reklama

Ciekawe,smaczne i sprawdzone przepisy kulinarne!!!

Temat na forum 'Mamy z Holandii' rozpoczęty przez anp, 13 Wrzesień 2011.

  1. anp

    anp mama Alexa

    Hej dziewczyny!Zakladam nowy temat bo chcialabym poznac jakies nowe przepisy!!Ciagle piszecie o tym co na obiad wiec moze napiszecie co z czym!Wieczorem napisze wam przepis na pyszne,szybkie do zrbienia ciacho,jesli by ktos mial ochote!
    Czekam na Wasze pomysly na jedzonko!:-):-):-)
     
  2. anp

    anp mama Alexa

    Ciasto z pianą!
    3,5 szklanki mąki
    6 żółtek,
    półtorej kostki margaryny
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka dżemu morelowego
    Piana
    6 białek
    półtorej szklanki cukru
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielic je na 3 części.Jedną rozwałkować i wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm.Do drugiej dołożyć 3 łyżki kakaoi razem z trzecia (jasną)schłodzić w zamrażalniku.Na warstwie ciasta w blaszce rozsmarować dżem.Nastepnie zetrzec ciemne ciasto.Ubic sztywną pianę z białeki,wciąż ubijając,dodać cukier,a nastepnie mąkęziemniaczaną.Wyłożyć na ciemne ciasto.Na wierzch zetrzeć jasne ciasto.Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanegoi do 190 stopni C i piec,az sie zrumieni i zacznie odstawac od ścianek formy.
    SMACZNEGO!!!
     
  3. reklama
  4. Iguana_

    Iguana_ Fanka BB :)

    To ja się pochwalę świeżo odkrytym, bardzo prostym przepisem na rybę gotowaną w śmietanie, bardzo łatwa i szybka do zrobienia.

    Potrzebujemy:
    1,2 kg sprawionej ryby obłej
    500 ml śmietanki 30%
    3 łyżki masła
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    1 łyżka pokrojonego koperku

    4 porcje
    Czas przygotowania: 35 min

    Ryby płuczemy i kroimy w dzwonka. Śmietankę z masłem gotujemy, ubijając, aż śmietanka zawrze, solimy, do sosu wkładamy ryby, gotujemy 15 min, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
    Rybę z sosem śmietanowym podajemy z ziemniakami gotowanymi lub puree.
     
  5. muffinek

    muffinek Aktywna w BB

    Ja dam przepis na mega latwe i szybkie ciasto owocowe:

    4jajka
    3/4 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    1 szkl. maki
    1 lyzeczka proszku do pieczenia (ja daje czubata)
    4 lyzki oleju

    Jajka zmiksowac z cukrem, dodac przesiana make i proszek i na koncu olej i delikatnie wymieszac. Ciasto wylac do foremki i dodac owoce. Ja najczesciej robie z truskawkami albo sliwkami albo rabarbarem. Piec ok 40 min. w 180 stopniach.
     
  6. anp

    anp mama Alexa

    Dzieki muffinek,szukalam takiego przepisu!
     
  7. muffinek

    muffinek Aktywna w BB

    a tak przy okazji tego tematu to gotujecie raczej typowo po polsku czy po miedzynarodowemu ;-)?
    ja uwielbiam te pokrojone w osemki i przyprawione ziemniaczki z Alberta. wrzucam je na patelnie albo do piekarnika.

    co do przepisow to my z mezem lubimy bardzo tez baklazany i czesto robimy nadziewane. przekrajam baklazana, wydrazam srodek, sole i zostawiam tak na 10 min, zeby pozbyc sie goryczy z baklazana. na patelni podsmazam piers z kurczaka (albo mielone) z cebulka i sosem pomidorowym, przyprawiam. nadziewam baklazany, na wierzch mozarella i do piekarnika tak na 30 min. czasem do nadzienia daje papryke, pieczarki. w sumie pelna dowolnosc. do tego swieza bagietka i lampka wina ;-)
     
  8. Iguana_

    Iguana_ Fanka BB :)

    muffinek, dzięki za super przepis. Bardzo smakowicie brzmi:tak:

    Ja raczej gotuję po polsku, u nas w domu są tradycyjne 3 posiłki, choć mąż w pracy zjada jeszcze lunch, ale potem obiad i kolacja są zawsze;-)
     
  9. anp

    anp mama Alexa

    A ja lubie nowosci!Raz na jakis czas cos nawymyslac lub probuje czyjes przepisy,a tak to tez tradycyjnie.Moj maz jest kucharzem takze czasami on tez cos ugotuje-cos innego!No i jak ktos zrobi to milo no i smakuje!
     
  10. reklama
  11. AnnaJ007

    AnnaJ007 Fanka BB :)

    Wrzucam przepis na szarlotkę, którą ostatnio piekłam i stronę z przepisami, z której korzystam.Polecam, bardzo fajna.
    Szarlotka spod samiuśkich Tater
     
  12. anp

    anp mama Alexa

    Zapiekane banany z lodami

    Banany umyc,i przekroic wewnetrzna czesc wzdluz i ulozyc na blaszce ,wlozyc do nagrzanego piekrnika na ok,200 stopni i piec tak dlugo dopoki nie zrobia sie cale czarne.-Ok.30-45 min.
    W miedzyczasie roztopic jakas dobra czekolade w kapieli wodnej,ja mialam Milke ,moze byc biala ja mialam brazowa.Gdy banany beda gotowe wlozyc pojedynczo na talerz w rozciecie wlac lyzeczka czekolade,Obok nalozyc jedna lub dwie galki lodow,najlepiej smietankowych lub waniliowych,ale inne sa rownie dobre.Smacznego!!!Polecam bo jest proste i pyszne.
    Oczywiscie mozna dodac cos innego jeszcze np.orzechy lub odrobine adwokatu itd... ba2.jpg
     

Poleć forum