reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowe mamy 2026 🍼

Dzwoniłam i babeczka na recepcji powiedziała że wydaje jej się że termin jest w porządku, a jeśli lekarka coś będzie chciała zobaczyć to umówimy się na dodatkową konsultacje. Ja też jestem bardzo prawie pewna że owulację miałam wcześniej więc obstawiam że ciąża o te dwa dni to starsza jest napewno więc zostawię ten termin(i tak innego nie widziałam ) stwierdziłam że zapiszę się też na nifty od razu, bo i tak pewnie bym zrobić chciała dla pewności i świętego spokoju
Ja cały czas myślę nad NIFTY albo Panorama, odstrasza mnie cena i kolejna statystyka, zachęca poznanie płci 😂

reklama
Umówiłam się do dobre USG. Mieli chyba najlepsze opinie, jednak ciężko podobno się umówić do czołowych specjalistów tam, oni raczej jak już coś zostanie wykryte
A no tez słyszałam ze sa ok. Ja sobie odpuściłam juz szukanie, bo moja ginka polecała i nadal poleca jedna lekarke, robila mi juz w poprzedniej ciazy prenatalne i było ok. Babka w obyciu jest oschła, ale badanie rzeczywiscie robila mega dokladnie. Dzisiaj tam zadzwoniłam i jestem milo zaskoczona, umówiłam sie w 12+1 i okazuje sie ze maja umowę z nfz i bede miala to badanie za darmo.

A no tez słyszałam ze sa ok. Ja sobie odpuściłam juz szukanie, bo moja ginka polecała i nadal poleca jedna lekarke, robila mi juz w poprzedniej ciazy prenatalne i było ok. Babka w obyciu jest oschła, ale badanie rzeczywiscie robila mega dokladnie. Dzisiaj tam zadzwoniłam i jestem milo zaskoczona, umówiłam sie w 12+1 i okazuje sie ze maja umowę z nfz i bede miala to badanie za darmo.
Jak możesz to podaj namiary, w razie jakby coś mi się wywaliło.

Ja cały czas myślę nad NIFTY albo Panorama, odstrasza mnie cena i kolejna statystyka, zachęca poznanie płci 😂
Ja patrząc na to jak zachowuje się w ciąży (ogólna panika) wolę zrobić i wiedzieć. Nie wiem serio co mi się stało, czy to osławione hormony czy co, ale mój mózg zaczął robić jakieś scenariusza mroczne. Wiem że stres dla dziecka nie jest dobry, ale powiem Wam dziewczyny że się nie mogę opanować.
Tak jak Wam pisałam, myślałam że to będzie taki leciutki czas, a od kilku tyg chodzę zestresowana jak nigdy xD

Zastanawiałam się ostatnio też nad tym że skoro pappa to statystyka i nifty to statystyka to czemu tak różne wychodzą, gdzieś na fb trafiłam na wątek gdzie babeczki pisały że pappa powychodzilo bardzo źle i dopiero jak zrobiły nifty to się okazało że jest okej.
Ja najchętniej pappa bym nie robiła patrząc po opiniach i jeśli nie będzie to w ramach tamtego badania to pewnie nie będę robiła, bo chcę zaoszczędzić sobie stresu jeśli fałszywie pokażą wyniki.
Kiedyś znajomi nam opowiadali że też się stresu najedli bo nieszczęsny pappa wyszedł im bardzo kiepsko, a późniejsze badania już super.

Zastanawiałam się ostatnio też nad tym że skoro pappa to statystyka i nifty to statystyka to czemu tak różne wychodzą, gdzieś na fb trafiłam na wątek gdzie babeczki pisały że pappa powychodzilo bardzo źle i dopiero jak zrobiły nifty to się okazało że jest okej.
Ja najchętniej pappa bym nie robiła patrząc po opiniach i jeśli nie będzie to w ramach tamtego badania to pewnie nie będę robiła, bo chcę zaoszczędzić sobie stresu jeśli fałszywie pokażą wyniki.
Kiedyś znajomi nam opowiadali że też się stresu najedli bo nieszczęsny pappa wyszedł im bardzo kiepsko, a późniejsze badania już super.
Nifty to nie statystyka. To badania DNA płodu, które jest we krwi matki. Ma pewność około 98-99% w zależności od mutacji no i nie jest w stanie wykryć jakiś bardzo rzadkich mutacji genów, tylko te takie najbardziej popularne. Przy czym pappa i tak skupia sie tylko na tych 3 czy 4 głównych chorobach genetycznych. Takze to w ogóle nie jest porównywalne.

Nifty to nie statystyka. To badania DNA płodu, które jest we krwi matki. Ma pewność około 98-99% w zależności od mutacji no i nie jest w stanie wykryć jakiś bardzo rzadkich mutacji genów, tylko te takie najbardziej popularne. Przy czym pappa i tak skupia sie tylko na tych 3 czy 4 głównych chorobach genetycznych. Takze to w ogóle nie jest porównywalne.
Dzięki za wytłumaczenie, to tymbardziej pójdę na to nifty :D Ty kiedyś robiłaś ?

Nie jest, idziesz tam gdzie chcesz i tam gdzie jest na nfz 😉 ja juz dostałam skierowanie i lekarz powiedział że mam wybrać gdzie chce iść.
Niby nie jest , ale to też znowu jest uzależnione od ginekologa prowadzącego bo jak poszłam potwierdzić ciszę to inny dal skierowanie i pytał się czy mam wybranego lekarza u którego chciałabym wykonać badania zasugerował tylko że u Nas w Mieście często odsyłają do innego i robią problemy i zasugerował żeby zrobić sobie w Głogowie, na temat lekarzy się nie wypowiadał a jak poszłam już do swojego gin i u Neigo będę prowadzić ciążę to on odrazu żebym zmieniła u odwołała w Głogowie i zadzwonila do tego konkretnego lekarza się umówić bo że on wykonuje to badanie tak jak ma być więc posłuchałam się i tak zrobiłam tylko później jak czytałam opinie to miał sporo takich że gbur że nic nie mówi przy badaniu że 10 min i do widzenia że mocno uderza głowica po brzuchu No oczywiście są też pozytywne i te najświeższe niby dobre ma opinie bo on też prowadzi ciążę jakieś zagrożone i ma opinie że dobry specjalista wiec może zaryzykuje i pójdę najwyżej się przejadę i tak gdyby nie to że są darmowe to bym ich nie robiła

reklama
Dzięki za wytłumaczenie, to tymbardziej pójdę na to nifty :D Ty kiedyś robiłaś ?
Robiłam w pierwszej ciąży, bo też bylam ciągle w stresie czy wszystko ok. To tylko pobranie krwi i tyle, takze to jest zaleta, ze to badanie ogolnie dostepne, latwe i w ogole nieinwazyjne. Teraz tym bardziej zrobię, bo mam 37 lat, za chwilę 38 i w takiej pappie to na pewno mi wyszyły by duże ryzyka. Spróbuję zrobić nawet juz po 10 tygodniu, to moze bede miala równo z prenatalnymi wynik. Ja po prostu podchodzę do tego tak, ze moj spokój jest ważniejszy, a no mam na to budzet.

Do góry