reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

CLO/duphaston/luteina/bromergon i inne farmakologiczne wspomagacze staranek...

Po ilu cyklach z CLO zaszlas w ciaze??

• Wszystkich głosujących
    28
  • Ankieta zamknięta .
Odległe te terminy...
Ty masz to szczęście, ze jedną pociechę już masz...:) Ja staram się po raz pierwszy...a że 30-stka się zbliża wielkimi krokami, to i problemy się pojawiają...

reklama
Witam dziewczyny

Gwiazdeczka
najważniejsze to myśleć pozytywnie i się nie załamywać, bo im więcej siły tym będzie łatwiej. Trzymam mocno &&&&&&&&& za Ciebie. No i uśmiechnij się szeroko:-)

No a ja zrobiłam dziś kolejny test, (bo jak wstałam rano takie miałam ciężkie piersi, a sutki jak kobieta karmiąca) tym razem z porannego moczu no ale jedna krecha, może ja mam jakieś schizy. Nie wiem o co chodzi. Ale może w tym cyklu coś będzie, tylko dzisiaj muszę dorwać męża :cool2: bo jutro wyjeżdża na tydzień, a dzisiaj mam 15 d.c.
Pozdrawiam wszystkie staraczki ;-)

gwiazdeczka ja to bym sie cieszyła i uspokoiła, gdybym była pod opieką specjalistów..
u mnie nowy cykl i nowa nadzieja, dobrze, ze tamten się skonczył:/ miałam duzo stresow, moze dlatego @ 8dpo..
clodi - nie martw się, wkrotce wszystko się wyjaśni.

Witam

Zwracam się do Was z pytaniami,ponieważ myślę,że w stosowaniu niektórych leków macie większe doświadczenie niz niejeden lekarz.

Latem miałam zabieg us polipu z szyjki,pobrano u mnie wyskorbiny z jamy macicy i wyszło,że mam jakiś nieprawidłowy podział endometrium ( hyperplazja na granicy z rozrostem prostym). Brałam przez 3 miesiace orgametril na unormowanie tego stanu,potem robiłam usg i rzekomo jest ok.

Niestety mam tez troche rozchwiane hormony-prolaktyne ok 27,przy normie do 25,i progesteron 0,65 -to o połowe za mało.

Dostała Duphaston-biore 1 tabl 2 x dz-czy to nie za mało? Jestem dość dużą kobietą,czy dawka leku nie powinna byc dostosowana do wagi?

Po jakim czasie stosowania Duphastonu mozna zajśc w ciąże?

Po jakim czasie wyregulowuje sie progesteron?

Do tego biore bromergon 0,5 tabl 1x dz - czy to tez nie za mało przy mojej dużej wadze?
Niby taka dawka została ustalona,zebym nie odczuwała zbytnio skutków ubocznych,zwłaszcza ,że ta prolaktyna nie była az tak bardzo dużo za duża.

Duphaston będę brała dopiero drugi cykl. Ale same rozumiecie ,że już sie niecierpliwię,że po miesiącu brania nie zaszłam:).
@ po pierwszym cyklu brania dostała w 29-30 dniu cyklu. To dość wcześnie jak na mnie,bo wczesniej @ miałam co 32-34 dni,a w ostatnich 2 latach poprzedzających zabieg zdarzało mi sie,że @ bardzo sie opóźniała. Do tego po zabiegu przy braniu Orgametrilu @ prawie że zatrzymała się.
Teraz jak nie biore tego leku wszystko wraca do normy-tyle,że pytanie czy ja mam owulacje w ogólę:(

No i jeszcze pytanie-czy boli was brzuch podczas brania Duphastonu? Mnie boli tak jak przed okresem:(

Licze na szybką odp i pozdrawiam.
M.

Moniq duphaston nie jest dopasowywany do wagi tylko do problemu tak że masz dobrą dawkę. Ja brałam dupkaston 1X1 tabletce przez pół roku i nie zaszłam, potem jeszcze 2 cykle razem z clo i nic, teraz mam przerwę. A co do długości cyklu to przed braniem duphastonu miałam od 30 do 50 dniowe cykle, a w trakcie brania zdarzyło mi się nawet 22 dniowy. Tak że tym się nie przejmuj. A masz monitorowane cykle? Bo dupka powinno się brać po owulacji, żeby jej przez przypadek nie zatrzymało, ja przynajmniej tak brałam po owulacji przez 10 dni a potem za 2,3 dni przychodziła @

Aha co do bóli to mnie znowu strasznie głowa bolała :sorry2:

Ostatnia edycja:
Clodi.
Nie mam monitorowanych cykli....a co to w ogóle znaczy?
Przepraszam za głupie pytania,ale jestem totalną świerzynką w tym temacie...nasze staranie dopiero się zaczęło:)....

moniq clodi pytała czy miałaś robione usg dopochwowe w celu obserwacji wzrostu pęcherzyków i owulacji...powinnaś mieć zrobione przed owulacja a następnie po owulacji w celu sprawdzenia, czy do niej doszło...
W którym dniu cyklu miałaś robiony progesteron? Bo poziom jest bardzo niski...w niektórych źródłach czytałam, że taki poziom świadczy o braku owulacji, ale nie jestem lekarzem, więc nie wiem...
Ja na własną rękę robiłam sobie badania kilku hormonów, by nie czekać, az po paru miesiacach każą robić kolejne i będą diagnozować...wolałam wiedzieć na czym stoję...:)

Ja po dupku mam natomiast plamienia, a w zasadzie małe krwawienie...i to przez prawie 10 dni...i podbrzusze tez mnie boli...mam nadzieję, że przy kolejnym cyklu juz tak nie będzie...

Ostatnia edycja:
moniq poproś swojego ginekologa o monitoring, dowiesz się czy masz owulacje. Takie usg robi się tak gdzieś od 12 dnia cyklu co jakieś 2 dni, aż do owulacji. Zresztą gin Ci powie co ile masz przychodzić.

Usg miałam robione tylko po to żeby sprawdzić jak wygląda moje endometrium.
Pani Dr powiedziała że wyglądało na to,że jestem w połowie cyklu.

Mój progesteron był mierzony w 24 dniu cyklu,i jest to bardzo niski poziom.

reklama
Do góry