reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
asiiak a czemu 3 ostatnie?

bo nie chcemy tracic wiecej czasu, moj maz miał słabe nasienie, niby bierze witaminy ale nie wiem czy jest poprawa bo nie robił teraz wyników..dzisiaj ma odebrac wynki DNA plemnika i zobaczymy co wyjdzie, bo jak bede zle to tego iui chyba nie zrobimy...tak czy siak potem podchodzimy do in vitro moze ono da nam bąbelka

reklama
Asiik dzieki za wyjasnienia teraz juz wiem czym to sie rozni od wprowadzenia nasienia za pomaca iui czy droga natury
tylko nie wiem na czym polega to "obrabianie " plemniczkow
zawsze sobie myslalam co to za roznica czy maz mi sam wpusci chlopakow czy gin zrobi mi to przez rurke
teraz juz widze roznice pewnie przez ta obrobke?

Asiik dzieki za wyjasnienia teraz juz wiem czym to sie rozni od wprowadzenia nasienia za pomaca iui czy droga natury
tylko nie wiem na czym polega to "obrabianie " plemniczkow
zawsze sobie myslalam co to za roznica czy maz mi sam wpusci chlopakow czy gin zrobi mi to przez rurke
teraz juz widze roznice pewnie przez ta obrobke?
Obrobka to odseparowanie pleminkow od spermy, wybranie tych najlepszych. Dzieki temu poprawia sie parametry nasienia.
Dzieki IUI omija sie jeszcze jeden wazny problem - sluz, ktory moze byc zabojczy dla plemniczkow.

Zbieg polega na bezpośrednim podaniu do jamy macicy przy pomocy specjalnego cewnika (katetera) odpowiednio przygotowanych i wyselekcjonowanych plemników, które dzięki temu
omijają barierę śluzu szyjkowego i unikają uszkodzenia przez znajdujące się w nim przeciwciała. W dniu zabiegu pacjent oddaje nasienie, które przed podaniem jest poddawane w laboratorium procesowi płukania i wirowania z użyciem odpowiednich mediów. Proces ten pozwala wyodrębnić z ejakulatu prawidłowo zbudowane i ruchliwe, jednym słowem najbardziej wartościowe plemniki, jednocześnie usuwając z niego bakterie, krwinki białe i inne zanieczyszczenia.

beatka - w skrocie chodzi o to, ze nie dosc, ze nasienie jest lepsze to jeszcze ma krotsza droge. Naturalnie musi z pochwy przedostac sie do jajowodu a przy IUI prosto z macicy.

ale super to wszystko brzmi qurcze ale medycyna sie posowa
moze niedlugo w Polsce beda robic selekcje plemnikow tak jak w Ameryce jak chcesz dziewczynke to ci same x wprowadza a jak chlopca to y :-)

dzieki dziewczyny za wiadomosci :tak:

reklama
palu -
Jak dlugo sie staracie? czy Ty zrobilas juz wszystkie badania?
a najlepiej idz do lekarza. forum go nie zastąpi.

Do góry