reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

Dobrze ze sie udało, jak cos nie daje Ci spokoju to lepiej dopytać i mieć czystą głowę. Trzymam kciuki zeby było dobrze
Lekarze twierdza, ze wszystko ok. Ten pecherzyk bedzie mnie przesladowal. Wtedy sie naczytalam o wadach, poronieniach i obsrałam zbroje. Takze do 12 tc maja przejebane. Pozniej zreszta tez 😂

reklama
Lekarze twierdza, ze wszystko ok. Ten pecherzyk bedzie mnie przesladowal. Wtedy sie naczytalam o wadach, poronieniach i obsrałam zbroje. Takze do 12 tc maja przejebane. Pozniej zreszta tez 😂
Ja to rozumiem doskonale XD. Czasami to sobie mysle ze moze lepiej nic nie czytać, bo co trafie na jakiś wątek to później mam w głowie że to jest straszne że tyle rzeczy może pójść nie tak.
Ja w końcu się umówiłam na badania prenatalne na 30.09 i od razu i nifty i już się stresuje, a to dopiero za miesiąc.
Wcześniej mam jeszcze wizytę i badania 09.09 gdzie chcę poruszyć temat wyników cukru więc też będzie ciekawie :D

Ja się właśnie umówiłam na 26go przez zdalny formularz. To był jedyny termin możliwy w jakim mogłabym iść, tak to u wszystkich lekarzy pracujących brak miejsc, ja umawiam się w Krakowie. Badanie jest zatytułowane „Badanie 1 trymestru z ocena ryzyka genetycznego 12+0 -13+6. Mam nadzieję że to prenatalne xd
Niby tu piszą 12+0 ale na ich stronie widzę że jest od 11+0 ale najbardziej optymalne 12+0.
Mam rozkminke w tym temacie bo według OM będę wtedy 11+5 ale według ostatniego USG lekarz stwierdził ze ciąża jest 5-6 dni starsza. Więc stwierdziłam że skoro jest starsza to chyba na luzie już wtedy mogę się zapisać ? Jak myślicie ?
Sprawdź czy dr ma uprawnienia fmf jeśli tak to prenatalne.
Zastanawiałam się ostatnio też nad tym że skoro pappa to statystyka i nifty to statystyka to czemu tak różne wychodzą, gdzieś na fb trafiłam na wątek gdzie babeczki pisały że pappa powychodzilo bardzo źle i dopiero jak zrobiły nifty to się okazało że jest okej.
Ja najchętniej pappa bym nie robiła patrząc po opiniach i jeśli nie będzie to w ramach tamtego badania to pewnie nie będę robiła, bo chcę zaoszczędzić sobie stresu jeśli fałszywie pokażą wyniki.
Kiedyś znajomi nam opowiadali że też się stresu najedli bo nieszczęsny pappa wyszedł im bardzo kiepsko, a późniejsze badania już super.
Pappe warto zrobić bo wylicza np ryzyko preklempsji czy przed wczesnego porodu. Ja tak dostałam dodatkowe leki w poprzedniej ciąży.
Nifty to nie statystyka. To badania DNA płodu, które jest we krwi matki. Ma pewność około 98-99% w zależności od mutacji no i nie jest w stanie wykryć jakiś bardzo rzadkich mutacji genów, tylko te takie najbardziej popularne. Przy czym pappa i tak skupia sie tylko na tych 3 czy 4 głównych chorobach genetycznych. Takze to w ogóle nie jest porównywalne.
A jednak tak. I się też myli

Tylko ze wyjatkowa Hania no to w sumie jedyny przypadek znany 🤷🏼‍♀️
Nie jest jedyną. Poprostu tu jest naglosnione. Dlatego też niektóre z tych testów mają ubezpieczenie od pomyłek.

Pappe warto zrobić bo wylicza np ryzyko preklempsji czy przed wczesnego porodu. Ja tak dostałam dodatkowe leki w poprzedniej ciąży.

Nie jest jedyną. Poprostu tu jest naglosnione. Dlatego też niektóre z tych testów mają ubezpieczenie od pomyłek.
Dlatego napisalam ze jedyny znany.

Hmm to może na tą pappe umówię się już na NFZ w takim razie

Mama Hani też miała ubezpieczenie, walczy o nie do dziś...

To też nie tak, że ja jakoś bardzo neguje to badanie, nie, ale mi osobiście nie dałoby wewnętrznego spokoju jeśli np po prenatalnych miałabym spore ryzyka.
Jest taka grupa na fb o badaniach właśnie, tam jest więcej przypadków.

reklama
Mama Hani też miała ubezpieczenie, walczy o nie do dziś...
No właśnie. A i tak właśnie problem bo przecież nie dają 100% tylko te 98 czy ileś tam
To też nie tak, że ja jakoś bardzo neguje to badanie, nie, ale mi osobiście nie dałoby wewnętrznego spokoju jeśli np po prenatalnych miałabym spore ryzyka.
Jest taka grupa na fb o badaniach właśnie, tam jest więcej przypadków.
Ja też. Bo jak kogoś uspokoi to luz. Mnie by nie uspokoiło tym bardziej jak już pisałam wady starszej i tak by nie wykryło. My mamy zaplanowaną amnio 4 tyg po prenatalnych chyli 17tc. Z dr jeszcze dogadamy godziny. Mój weźmie 4tyg rodzicielskiego na starszą bo tam nic nie brał też.

Do góry