reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Brak okresu z odstawienia

Dzień dobry. Przyjmuje Axia conti od ponad pół roku. Dziś jest 4 dzień na krwawienie z odstawienia, miałam wszystkie objawy które wskazują na to że dostanę okres, ale go nie dostałam. W tamtym miesiącu miałam bardzo lekki okres. Tabletki biorę bardzo regularnie bez pomijania, nie wystąpiła biegunka oraz wymioty. Nie biorę leków które obniżają skuteczność antykoncepcji. Zrobiłam 2 testy - oby dwa wyszły negatywne. W internecie pisze że czasem może okres się nie pojawić bez konkretnej przyczyny, lecz u mnie taka sytuacja ma miejsce pierwszy raz i nie do końca wiem co robić a bardzo się stresuje. Proszę o pomoc

reklama
Niewiem w czym możemy Ci pomoc czasami bywa że się spóźnia okres nie jest wszystko idealne jak w zegarku... Po prostu może idź do lekarza jak tak bardzo się stresujesz...

Jak kiedyś brałam antykoncepcję dwuskladnikową, to w pewnym momencie krwawienie miałam zawsze na początku kolejnego blistra. Może jeszcze przyjdzie.

Niewiem w czym możemy Ci pomoc czasami bywa że się spóźnia okres nie jest wszystko idealne jak w zegarku... Po prostu może idź do lekarza jak tak bardzo się stresujesz...
Ale to nie jest okres, więc to, że okres czasem się spóźnia, nie ma tu nic do rzeczy.

Normalnie weź kolejne opakowanie, jak skończysz przerwę tygodniowa. Jak za miesiąc również nie dostaniesz krwawienia z odstawienia, warto iść na kontrolę spytać o to ginekologa.

Czasem krwawienie z odstawienia sie nie pojawia. Jesli jest to jednorazowa sytuacja to bie ma die czym martwic. Wykluczylas ciaze, wiec zacznij brac nowe opakowanie wg harmonogramu. Jesli brak krwawienia z odstawienia bedzie sie powtarzal to idz do ginekologa, aby poszukac przyczyny.
potwierdzam, brałam tabletki anty kilka lat i raz zdarzyło się, że krwawienie w ogóle się nie pojawiło. Nie wiązało się to z ciążą ani z niczym innym 🤷🏼‍♀️ zaczęłam kolejny blister wg zaleceń i wszystko skończyło się dobrze.

reklama
Czasem też warto zajrzeć do ulotki:

Często (mogą wystąpić do 1 na 10 osób):
  • zmiany nastroju
  • bóle głowy
  • nudności
  • ból piersi
  • problemy z miesiączką: nieregularne miesiączki lub brak miesiączki

Do góry