Szczerze? Według mnie na ten moment, sugerując się tym linkiem to już łatwo obejść bo np.
Jakie są zalety zawarcia umowy aktywizującej z opiekunką dziecka, np. babcią, ciocią etc?
Jeżeli rodzic zawrze z opiekunką/nianią taką umową i zgłosi ją do ZUS do ubezpieczeń społecznych, to z budżetu państwa zostaną sfinansowane składki na ubezpieczenia: emerytalne, rentowe, wypadkowe i zdrowotne za nianię od tej części pensji, która nie jest wyższa niż 50% minimalnego wynagrodzenia. Zawarcie umowy uaktywniającej z opiekunką lub opiekunem dziecka nie jest warunkiem do otrzymania świadczenia.
Czyli tak naprawdę wystarczy wrócić do pracy jakkolwiek. Jak ma się np. kogoś w rodzinie z DG to można się zatrudnić fikcyjnie i już się ten 1500 przytuli. A skoro to ma być łączne z drugim rodzicem to pewnie mogą być to jakieś grosze (chyba, nie chce mi się aż tak tego liczyć i analizować). Zupełnie nie będzie się opłacało oddawać tego żłobkowi bezpośrednio na konto, czy brać tych 500zł. Plus na bank żłobki podrożeją np. ja w okolicy mam taki co koszt to 1000zł obecnie więc celowo sobie obserwuję czy nagle mu skoczy

a przecież tam się płaci czy dziecko zdrowe i chodzi, czy chore i jest z mamą w domu.