reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Alergie

jak wasze dzieci reagują na te upały???? U nas koszmar - Marysi popękały uszka. Jest cała w takiej drobnej kaszce, która po wyjsciu na pole się zaognia a w nocy blednie. Myslałam że to moze potówki ale powyłaziły też liszajowate plamy. Nic kompletnie nowego jej nie daje. Ograniczyłam diete maxymalnie (Nutramigen, kaszki ryżowe smakowe - gruszkowe i jabłowe, kleik kukurydziany, kasza jaglana, gryczana i kukurydziana, jabłko, gruszka, śliwka, morela, marchew, ziemniak ,brokuł, fasolka, brukselka, natka, kalafor, indyk, królik- czyli to co byo już wprowadzone wczesniej) a mimo tego skóra jest brzydka. NIE ZŁAZI PO STERYDZIE, czego juz zupełnie nie rozumiem....... Idziemy w czwartek do lekarki. Ale nie wierze zeby mi powiedziała od czego to. Mam tylko nadzieję ze popatrzy i stwerdzi ze to potówki (te krostki) , natomiast uszka po sterydzie się goją, a liszaje zostawiam w spokoju bo jest ich mało i już jej nie chce tak meczyźć tym sterydem.... Załamka po prostu. Tak ładnie nam szło a tu TAKA KUPA. I to wszytsko się zaczęło jak te upały przyszły... Co mnie zastanawia, ze w nocy to blednie wszystko (śpi w body i ma wiatrak w pokoju) a po południe jest bardzo zaognione. I troszkę ją to swędzi ale nie tak bardzo jak wyspki które miała wczesniej... Mam lekkiego doła...... Chyba kupię całkowity bloker (mam flitr 25) i nakaże wychodzenie wczesnie rano.
Dermatolog mi powiedziała że topot tak działa na skórę. Ale ona na twarzy ma ta wysypkę, ma najwięcej na rączkach i nóżkach, czyli na odsłonietych czesciach ciała. Ale ma tez pupę podrażnioną. wszyscy twierdzą ze too od upału ale ja się boję ze to jakaś reakcja alergiczna na coś co jadła do tej pory i sie ucuzliła bo było za dużo (tylko skoro to alergia to czemu po sterydzie nie schodzi???)
Co mi radzicie? przejśc na sam Nutramigen? nie sądze że ona wytrzyma nawet 1 dzień tak. Nie ma takiej możliwości...... Fakt że teraz je dużo mniej ale zato bardzo dużo pije soków a wody za chiny nie chce....
PISZCIE HELP.
Jakie macie pomyłsy???
Piszcie przede wszytskim jak skóra wszych dzieci reaguje na ta temperaturę????
Acha i zmiejsza się to po krochmalu :dry:

reklama
Głuszek, to chyba potówki. Kubeł ma na klacie i ramionach, mimo że łazi praktycznie goły. Marysia może jest uczulona na słońce :confused::confused::confused: Mój siostrzeniec miał takie krostki od słońca. My wychodzimy na dwór tylko po 16. Dupka może być odparzona, bo jest najbardziej przegrzewana. Smaruj tormentiolem.
W ogóle, to mały całą noc się wierci. Nocki nasze polegają na pojeniu i przewijaniu. Chyba padnę ze zmęczenia :szok:

Głuszek ja tak jak Abryz myślę, że Marysia ma uczulenie na słońce dlatego w nocy te krosteczki bledną. Teraz słońce mocno grzeje i uczulenie na słońce się wzmaga.
Ja nie mogę dużo chodzić po słońcu bo mam na nie alergię i potem to zadrapać się chcę.
Zauważyłam, że jak idę na dwór z Anią to ona kicha i kataru dostaje, jakby miała alergię wziewną na pyłki, kurcze czyżby po mnie to odziedziczyła?:confused:

Dziś chłodno a wyspypka jest gorsza...... kilka liszai na buzi a na polikach
wysypka czerwona.... chce mi sie ryczeć bo nie wiem jak teraz dojsć co to
jest??? Skoro to od upałów - to na logike powinno być lepiej.....
Jeśli to alergia to przy takiej ilosci produktów nie dojdę na co się uczuliła.
Jakoś mi się tez wydaje dziwne żeby jadła jakiś produkt kilka miesięcy i nie
uczulał a tu nagle zaczął???
Ale juz tyle z nią przeszłam ze we wszystko uwierzę...

Zastanawiam się nad jednym - od jakiegoś czasu chodzimy do piaskownicy. Moze
małą podłapała jakiegoś pasożyta (je piasek) i stąd objawy pseudoalergii.
Kiedyś przecież miałam podobnie - wysypywało ją i wysypywało - okazało sie ze był grzyb w przwodzie pokarmowym candida albicans ++. Wiec moze faktycznie jadła coś z piaskiem - chyba zawioze kupe na pasożyty, lamblie i nie wiem czy też powtarzac tego grzyba - ale może zrobie dla świętego spokoju....
Co o tym myślicie????

Głuszku dla spokojności swojej zrób te badania kupki ( ja bym zrobiła). Kacper nie ma większych problemów ze skóra ale podczas tych upałów też wyskoczyły mu czerwone krostki na karku i pleckach, to myślę są potówki. Myslę że Marysia ma też potówki i do tego doszło coś jeszcze ( może własnie ta alergia na słonce )dlatego skóra tak wygląda. Posprawdzaj wszystko i nie martw się będzie dobrze !

Ja byłam dzisiaj na szczepieniu. I moja lekarka znowu pow. odwrotnie niż twoja Głuszku- , że to że Pola nie m,a żadnych objawów alergii może być spowodowane słońcem i ładną pogodą. A krostki delikatne na buzi i w okolicach paszek też ma, ale lek. pow., że to od potu i gorąca. Z resztą znikają jak posmaruję Hydrocortizonem 0,5%.
Trochę mnie tym załamała, bo myslałam, że naprawdę jej przechodzi...:baffled: Co z resztą może być prawdą...

Głuszek, zrób te badania. Z moich osiedlowych obserwacji wynika, że niektórzy właściciele psów wprowadzają je na teren piaskownicy, a właściciele kotów właśnie tam zmieniają piasek, więc wszystko możliwe :szok::szok::szok::szok::szok::szok:

kurde moze ma owsiki????
Te objawy najbardziej pasuja...

swędzi ją pipka - jak tylko ściągam majtki to sie drapie
ma wysypkę nie wiadomo skąd (tyłek, ręce, nogi - czyli tm gdzie sie dotyka + tam gdzie moga wychodzić robaki, twarz, liszaj pod nosem)
cienie pod oczami
brak apetytu
mało śpi w dzień
brzydki zapch z ust
anemia
kichanie (to podobno moze być patogenny ojaw obecności jaj owsików w kurzu domowym)
krzyki nocne

reklama
kurde kupa tak śmierdzi ze się nie da w niej grzebać.... ale czekaj idę do lodówki - zobaczę w te próbki

Do góry