reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Clotrimazolum- maść w ciąży?

AgaG04

Początkująca w BB
Witam jestem w 13 tc i przed ciąża kilka razy zdarzy mi się lekkie infekcje przypuszczałam infekcje grzybiczą bo czułam swędzenie i taki biały nalot wokół wejścia do pochwy i warg sromowych za każdym razem stosowałam maść clotrimazolum i przechodziło samo bez wizyty u ginekologa bez jakis leków tylko ta maść i przechodziło jednak ciąża to ciąża nie chce nic robić na własną rękę ale od kilku dni własnie czuje takie swędzenie i ten biały nalot ale niestety przez najbliższe 2 tygodnie nie mam jak udać się do mojej pani ginekolog bo jest na urlopie a innym nie ufam mam tak źle doświadczenia z lekarzami że ufam tylko jej a nie wiem czy taka infekcja może jakoś wpłynąć na dziecko więc chcę jakoś zacząć to leczyć. Czy któraś z pań używała tej maści w ciąży? Albo macie jakieś inne,, naturalne sposoby" na takie infekcje?

reklama
Clotrimazolum nie stosowalam w 1 trymestrze ciazy.
Co do jego stosowania we wczesnej ciazy zdania sa podzielone - czesc lekarzy zaleca, czesc zabrania.

Inne sposoby na grzybice? Zakupic probiotyk In Vag lub Lactovaginal, a z zewnatrz podmywac sie jogurtem naturalnym lub Tantum Rosa, mozna tez popryskac sie Octeniseptem.

A przy okazji na najblizszej wizycie, popros ginekologa o recepte na 2- 3 opakowania lekow przeciegrzybicznych, ktore bedziesz miala na nagle sytuacje :)

Musisz udać się do ginekologa ponieważ infekcja może być bardzo groźna dla dziecka. Może spowodować np. skracanie się szyjki. Idź na izbę przyjęć. Tam Cię zbadają, pobiorą posiew i przepiszą lek. Leczenie objawów nic nie da

Witam jestem w 13 tc i przed ciąża kilka razy zdarzy mi się lekkie infekcje przypuszczałam infekcje grzybiczą bo czułam swędzenie i taki biały nalot wokół wejścia do pochwy i warg sromowych za każdym razem stosowałam maść clotrimazolum i przechodziło samo bez wizyty u ginekologa bez jakis leków tylko ta maść i przechodziło jednak ciąża to ciąża nie chce nic robić na własną rękę ale od kilku dni własnie czuje takie swędzenie i ten biały nalot ale niestety przez najbliższe 2 tygodnie nie mam jak udać się do mojej pani ginekolog bo jest na urlopie a innym nie ufam mam tak źle doświadczenia z lekarzami że ufam tylko jej a nie wiem czy taka infekcja może jakoś wpłynąć na dziecko więc chcę jakoś zacząć to leczyć. Czy któraś z pań używała tej maści w ciąży? Albo macie jakieś inne,, naturalne sposoby" na takie infekcje?
Używałam clotrimazolim w ciazy przepisane przez gina z IP a był wtedy weekend a nie miałam jak jechać do mojego gin, i wtedy lekarz ginekolog przepisał mi właśnie ta maść , byłam w 1 trymestrze,później znowu przyplątało mi się w 2 ,i nic nie zaszkodzilo dziecku.Ale warto zawsze podjechać i sprawdzić

Zawsze warto konsultować. Ciąża to bardzo szczególny czas :)

Mi pomaga profilaktycznie lactovaginal. Wczoraj z kolei dostałam Provag żel granatowy na podrażnienia.

Do góry