reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

BECIKOWE

Tatoonie

Aktywna w BB
Miasto
Poznań
Cześć dziewczynki,
mam do Was pytanie, które myślę, że Was równiez powinno zainteresować. a mianowicie chodzi o dodatek od Państwa (różnej wysokości w każdej miejscowości) za urodzenie Dziecka. Czy to jeszcze istnieje? Bo w zeszłym roku w radiu i TV mówili o tym , że jest niepokojący niż demograficzny i właśnie "Becikowe" miało zachęcić ludzi do planowania rodzinki.
ja nie mogę nic (aktualnego) znaleźć na ten temat. Może któraś z Was jest lepeij poinformowana?

Buziaki :)

Tatoonie

reklama
Trochę długie ale warto przeczytać. Choć nie wiem jak to naprawdę jest... w necie jest sporo odnośników i sporo informacji.
Nie mogę zapewnić że to jest ostateczna decyzja.... :(

Spory o becikowe rozstrzyga sąd administracyjny- „Dziecko mi się urodziło, mały warszawiak. Chciałbym odebrać becikowe, ale nie wiem gdzie i czy w ogóle je dostaniemy dla maleństwa?” – napisał e-mail do urzędu pan Jacek z Warszawy.

Wszystkim młodym rodzicom, znajdującym się w podobnej sytuacji, wyjaśniamy, iż Rada Warszawy zaakceptowała 11 kwietnia propozycję prezydenta Lecha Kaczyńskiego, by ustanowić specjalny zasiłek celowy z tytułu urodzenia lub przysposobienia dziecka.

Intencją działań prezydenta Warszawy było niesienie pomocy warszawiakom z tytułu powiększenia rodziny i zwiększenie ochrony macierzyństwa.

Wojewoda mazowiecki uznał jednak, iż uchwała ta narusza prawo, bo „pomoc związana z urodzeniem dziecka została uregulowana w ustawie z 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży”. A tam, najogólniej rzecz biorąc, postanowiono pomagać kobietom w trudnych warunkach materialnych. Zdaniem wojewody rada nie ma prawa do ustanowienia zasiłku celowego z pominięciem kryterium majętności. Wypełniając ustawę o pomocy społecznej, można więc przyznawać zasiłek celowy w indywidualnych wypadkach.

Rada Warszawy zaskarżyła w czerwcu do sądu administracyjnego rozstrzygnięcie wojewody. Powołała się m.in. na ustawę o samorządzie, z której wynika, iż zaskarżenie uchwały przez wojewodę może nastąpić tylko wtedy, gdy uchwała jest rażąco sprzeczna z prawem, co organ nadzorczy potrafi dostatecznie uzasadnić. A wojewoda – zdaniem miasta – nie wykazał owej sprzeczności z prawem. Na dodatek miasto tak postrzega swoją rolę, że ma obowiązek działać na rzecz rodzin i rodzicielstwa. Materialne wspieranie rodzin należy również do zadań własnych samorządu.

Na koniec obszernego uzasadnienia Rada Warszawy uznaje, że to wojewoda naruszył prawo odbierając samorządowi przywilej promowania urodzeń w Warszawie. Zwłaszcza, że Polska ma najniższy tzw. wskaźnik dzietności, który wynosi 1,24 i drastycznie obniża się od piętnastu lat. Bardziej ni ż my wyludnia się w Europie tylko Ukraina. W Warszawie rocznie przychodzi na świat około 12 tys. dzieci. Polski system podatkowy nie uwzględnia należycie ciężaru ich utrzymania, przez co w istocie dyskryminuje tych podatników, którzy są zarazem rodzicami.

Spór czeka na rozstrzygnięcie w sądzie administracyjnym. Prezydent Warszawy chciał, by zasiłek wynosił 1500 zł.

2005-08-23, Beata Kubiszyn-Puka

Do góry