Madzia Lena12345678
Zaangażowana w BB
Witam . Pytanie do kobiet w ciąży z niedoczynnością tarczycy . Po jakim czasie od pozytywnego testu należy się umówić na wizytę do endokrynologa w celu redukcji dawki leku?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Moja endokrynolog mówila żeby zgłosić się do niej jak uda się zajść w ciążę mam niedoczynność tarczycy . Tylko że terminy do niej są obecnie dość odległe . Stąd moje pytanie po jakim czasie powinnam się udać się endokrynologa ..A skąd pomysł że potrzebna jest redukcja dawki leku?Kontrolujesz wartości tsh ft3 i ft4?
Tak kontroluje , leczę tarczycę od razu a teraz dowiedziałam się o ciążyA skąd pomysł że potrzebna jest redukcja dawki leku?Kontrolujesz wartości tsh ft3 i ft4?
Skoro mówiła, żeby się zgłosić, to się zgłoś w miarę od razu. Przy rejestracji powiedz, że jesteś w ciąży. Powinni Cię przyjąć od razu. Najlepiej wybrać się ze świeżymi badaniami, bo w ciąży tarczyca szaleje, a jest niezmiernie ważna dla utrzymania ciąży. Spodziewaj się nie redukcji, a zwiększenia dawki.Moja endokrynolog mówila żeby zgłosić się do niej jak uda się zajść w ciążę mam niedoczynność tarczycy . Tylko że terminy do niej są obecnie dość odległe . Stąd moje pytanie po jakim czasie powinnam się udać się endokrynologa ..
Tak to prawda, w ciąży tarczyca może szaleć i myślę że dlatego lekarka mówiła żeby się zgłosićTak kontroluje , leczę tarczycę od razu a teraz dowiedziałam się o ciąży
Dzwonilam mówiłam o ciąży twierdzą że jedyny wolny termin to ten na który już się umówiłam ..Skoro mówiła, żeby się zgłosić, to się zgłoś w miarę od razu. Przy rejestracji powiedz, że jesteś w ciąży. Powinni Cię przyjąć od razu. Najlepiej wybrać się ze świeżymi badaniami, bo w ciąży tarczyca szaleje, a jest niezmiernie ważna dla utrzymania ciąży. Spodziewaj się nie redukcji, a zwiększenia dawki.
Dziękuję bardzo za wsparcie i uspokojenieTo wszystko zależy. Ja mam nuedoczynność i jestem w 2 ciąży już. Nie zwiększalam dawki leku, nie było potrzeby. Spokojnie, jak się dowiedzialas, ze jestes w ciąży, to zrób sobie badanie krwi, nawet samo tsh. Zobaczysz czy jest w normie (dla ciężarnych będziesz miec inne, na kartce z wynikami). Ja mam niedoczynność wykrytą ponad 10 lat temu. Od 4 lat leczę się już tylko u lekarza rodzinnego. Nie wiem jaką ty masz sytuację, ale u mnie to sie już sprowadza do przepisania leku i kontroli co pare miesięcy. Spokojnie lekarz rodzinny sobie z tym radzi, jesli to tylko niedoczynność. W ciąży lek to mi przepisywała ginekolog i ona sprawdzała wyniki krwi. To nie jest wielka filozofia. Mozesz isć do rodzinnego jak nie masz terminow u endo, a mozesz zrobic sobie tez to tsh na pierwsza wizyte u gina i tak omowic wynik, on ci powie co dalej.