reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Aktywnie w domu

Mam pytanie, jeśli mój synek skończył 19 listopada 3 latka to czy należy mu się świadczenie aktywnie w domu? Nie dostałam żadnej decyzji do dnia dzisiejszego.

reklama
Mam pytanie, jeśli mój synek skończył 19 listopada 3 latka to czy należy mu się świadczenie aktywnie w domu? Nie dostałam żadnej decyzji do dnia dzisiejszego.
Jeśli nie brałaś RKO, to wg mnie należy się 500 zł za październik 2024. Wejdź w PUE ZUS -> aktywny rodzic -> twoje wnioski -> szczegóły i rozwiń plusika przy imieniu i nazwisku. Może tam masz napisane, że świadczenie przyznane. Do pozytywnego rozpatrzenia wniosku nie jest potrzebny dokument "Decyzja". Ale ZUS ma 2 miesiące na przyznanie świadczenia.

Jeśli nie brałaś RKO, to wg mnie należy się 500 zł za październik 2024. Wejdź w PUE ZUS -> aktywny rodzic -> twoje wnioski -> szczegóły i rozwiń plusika przy imieniu i nazwisku. Może tam masz napisane, że świadczenie przyznane. Do pozytywnego rozpatrzenia wniosku nie jest potrzebny dokument "Decyzja". Ale ZUS ma 2 miesiące na przyznanie świadczenia.
A to nie jest tak tak z 800? Aby była ciągłość, trzeba złożyć w terminie ?
Edit : doczytałam, wniosek był złożony.

Witam , złożyłam wniosek dokładnie 1 października ale wciąż mój wniosek ma status zarejestrowany, moja znajoma złożyła wniosek również 1 października i tydzień temu dostała potwierdzenie o przyznaniu a na drugi dzień wypłatę świadczenia. Czy ma ktoś podobnie? Nie wiem co to może oznaczać

Witam , złożyłam wniosek dokładnie 1 października ale wciąż mój wniosek ma status zarejestrowany, moja znajoma złożyła wniosek również 1 października i tydzień temu dostała potwierdzenie o przyznaniu a na drugi dzień wypłatę świadczenia. Czy ma ktoś podobnie? Nie wiem co to może oznaczać
Wypłaty byly robione w zeszły czwartek, więc jak najbardziej mogla dostac. Nie mozesz po prostu przedzwonić i zapytac w ZUSie?

ZUS ma 60 dni roboczych na rozpatrzenie. Nie wiem jak liczysz, ale według mnie nie minęło tyle dni od 1 października 🤷‍♀️

Witam , złożyłam wniosek dokładnie 1 października ale wciąż mój wniosek ma status zarejestrowany,
Mój również ma status zarejestrowany, ale mam dopisek "świadczenie przyznane" wpisane pod nazwiskiem dziecka w PUE ZUS. Sprawdź w ten sposób, który opisałam powyżej. I oczywiście zawsze możesz zadzwonić lub napisać do ZUSu.

A to nie jest świadczenie, które przysługuje do 35 mż?
Tak. Dlatego wg mnie @klimczak1990 przysługuje tylko za październik.

reklama
Do góry