reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

badania hormonalne - wielka ogromna prośba

Dołączył(a)
9 Lipiec 2020
Postów
13
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
Hej wszystkim. Chciałabym się doradzić odnośnie wyników badań hormonalnych. Wizytę u ginekologa mam dopiero 6 sierpnia a mnie bardzo martwią stąd prośba o pomoc. Z mężem staramy się o dziecko od sierpnia 2019 r.…ale niestety nie mamy upragnionego szczęścia. Mam 28 lat. Moje cykle wahają się od 32 do 35 dni. Zdarzają się i dłuższe ale zawsze lekarz zganiał na ciągły stres w pracy itd. Miałam robione badanie poziomu prolaktyny i zawsze było ok., podobnie tarczyca. Więc żeby uregulować miesiączkę brałam 8 m-cy tabletki Axia Conti (skończyłam w lipcu 2018 r.) Mam wrażenie że po odstawieniu tabletek poprawa była tak przez 4-5 miesięcy. A potem już tylko gorzej. Ale odpuściłam temat bo jeszcze wtedy nie podjęliśmy starań no i stwierdziłam że za bardzo o tym myślę i może rzeczywiście nie pomaga to w poprawnym funkcjonowaniu. Tak się stało że w październiku 2019 r. wylądowałam u lekarza, z uwagi na wydłużony cykl i brak ciąży miałam przepisaną luteinę na wywołanie i lek provera od 16 dc przez 10 dni– miało się udać z ciążą. Wymiary macicy i jajników prawidłowe, zmian brak. Lekarz określił że druga faza cyklu niedomaga stąd owe leki. 3 miesiące brania i starań i kolejne nieudane próby zajścia w ciążę. Do tego miesiączka od stycznia skąpa (2 dni trwała). Zostaliśmy wysłani do kliniki niepłodności bo jak to Pani doktor stwierdziła jej rola się kończy, tylko tam mogą nam pomóc. Niestety na klinikę za wcześnie bo rok starań i dopiero wtedy, tak więc zmieniłam lekarza. Wreszcie światełko w tunelu. Zostały mi przepisane badania: morfologia (wszystko ok.- nic poniżej ani ponad normę), alt (13,1U/l norma 0,00 – 35,00), glukoza (94,9 mg/ml norma70,00-99,00), tsh, prolaktyna, progesteron, estradiol, fsh, lh, dhea, dhea-s, androstendion, testosteron wolny, amh. Z usg ponownie żadnych torbieli. Badania miałam zrobić pomiędzy 3 a 5 dc. Zrobiłam 4 dnia. Poniżej przedstawiam wyniki hormonów:

Tsh 2,9700 uIU/ml (norma 0,2700 – 4,200)

Prolaktyna 79,30 ng/ml (norma 4,79 – 23,30)

Progesteron 0,94 ng/ml (norma f.pęcherzykowa 0,20 – 1,50)

estradiol 84,90 pg/ml (norma faza folikularna 12,4 – 233)

fsh 5,75 mIU/ml (norma faza folikularna 3,5 – 12,5)

lh 10,50 mIU/ml (norma faza folikularna 2,4 – 12,6)

dhea 11,45 ng/ml (norma 1,20 – 6,30)

dhea-so4 298,70 ug/dl (norma wiek 25-34 lata 98,8 – 340,0)

androstendion 12,30 ng/ml (norma 0,30 – 3,30)

testosteron wolny 6,22 pg/ml (norma 0,10 – 6,30)

amh 47,980 pmol/l (wiek 25-29 lat 6,35 – 70,3 / mediana 23,6 pmol/l)


Prośba o pomoc. Wiem że lekarz mi powie wszystko, ale do czasu wizyty chyba się prędzej wykończę. Doradźcie mi proszę czy moja sytuacja jest naprawdę tak beznadziejna jak myślę... Czy mam szansę na ciążę? Jak może wyglądać leczenie z takimi wynikami?
 
reklama
Dołączył(a)
8 Lipiec 2020
Postów
11
Rozwiązania
0
Hej wszystkim. Chciałabym się doradzić odnośnie wyników badań hormonalnych. Wizytę u ginekologa mam dopiero 6 sierpnia a mnie bardzo martwią stąd prośba o pomoc. Z mężem staramy się o dziecko od sierpnia 2019 r.…ale niestety nie mamy upragnionego szczęścia. Mam 28 lat. Moje cykle wahają się od 32 do 35 dni. Zdarzają się i dłuższe ale zawsze lekarz zganiał na ciągły stres w pracy itd. Miałam robione badanie poziomu prolaktyny i zawsze było ok., podobnie tarczyca. Więc żeby uregulować miesiączkę brałam 8 m-cy tabletki Axia Conti (skończyłam w lipcu 2018 r.) Mam wrażenie że po odstawieniu tabletek poprawa była tak przez 4-5 miesięcy. A potem już tylko gorzej. Ale odpuściłam temat bo jeszcze wtedy nie podjęliśmy starań no i stwierdziłam że za bardzo o tym myślę i może rzeczywiście nie pomaga to w poprawnym funkcjonowaniu. Tak się stało że w październiku 2019 r. wylądowałam u lekarza, z uwagi na wydłużony cykl i brak ciąży miałam przepisaną luteinę na wywołanie i lek provera od 16 dc przez 10 dni– miało się udać z ciążą. Wymiary macicy i jajników prawidłowe, zmian brak. Lekarz określił że druga faza cyklu niedomaga stąd owe leki. 3 miesiące brania i starań i kolejne nieudane próby zajścia w ciążę. Do tego miesiączka od stycznia skąpa (2 dni trwała). Zostaliśmy wysłani do kliniki niepłodności bo jak to Pani doktor stwierdziła jej rola się kończy, tylko tam mogą nam pomóc. Niestety na klinikę za wcześnie bo rok starań i dopiero wtedy, tak więc zmieniłam lekarza. Wreszcie światełko w tunelu. Zostały mi przepisane badania: morfologia (wszystko ok.- nic poniżej ani ponad normę), alt (13,1U/l norma 0,00 – 35,00), glukoza (94,9 mg/ml norma70,00-99,00), tsh, prolaktyna, progesteron, estradiol, fsh, lh, dhea, dhea-s, androstendion, testosteron wolny, amh. Z usg ponownie żadnych torbieli. Badania miałam zrobić pomiędzy 3 a 5 dc. Zrobiłam 4 dnia. Poniżej przedstawiam wyniki hormonów:

Tsh 2,9700 uIU/ml (norma 0,2700 – 4,200)

Prolaktyna 79,30 ng/ml (norma 4,79 – 23,30)

Progesteron 0,94 ng/ml (norma f.pęcherzykowa 0,20 – 1,50)

estradiol 84,90 pg/ml (norma faza folikularna 12,4 – 233)

fsh 5,75 mIU/ml (norma faza folikularna 3,5 – 12,5)

lh 10,50 mIU/ml (norma faza folikularna 2,4 – 12,6)

dhea 11,45 ng/ml (norma 1,20 – 6,30)

dhea-so4 298,70 ug/dl (norma wiek 25-34 lata 98,8 – 340,0)

androstendion 12,30 ng/ml (norma 0,30 – 3,30)

testosteron wolny 6,22 pg/ml (norma 0,10 – 6,30)

amh 47,980 pmol/l (wiek 25-29 lat 6,35 – 70,3 / mediana 23,6 pmol/l)


Prośba o pomoc. Wiem że lekarz mi powie wszystko, ale do czasu wizyty chyba się prędzej wykończę. Doradźcie mi proszę czy moja sytuacja jest naprawdę tak beznadziejna jak myślę... Czy mam szansę na ciążę? Jak może wyglądać leczenie z takimi wynikami?
Hej :) niektóre wyniki wydaja minsie za wyzone (pomad normę patrz np. androstendion gdzie masz 12.30 a powinien byc 0,30 do 3.30 jak i dhea 11,45 a powinien mieścić się w 6.30. Specjalistą nie jestem ale musisz patrzeć na normy tak mnie lekarz zawsze mówił. Ja tez mialam problemy z każdą jedna ciąża, nie moge jej donosic az w koncu sie udało i jestem juz w 22 tc. Ja myślę, ze masz cos z hormonami, i myśli które Ci chodzą po głowie tez niw pomagają bo tylko soe zadręczasz. Kochana wrzuc na luz, i tak jak ja nie czekaj na okres na nic co ma byc to będzie i wybierz ŚWIETNEGO specjalistę a nie jakiegoś amatora co będzie mial to w nosie.. Farmakologia to nie wszystko, głównie wszystko zależy od naszej psychiki. Trzymam za Was kciuki, powodzenia ❤
 

jasani

Fanka BB :)
Dołączył(a)
31 Styczeń 2017
Postów
4 120
Miasto
Wrocław
Rozwiązania
24
Masz strasznie wysokie amh co może świadczyć o pcos. Stąd też testosteron przy górnej granicy normy i nieregularne cykle. Może być również brak owulacji a co za tym idzie brak ciąży.
 
Dołączył(a)
9 Lipiec 2020
Postów
13
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
Hej :) niektóre wyniki wydaja minsie za wyzone (pomad normę patrz np. androstendion gdzie masz 12.30 a powinien byc 0,30 do 3.30 jak i dhea 11,45 a powinien mieścić się w 6.30. Specjalistą nie jestem ale musisz patrzeć na normy tak mnie lekarz zawsze mówił. Ja tez mialam problemy z każdą jedna ciąża, nie moge jej donosic az w koncu sie udało i jestem juz w 22 tc. Ja myślę, ze masz cos z hormonami, i myśli które Ci chodzą po głowie tez niw pomagają bo tylko soe zadręczasz. Kochana wrzuc na luz, i tak jak ja nie czekaj na okres na nic co ma byc to będzie i wybierz ŚWIETNEGO specjalistę a nie jakiegoś amatora co będzie mial to w nosie.. Farmakologia to nie wszystko, głównie wszystko zależy od naszej psychiki. Trzymam za Was kciuki, powodzenia ❤
Dziękuję bardzo za miłe słowa ❤ wiem że musimy odpuścić a może wtedy się uda. Nowy lekarz mam nadzieję mnie "naprostuje". Tobie gratuluję upragnionej ciąży 😘 życzę wszystkiego dobrego
 
Dołączył(a)
9 Lipiec 2020
Postów
13
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
Masz strasznie wysokie amh co może świadczyć o pcos. Stąd też testosteron przy górnej granicy normy i nieregularne cykle. Może być również brak owulacji a co za tym idzie brak ciąży.
Teraz zobaczyłam że poniżej wyników z amh mam jeszcze info ze kobiety z pcos 13,3 - 135 mediana 48,6 także prawdopodobnie masz rację. Czy wiesz może w jaki sposób mogę zbic tamte hormony? Czy istnieje jakaś szansa na ciąże? Jestem załamana wynikami a jeszcze do wizyty tyle czasu.
 

jasani

Fanka BB :)
Dołączył(a)
31 Styczeń 2017
Postów
4 120
Miasto
Wrocław
Rozwiązania
24
Szansa zawsze istnieje. Zrobilabym jeszcze na Twoim miejscu krzywą cukrową i insulinową.
 

Maybelle

Fanka BB :)
Dołączył(a)
5 Lipiec 2020
Postów
807
Rozwiązania
0
Patrząc na Twoje wyniki mimo że tsh mieści się w normie przyjętej przez laboratorium jest za wysokie przy staraniach o ciążę. W styczniu robiłam badania i moje tsh z którym nigdy nie było problemu było 2.54 na co endokrynolog powiedziała że jeśli chce jeszcze zajść w ciążę jest za wysokie. Dostałam euthyrox 25 i go codziennie brałam. Ostatnio zrobiłam badania pod koniec czerwca tsh spadł do 2.15, jestem w ciąży. A najlepsze normy aby zajść są w granicach 1-1.5. Może na to też lekarz zwróci uwagę.
 
Dołączył(a)
9 Lipiec 2020
Postów
13
Miasto
Warszawa
Rozwiązania
0
Patrząc na Twoje wyniki mimo że tsh mieści się w normie przyjętej przez laboratorium jest za wysokie przy staraniach o ciążę. W styczniu robiłam badania i moje tsh z którym nigdy nie było problemu było 2.54 na co endokrynolog powiedziała że jeśli chce jeszcze zajść w ciążę jest za wysokie. Dostałam euthyrox 25 i go codziennie brałam. Ostatnio zrobiłam badania pod koniec czerwca tsh spadł do 2.15, jestem w ciąży. A najlepsze normy aby zajść są w granicach 1-1.5. Może na to też lekarz zwróci uwagę.
Bardzo dziękuję. Zwrócę uwagę i na to.
 
reklama

Destino

Fanka BB :)
Dołączył(a)
2 Marzec 2016
Postów
7 686
Miasto
Kraków
Rozwiązania
1
Hej wszystkim. Chciałabym się doradzić odnośnie wyników badań hormonalnych. Wizytę u ginekologa mam dopiero 6 sierpnia a mnie bardzo martwią stąd prośba o pomoc. Z mężem staramy się o dziecko od sierpnia 2019 r.…ale niestety nie mamy upragnionego szczęścia. Mam 28 lat. Moje cykle wahają się od 32 do 35 dni. Zdarzają się i dłuższe ale zawsze lekarz zganiał na ciągły stres w pracy itd. Miałam robione badanie poziomu prolaktyny i zawsze było ok., podobnie tarczyca. Więc żeby uregulować miesiączkę brałam 8 m-cy tabletki Axia Conti (skończyłam w lipcu 2018 r.) Mam wrażenie że po odstawieniu tabletek poprawa była tak przez 4-5 miesięcy. A potem już tylko gorzej. Ale odpuściłam temat bo jeszcze wtedy nie podjęliśmy starań no i stwierdziłam że za bardzo o tym myślę i może rzeczywiście nie pomaga to w poprawnym funkcjonowaniu. Tak się stało że w październiku 2019 r. wylądowałam u lekarza, z uwagi na wydłużony cykl i brak ciąży miałam przepisaną luteinę na wywołanie i lek provera od 16 dc przez 10 dni– miało się udać z ciążą. Wymiary macicy i jajników prawidłowe, zmian brak. Lekarz określił że druga faza cyklu niedomaga stąd owe leki. 3 miesiące brania i starań i kolejne nieudane próby zajścia w ciążę. Do tego miesiączka od stycznia skąpa (2 dni trwała). Zostaliśmy wysłani do kliniki niepłodności bo jak to Pani doktor stwierdziła jej rola się kończy, tylko tam mogą nam pomóc. Niestety na klinikę za wcześnie bo rok starań i dopiero wtedy, tak więc zmieniłam lekarza. Wreszcie światełko w tunelu. Zostały mi przepisane badania: morfologia (wszystko ok.- nic poniżej ani ponad normę), alt (13,1U/l norma 0,00 – 35,00), glukoza (94,9 mg/ml norma70,00-99,00), tsh, prolaktyna, progesteron, estradiol, fsh, lh, dhea, dhea-s, androstendion, testosteron wolny, amh. Z usg ponownie żadnych torbieli. Badania miałam zrobić pomiędzy 3 a 5 dc. Zrobiłam 4 dnia. Poniżej przedstawiam wyniki hormonów:

Tsh 2,9700 uIU/ml (norma 0,2700 – 4,200)

Prolaktyna 79,30 ng/ml (norma 4,79 – 23,30)

Progesteron 0,94 ng/ml (norma f.pęcherzykowa 0,20 – 1,50)

estradiol 84,90 pg/ml (norma faza folikularna 12,4 – 233)

fsh 5,75 mIU/ml (norma faza folikularna 3,5 – 12,5)

lh 10,50 mIU/ml (norma faza folikularna 2,4 – 12,6)

dhea 11,45 ng/ml (norma 1,20 – 6,30)

dhea-so4 298,70 ug/dl (norma wiek 25-34 lata 98,8 – 340,0)

androstendion 12,30 ng/ml (norma 0,30 – 3,30)

testosteron wolny 6,22 pg/ml (norma 0,10 – 6,30)

amh 47,980 pmol/l (wiek 25-29 lat 6,35 – 70,3 / mediana 23,6 pmol/l)


Prośba o pomoc. Wiem że lekarz mi powie wszystko, ale do czasu wizyty chyba się prędzej wykończę. Doradźcie mi proszę czy moja sytuacja jest naprawdę tak beznadziejna jak myślę... Czy mam szansę na ciążę? Jak może wyglądać leczenie z takimi wynikami?
Prawdopodobnie masz pcos. Ważny jest jeszcze obraz USG jajników. To choroba metaboliczna, warto sprawdzić homocysteine i rozpocząć dietę z niskim indeksem glikemicznym. trzeba zrobić krzywa cukrowa i insulinowa. Prawdopodobnie będziesz potrzebowała metforminy lub glukofage lub siofor. Masz za wysoka prolaktynę, co wskazuje na bezowulacyjne cykle, zwłaszcza, że w pierwszej fazie lh jest wyższe niż FSH pomimo zachowanych norm. Na prolaktynę powinnaś dostać bromergon lub dostinex pomoże wyregulować cykle i obniżyć prolaktynę. TSH jak na starania i ciążę za wysoka, najlepiej w granicach 1-1,5. Na to można wziąć letrox lub euthyrox, ale też da się wyregulować dieta.
I oczywiście masz szansę na ciążę, tylko trzeba trochę popracować nad ciałem. Możesz pić zioła o. Soroki na wyregulowanie cyklu. Brać ovarin.
Najważniejsze, byś się nie poddawała. Też mam pcos i trochę innych dziadów, choć moje amh nie takie wysokie, owulacja raz na półtora roku, a mam 2 dzieci. Uda ci się, może trochę to potrwa, ale się uda
 
Podobne tematy
Autor Tytuł Forum Odpowiedzi Data
M Badania Hormonalne Potrzebuję porady 1
M Badania hormonalne Potrzebuję porady 1
Emilly2017 Badania hormonalne przy staraniach Potrzebuję porady 4
S Badania hormonalne a tabletki anty Potrzebuję porady 0
C badania hormonalne Zdrowa mama 1
Takhisis Badania hormonalne Zdrowa mama 0
M Interpretacja testów/ brak owulacji / badania Staramy się 1
M Wynik Badania Nasienia proszę o Analizę. Potrzebuję porady 2
G Badania genetyczne Potrzebuję porady 8
P badania papp-a Potrzebuję porady 21
Agnieze2567 Badania prenetalne. Ciąża, poród, połóg 24
R badania prenatalne przed invitro Staramy się 1
edytab933 Badania nasienia Staramy się 11
F Ryzyko preeklampsji - badania prenatalne Ciąża, poród, połóg 5
Anio0lek Wyniki badania nasienia Potrzebuję porady 4
A Ocena wyników badania hormonów Staramy się 3
E Badania Prenatalne Śląsk 2
H Wyniki badania nasienia Staramy się 24
M Badania Ciąża, poród, połóg 2
J Dwa poronienia- jakie zrobić badania? Ciąża po poronieniu 9
J Badania na zespół antyfosfolidowy po poronieniu Adopcja 5
Pysia 8821 Badania limfocyty i monocyty oraz neutrofile Potrzebuję porady 11
N Badania u 8m Zdrowie 2
Advance Immunologia badania gdzie wykonać Potrzebuję porady 1
elysia141 Badania prenatalne Potrzebuję porady 63
Mama95 Badania Potrzebuję porady 3
P Badania połówkowe Ciąża, poród, połóg 5
E Urobilinogen obecny w moczu. Listopadowe mamy 2020 0
Blanca86 badania po poronieniu Ciąża po poronieniu 34
K Propozycja gratyfikowanego badania rynku Majowe mamy 2020 0
K Propozycja badania rynku Kwietniowe mamy 2020 0
K Badania moczu. Potrzebuję porady 3
K Badania po stracie dziecka-Wrocław Potrzebuję porady 8
Z Pomocy badania prenatalne bialko ! Potrzebuję porady 3
N Ciąże biochemiczne Potrzebuję porady 21
EwelinaW Badania prenatalne Potrzebuję porady 4
P Badania prenatalne Ciąża, poród, połóg 13
P Badania po pustym jaju płodowym drugi raz Potrzebuję porady 3
V Proszę o interpretację wyników badania nasienia Staramy się 24
M Badania Potrzebuję porady 13
M 4 poronienie w 5-6 tygodniu. Gdzie i jakie badania zrobić? Co może być nie tak? Potrzebuję porady 11
H Badania nasienia Staramy się 13
H Badania nasienia Staramy się 0
W Badania prenatalne. Ciąża, poród, połóg 5
Bobasek12345 Wynik Badania betę HCP .... Potrzebuję porady 93
Ewelina2503 Badania prenatalne Ciąża, poród, połóg 7
J Dokumenty potrzebne przy porodzie Ciąża, poród, połóg 5
Ragda Wizyty i badania Forum 3118

Podobne tematy

Do góry