reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • UWAGA. Kolejne spotkania

    8. kwietnia o 21: 00 spotkanie z psycholog okołoporodową

    9. kwietnia o 21:00 fizjoterapeutka będzie nas uczyć oddychania, które może na pomóc w razie zakażenia koronawirusowego i duszności

    10. kwietnia widzimy się o 21:00 - Babyboomowa grupa wsparcia z psychologiem

    Wskakuj na YT BB. Sprawdź najnowsze spotkania .

    UWAGA. Link do gotowych nagrań ze specjalistami!

    Tych rozmów nie możesz przegapić. Zobacz .

    Koronawirus. To musisz wiedzieć.

    Wiadomości, rozmowy, wsparcie Dołącz.

reklama

Ciekawe,smaczne i sprawdzone przepisy kulinarne!!!

anp

mama Alexa
Dołączył(a)
9 Maj 2011
Postów
650
Miasto
Netherlands
Rozwiązania
0
Hej dziewczyny!Zakladam nowy temat bo chcialabym poznac jakies nowe przepisy!!Ciagle piszecie o tym co na obiad wiec moze napiszecie co z czym!Wieczorem napisze wam przepis na pyszne,szybkie do zrbienia ciacho,jesli by ktos mial ochote!
Czekam na Wasze pomysly na jedzonko!:-):-):-)
 
reklama

anp

mama Alexa
Dołączył(a)
9 Maj 2011
Postów
650
Miasto
Netherlands
Rozwiązania
0
Ciasto z pianą!
3,5 szklanki mąki
6 żółtek,
półtorej kostki margaryny
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka dżemu morelowego
Piana
6 białek
półtorej szklanki cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielic je na 3 części.Jedną rozwałkować i wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm.Do drugiej dołożyć 3 łyżki kakaoi razem z trzecia (jasną)schłodzić w zamrażalniku.Na warstwie ciasta w blaszce rozsmarować dżem.Nastepnie zetrzec ciemne ciasto.Ubic sztywną pianę z białeki,wciąż ubijając,dodać cukier,a nastepnie mąkęziemniaczaną.Wyłożyć na ciemne ciasto.Na wierzch zetrzeć jasne ciasto.Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanegoi do 190 stopni C i piec,az sie zrumieni i zacznie odstawac od ścianek formy.
SMACZNEGO!!!
 

Iguana_

Fanka BB :)
Dołączył(a)
26 Kwiecień 2011
Postów
925
Miasto
Haga/Kraków
Rozwiązania
0
To ja się pochwalę świeżo odkrytym, bardzo prostym przepisem na rybę gotowaną w śmietanie, bardzo łatwa i szybka do zrobienia.

Potrzebujemy:
1,2 kg sprawionej ryby obłej
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki masła
sok z cytryny
sól
pieprz
1 łyżka pokrojonego koperku

4 porcje
Czas przygotowania: 35 min

Ryby płuczemy i kroimy w dzwonka. Śmietankę z masłem gotujemy, ubijając, aż śmietanka zawrze, solimy, do sosu wkładamy ryby, gotujemy 15 min, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
Rybę z sosem śmietanowym podajemy z ziemniakami gotowanymi lub puree.
 

muffinek

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
25 Sierpień 2011
Postów
64
Miasto
Almere
Rozwiązania
0
Ja dam przepis na mega latwe i szybkie ciasto owocowe:

4jajka
3/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 szkl. maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia (ja daje czubata)
4 lyzki oleju

Jajka zmiksowac z cukrem, dodac przesiana make i proszek i na koncu olej i delikatnie wymieszac. Ciasto wylac do foremki i dodac owoce. Ja najczesciej robie z truskawkami albo sliwkami albo rabarbarem. Piec ok 40 min. w 180 stopniach.
 

muffinek

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
25 Sierpień 2011
Postów
64
Miasto
Almere
Rozwiązania
0
a tak przy okazji tego tematu to gotujecie raczej typowo po polsku czy po miedzynarodowemu ;-)?
ja uwielbiam te pokrojone w osemki i przyprawione ziemniaczki z Alberta. wrzucam je na patelnie albo do piekarnika.

co do przepisow to my z mezem lubimy bardzo tez baklazany i czesto robimy nadziewane. przekrajam baklazana, wydrazam srodek, sole i zostawiam tak na 10 min, zeby pozbyc sie goryczy z baklazana. na patelni podsmazam piers z kurczaka (albo mielone) z cebulka i sosem pomidorowym, przyprawiam. nadziewam baklazany, na wierzch mozarella i do piekarnika tak na 30 min. czasem do nadzienia daje papryke, pieczarki. w sumie pelna dowolnosc. do tego swieza bagietka i lampka wina ;-)
 

Iguana_

Fanka BB :)
Dołączył(a)
26 Kwiecień 2011
Postów
925
Miasto
Haga/Kraków
Rozwiązania
0
muffinek, dzięki za super przepis. Bardzo smakowicie brzmi:tak:

Ja raczej gotuję po polsku, u nas w domu są tradycyjne 3 posiłki, choć mąż w pracy zjada jeszcze lunch, ale potem obiad i kolacja są zawsze;-)
 

anp

mama Alexa
Dołączył(a)
9 Maj 2011
Postów
650
Miasto
Netherlands
Rozwiązania
0
A ja lubie nowosci!Raz na jakis czas cos nawymyslac lub probuje czyjes przepisy,a tak to tez tradycyjnie.Moj maz jest kucharzem takze czasami on tez cos ugotuje-cos innego!No i jak ktos zrobi to milo no i smakuje!
 
reklama

anp

mama Alexa
Dołączył(a)
9 Maj 2011
Postów
650
Miasto
Netherlands
Rozwiązania
0
Zapiekane banany z lodami

Banany umyc,i przekroic wewnetrzna czesc wzdluz i ulozyc na blaszce ,wlozyc do nagrzanego piekrnika na ok,200 stopni i piec tak dlugo dopoki nie zrobia sie cale czarne.-Ok.30-45 min.
W miedzyczasie roztopic jakas dobra czekolade w kapieli wodnej,ja mialam Milke ,moze byc biala ja mialam brazowa.Gdy banany beda gotowe wlozyc pojedynczo na talerz w rozciecie wlac lyzeczka czekolade,Obok nalozyc jedna lub dwie galki lodow,najlepiej smietankowych lub waniliowych,ale inne sa rownie dobre.Smacznego!!!Polecam bo jest proste i pyszne.
Oczywiscie mozna dodac cos innego jeszcze np.orzechy lub odrobine adwokatu itd...ba2.jpg
 
Do góry