reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Nie wiem czy bym ufała lekarzowi, który tak mówi, bo akurat letrox i euthyrox mają skład bardzo podobny, różnią się substancjami pomocniczymi. Główna różnica była taka, że letrox nie miał w składzie laktozy, a euthyrox miał, ale teraz euthyrox też jej już nie ma. A sybstancje czynne mają dokładnie takie same. Więc raczej efekt placebo.
Tak wiem o tym, mój lekarz również ale jednak lek zmieniłam i w ciążę zaszłam bez problemu, gdy tylko miałam kolejny cykl. Tak jak pisałam nie jest to udowodnione naukowo.

reklama
Tak wiem o tym, mój lekarz również ale jednak lek zmieniłam i w ciążę zaszłam bez problemu, gdy tylko miałam kolejny cykl. Tak jak pisałam nie jest to udowodnione naukowo.
ale ja nie zaprzeczam, że zaszłaś i że akurat wtedy, ale to może nie mieć nic wspólnego z samym euthyroxem. Ot, teorie bez pokrycia, uda się to sie uda, nie uda to nie.

Gdy byłam 8 tyg ciąży okazało się, że mam niedoczynność tarczycy lekarz przepisał mi euthyrox, ciążę niestety poroniłam, ale nie tarczyca była przyczyną. Tabletki oczywiście brałam w dalszym ciągu. Gdy po kilku miesiącach ponownie próbowałam zajść w ciążę to miałam problem, dodam że miesiączkuje regularnie więc dni płodne łatwo mi obliczyć. Minęło pół roku, a ja dalej nie mogłam zajść w ciążę. Wtedy lekarz przepisała mi inne tabletki, zamiast euthyrox przepisała mi letrox i zaszłam w ciążę po miesiącu od ich zażywania. Oczywiście wiem, że nie ma na to żadnych przeprowadzonych badań, które stwierdzają, że tabletki blokują zajście w ciążę, moja lekarka na własnych doświadczeniach to dostrzegła, że niektóre tabletki i ich skład może blokować zajście w ciążę. Może i w Twoim przypadku również tak jest ?
Tzn my się dopiero zaczniemy starać „od nowa”. Dopiero w styczniu dowiedziałam się o niedoczynnosci i od stycznia biorę lek, Tirosint SOL, są to ampułki (płyn). Mam przepisane 3 opakowania i dopóki nie skończę ich mam czerwone światło dla starań (wg ginekologa). Zanim zaczęłam brać leki nie zachodziłam. Teraz nie mam pojęcia jak będzie. Zaraz zaczniemy znowu starania a ja już schizuje :(

Tzn my się dopiero zaczniemy starać „od nowa”. Dopiero w styczniu dowiedziałam się o niedoczynnosci i od stycznia biorę lek, Tirosint SOL, są to ampułki (płyn). Mam przepisane 3 opakowania i dopóki nie skończę ich mam czerwone światło dla starań (wg ginekologa). Zanim zaczęłam brać leki nie zachodziłam. Teraz nie mam pojęcia jak będzie. Zaraz zaczniemy znowu starania a ja już schizuje :(
Trzymam kciuki, zobaczysz uda się 🙂

Do góry