reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Dziewczyny ja tam nie widze roznicy medzy tymi kaszkami na wodzie czy mleku, w obu w ostatecznosci jest mleko, roznia sie tylko sposobem przygotowania.
Marcelinie kaszek jeszcze nie daje bo ona i tak pulpecik jest i nie widze takiej potrzeby...Wojtek - od poczatku dawalam te na wodzie bo był karmiony cycem i musialabym kupowac mm specjalnie do kaszek...odciagac mi sie nie chce.

Tak wogole to moja panna nie bardzo jest chetna do jedzenia:baffled: Cyc tak, zupka słabo, jabłuszko ze dwie lyzeczki...szału nie ma:dry:

A cycem bede karmic ile sie bedzie dalo...No ale ja zostaje w domu z dziecmi...

no i to jest właśnie ta różnica między kaszkami mlecznymi i bezmlecznymi :D ja myślę że dla dzieci mm lepsza jest ta bezmleczna bo w tedy dziecko dostaje tylko jeden rodzaj mm, jeśli kupimy kaszkę mleczną z innej firmy niż mleczko to tak jakby dziecko w tym samym czasie jadło dwa mm.

stokrotka.af spróbuj dać picie zaraz po kaszce(obiadku) albo po przebudzeniu - moja w tedy najchętniej pije (około 50 dwa razy dziennie) a też wcześniej nie chciała nic pić.

Ostatnia edycja:
reklama
no i to jest właśnie ta różnica między kaszkami mlecznymi i bezmlecznymi :D ja myślę że dla dzieci mm lepsza jest ta bezmleczna bo w tedy dziecko dostaje tylko jeden rodzaj mm, jeśli kupimy kaszkę mleczną z innej firmy niż mleczko to tak jakby dziecko w tym samym czasie jadło dwa mm.

No fakt, w ten sposób o tym nie pomyslalam :)

Dziewczyny jak patrze na to jak Wasze dzieciątka jedzą, to aż przerażona jestem i zazdroszcze. Ja jakoś nie mogę uregulować u Małego tych posiłków,żeby było o stałych porach. :baffled: Co prawda my dopiero zaczęliśmy jeść (dziś jest tydzień) i jedzonko daje mu na razie raz dziennie. Ale tak to u mnie różńie wychodzi. Wszystko przez te nocki podczas których Mały często się budzi i pije. Raz pije więcej (bo głodny) raz mniej (bo nie jest głodny), ale inaczej niż przy cycu nie zaśnie. Dziś było tak: o 20 po cycu usnął, pobudka o 23.20 (picie), o 1.00 (dałam mu smoka i zasnął), o 2.20 (picie), o 5.00 (picie), o 6.00 (dałam smoka) i o 7.00 obudził się na dobre, choć pewnie jakbym mu dała cyca to jeszcze by trochę pospał. Napił się o 9.00 i poszedł spać. Słyszę, że właśnie się obudził i teraz dam mu jedzonko. Wiem, że strasznie często w tej nocy, ale nie wiem co robić, jak go oduczyć, bo smok nie działa, jedynie na chwilę, albo wcale? Myślę, że trochę ja zawiniłam, bo w grudniu spał ładnie i budził się raz w nocy. Od stycznia zaczął się nagle budzić częściej i ja niepotrzebnie zaczęłam mu wtedy przy każej pobudce dawać pierś. Nie pomyślałam wtedy (głupia!), że on wcale nie budzi sie z głodu. No ale szybko się do tego przyzywczaił i teraz tylko przy piersi uśnie. :baffled:
Ja też chciałabym karmić ile się da (tzn. do ok. 1 - 1,5 roku), choć zobaczymy jak to wyjdzie bo w lipcu wracam do pracy.

o kule bele :szok: moja małą wogóle, to sobie je jak chce, średnio co 2-3 h 100ml MM a na noc ok 150 ml MM , kaszkę olała ciepłym moczem, spróbowałam juz wszystkich i ................. - drze się, więc jej kaszek nie daję , ona jest mleczarką :-D:-D:-D

Co do obiadku - je pół małego słoiczka raz dziennie, dziś np nie jadła, bo nie miałąm kiedy jej podać, i codziennie pół słoiczka deserku dziennie.
Amen.

U nas plan dnia z żywieniem wygląda mniej więcej tak:
6:00- 7:00 180 ml mm
10:00 120 ml kaszki malinowej na mm
13:00 120 ml mm
15:00 słoiczek cały obiadku z mięskiem
17:30 150 ml mm
19:30 deserek owocowy
21:30 180ml mm z kleikiem kukurydzianym
i tak Panna przesypia do rana i później daje mamie pospać do 9-tej:-)

oooooooooooooo ja też bym chciała tak :tak:

Jemu 1 łyżeczka soczku wystarczyła od 10 do 15? Czy obraził się? ;-)

Spróbuj soczek zrobić pół na pół z wodą, albo spróbuj dać samą wodę, tylko sama woda nie jest posiłkiem, chodzi raczej o sprawdzenie czy w ogóle będzie pił.

ja już wysiadam w kwestii tego picia :no: woda nie przejdzie :-(

Sprawdź dziąsła, bo jak idą zęby to dzieci też potrafią mniej zjeść. Odczuwa jakiś dyskomfort i stąd może mniejszy apetyt.

jakoś nie mam odwagi włożyć palucha do buzi i macać :szok:
za to junior pcha wszystko do pycha ;-)

reklama
Robienie kaszki bezmlecznej na wodzie powoduje ze dziecko zjada mniej mleka na dzień, czy to MM czy z piersi. Nasze maluszki potrzebują mleka bo ono zawiera wszystkie witaminy, minerały i kwasy omega i tłuszcze potrzebne do prawidłowego rozwoju a woda nie ma nic!!!

Do góry