to dać mu smoka przytulić do głołej piersi i może pociamka sobie smoka i pójdzie spać a Twoje piersi i napełnią sie i on rzeczywiście zgłodnieje. Ja tak robiłam jak mi sie budził co 2h udawało sie oszukać na kolejne 2 i wtedy po tych 4 rzeczywiście jadł nie ciumkał. Ja przed samym snem gaszę światło zostaje taka ledwo świecąca lampka i go karmie wtedy on mało co widzi ;-) siedzę na fotelu na którym nie ma nic atrakcyjnego i tak udaje mi sie go na noc porządnie nakarmić. W ciągu dnia też mam cyrki i jak czytałam tu dziewczyny też tak mają ze maluchy kręcą sie i interesuje je wszystko ... ja zawsze karmie w tym samym mało atrakcyjnym dla niego miejscu gdzie nawet żaluzje przysłaniam do karmienia i cisza jest w całym domu i to nie zawsze pomaga - puki tyje nie przejmować sie choć wiem jak to wyprowadza z równowagi :tak:

Merlin już próbowałam go oszukać w nocy smokiem, ale nie wychodzi. Mały zaraz "kuma" co się dzieje i zamiast zasnąć, to się denerwuje i rozbudza. Po kąpaniu to ja go karmie praktycznie po ciemku, światła wszystkie mam pozgaszane jedynie z ulicy lampa przez okno świeci i tak przez całą noc. Po kąpaniu pije ładnie i dość długo z jednej, a czasem nawet z dwóćh piersi. A w dzień, czy jest cicho, czy gra muzyka, czy siedzimy w jednym pokoju, czy w drugim, czy jestem sama, czy Starszak krzyczy, to Mały i tak pije po 2 minuty. Jedynie tak jak mówisz, Mały rośnie, przybiera na wadze, więc chyba nie ma się co stresować. Jutro idziemy na szczepienie to popytam co i jak. Dzięki za porady

jablka kwasy jakies maja i niedobrze jest jak maja kontakt z metalem... reakcje zachodza. ja jako dorosla czasami tre na metalowej, ale wiem ze to nie argument, ze mimo to zyje, ale jednak dziecku wole tak nie robic.. ;-)

no masz a ja całe życie jabłka, marchewke , buraki, ziemniaki i co tam trzeba trę na metalowej tarce :-:)szok:

moj dziec odrzucil moje jedzenie na rzecz sloiczkow :wściekła/y:
jak Wy gotujecie ziemniaki zeby sie tak nie ciagnely????

ja najpierw gotuję je w kawałkach później wrzucam do blendera z oliwa z oliwek i wodą

hejc
1)czy mogę małej dawac chruki kukurydziane takie jasne ? skład : kaszka kukurydziana ??????
2)i co mam zrobic ziemniaczkiem ugotowałm jej , zblendowałam go, ale wyszła taka biała maziaja, dałam troszkę masła, ale suche tooo ????????????????????????????????????

mimo ze lekarka pozwoliła ja bym nie dała między innymi dlatego ze dziecko je same papki a rozszerzać lepiej o inny owoc, warzywo niz o chrupek... idąc tą myślą mozna dziecku do ręki dac marchewkę

w sklepie ze zdrową żywnością z warzyw tylko marchewka, ziemniak, seler i pietruszka

a tak na marginesie to jak zrobię obiadek dla dziecia to ile mogę w lodówce trzymać jedzonko
czy mrozić??
i w czym zamrażać???

jakieś pomysły na takie eksperymenty dla 4,5 miesięczniaka??
bo codziennie nie mam czasu gotować

ja owocki traktuję blenderem ;)

wiem ze w lodówce 48h a mrozić nie wiem ile chyba około 3 dni a mrozić tylko w specjalnych pojemnikach

Merlin już próbowałam go oszukać w nocy smokiem, ale nie wychodzi. Mały zaraz "kuma" co się dzieje i zamiast zasnąć, to się denerwuje i rozbudza. Po kąpaniu to ja go karmie praktycznie po ciemku, światła wszystkie mam pozgaszane jedynie z ulicy lampa przez okno świeci i tak przez całą noc. Po kąpaniu pije ładnie i dość długo z jednej, a czasem nawet z dwóćh piersi. A w dzień, czy jest cicho, czy gra muzyka, czy siedzimy w jednym pokoju, czy w drugim, czy jestem sama, czy Starszak krzyczy, to Mały i tak pije po 2 minuty. Jedynie tak jak mówisz, Mały rośnie, przybiera na wadze, więc chyba nie ma się co stresować. Jutro idziemy na szczepienie to popytam co i jak. Dzięki za porady

kurde przykro mi ... trzymam kciuki aby coś si zmieniło

myslalam dzis pol dnia jak wprowadzic malemu kaszke, obiadek i deserek tak zeby bylo rozlozone w czasie i zeby glodny nie byl. moze tak?: mleko, mleko z kaszka, obiadek, mleko, deserek, mleko? cos chyba za duzo tych posilkow? no ja juz nie wiem...

reklama
Do góry