Witam. Postanowiłam opisać tu sytuację z nadzieją że może ktoś mial podobna sytuację i pomoże. Moja córeczka ( 2,5 roczku) na początku zeszłego tygodnia dostała katar bardzo rzadki który z biegiem dni zmienił się na gesty i miała też suchy kaszel. Po tele poradzie lekarz stwierdził że to infekcja górnych dróg oddechowych. Dostaliśmy berodual do inhalacji dwa razy dziennie i syrop stodal. Po kilku dniach stosowania mieliśmy wrażenie że sytuacja opanowana, jednak we wtorek trzy dni temu córka wstała z temperaturą 38 stopni, doszedł totalny brak apetytu, marudzenie, kaszel i katar znikł. Zadzwoniłam znowu do lekarza a ten że względu na pandemie udzielił znowu tele porady, i zapisał małej Antybiotyk sumamed w 5 dawkach po 3ml dziennie, inahalacje kazał odstawić. Do tego probiotyk i dawać dużo pić. Tyle że dziecko nie chciało pić! Wmuszalam w nią po kilka lyzeczek wody lub herbatki co jakiś czas a jak to nie zdawało egzaminu dostawała ze strzykawki bo bałam się że się odwodni. Po dwóch dawkach antybiotyku pojawiły się dwie kupy pod rząd - biegunka. Postanawiam znowu zadzwonić do lekarza, tym razem przyjęła nas inna doktor obejrzała dziecko stwierdziła anginę ropna i dlatego dziecko nic nie je ani nie chce pić. Kazała kontynuować antybiotyk. Fakt gorączka ustała z jedzeniem dziś trochę lepiej zjadła serek homogenizowany i trochę kiełbaski z paroma okruszkami chleba a to cud jak na ostatnie dni, pije troszkę więcej ale moim zdaniem i tak mało chociaż przynajmniej Sama sięga po Kubek z piciem. Widać też poprawę w samopoczuciu bawić się zaczęła interesować się zabawkami itd. Jednak pojawił się kolejny problem. Dostała malutkich kostek za uszami na policzkach oraz na tłowiu (brzuszek i plecki). Czy mam powód żeby się martwić? Czy ta wysypka może być od antybiotyku? ( pojawiła się po trzeciej dawce) czy konsultować to znów z Pediatra? Może jechać do szpitala? Pani doktor jak uslyszala że mała mało pije dała nam w razie w skierowanie do szpitala gdybyśmy zauważyli że dalej jest problem z piciem ale to się trochę poprawiło jednak ta wysypka mnie martwi.... Pomóżcie doradźcie
wolalabym nie ciągać jej do szpitala w obecnym czasie tym bardziej że dostaje spazmow jak widzi biały fartuch przez to że jak była malutka mieliśmy nieprzyjemne doświadczenia... Proszę o poradę martwię się ale też nie chce panikować.
pozdrawiam
zaniepokojona mama
pozdrawiam
zaniepokojona mama