reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

ciuszki, wozeczki i inne cuda dla naszych pociech

reklama
Ja doświadczenia nie mam, ale moja siostra używa Olilatum i jest bardzo zadowolona, więc pewnie pójdę w jej slady. Również ma sudocrem i linomag, a do prania używa Loveli - Hania się łatwo uczula a po tym proszku jest wszystko ok.

ja narazie do pupci zakupilam Alantan krem i puder,a podobno na mocniejsze podraznienia dobry jest Bepanthen.Linomag tez mam,ale do smarowania sutkow,a w sumie to i na dziecieca pupe tez chyba moze byc.
co do kapielowych spraw to jeszcze nie wiem,bedziemy testowac.Napewno na poczatek cos bezzapachowego,a pozniej wyjdzie w praktyce jak jest najlepiej.
Tylko mam pytanie:lepiej uzywac plynu do kapieli czy mydelka,czy tego i tego?

ja bede troche orginalna z tego co widze ;-)
do kapieli przez pierwszy miesiac bede uzywac nadmanganianu potasu, takie male bable maja problemy z roznymi niemowlecymi tradzikami, potowkami, wykwitami itp
przy Jasku najlepsze bylo minimum
zasypek napewno nie uzyje w lecie, dziecko sie poci, lub jest goraco, robia sie "walki" duzo lepsze moim zdaniem zamiast zasypek jest zwykla kartoflanka :sorry2:
ewentualnie altek
jonsony uczulaja ze ło, chyba ze seria naturelsa :blink:
a na odparzenia nam zadne cudokremy nie pomogly, pomogla najnormalniejsza masc posladkowa, przepisywana przez lekarza (wielkie pudlo w aptece kosztuje max 5 zl)
a jest duzo lepsze niz rozne cudenka (sklad bardzo podobny do bepanthenu, tyle ze ten jest ladnie zapakowany, drozszy i ma mniej lanoliny)
ewentualnie moge polecic serie niveii ale biala dla dzici do miesiaca

Ja chyba zdecyduje się na kosmetyki Nivei a krem Ziaji :-) oraz sudocream :-) Ponadto zastanawiam się nad pieluszkami ale chyba będziemy używać Happ Belli:happy:

Roni to rolowanie pudru zalezy od jego gatunku ja miałam do Natalki puder linomag-masakra nie polecam bo własnie sie roluje ale za to alantan jest rewelacyjny i nie sypałam bezposrednio na ciałko maluszka tylko na swoja dłon i dopiero rozprowadzałam w fałdkach czy zgieciach ani raz mi nie zrolowało sie
Co do nadmanganianu to mam awaryjny ale nie na codzienne kompiele na codzien Oilatum albo balneum, a poniewaz oba te srodki maja w sobie srodki myjące to nie trzeba do ich dodatkowo mydla(aby nie wysuszac skóry0. Jezeli chodzi o krostki i potówki dla mnie rewelacyjny jest Tormentiol. a na delikatne sudokrem
co do pieluszek to sprawdzone z wycięciem na kikut pampersy newborn.

Co do pieluch to u mnie na pewno Pampers, wszystkie inne Olkę uczulały, a potem po miesiącu , dwóch będziemy próbować coś tańszego_Olka niestety do tej pory używa pampersów.( teraz tylko na noc) Jeszcze pieluszki z Rossmana są ok.

Roni - nadmanganian potasu słyszałam że jest ok, moja siostra stosowała też od czasu do czasu krochmal na samym początku. Co do zasypek - żadnych nie używała i nie używa, chyba wystarcza linomag i żadnych odparzeń nie ma.

Też słyszałam dobrą opinię o Rossmanowskich pieluchach i też chyba zakupię do wypróbowania.A powiedzcie bardziej doświadczone Mamusie ile paczek pieluszek NEWBORN kupować?? Bo nie mam zielonego pojęcia.:-(

reklama
na poczatek max 2 bo to do póki nie odpadnie kikut, ale trzeba byc ostroznym bo ja urodzi sie duza dzidzia to bedziesz miała klopot i wtedy lepsza newborn 1.
ja kupuje 2 ale ja bede miała dzidzie juz w 36tyg, nie nosze do konca-cc wiec dzidzia nie bedzie duza a jak normalnie nosi sie do 40 a nawet 42 tydzien to na dzidzie 4kg to moga byc zbyt dopasowane.

Ja rosmanowskie próbowałam ale niestety przepuszczały, i trzeba bylo czesciej niz co 3h zmieniac a pampery co 3 h luzik/

Krochmal stosowałam w przypadku wysypek, ale jak ich nie było to profilaktycznie puder.

Do góry