Hej kochane, mam takie pytanie, ponieważ spóźnił mi się okres 6 dni i dziś z samego rana zrobiłam test gdzie wyszły dwie ciemne krechy, pracuje w miejscu gdzie jest dużo chemii i kobiety w ciąży nie miga pracować, wiec potrzebuje szybko l4, czy jest możliwość żeby ginekolog na NFZ przyjął mnie jeszcze dziś/jutro ? Czy nie robią żadnych wyjątków i muszę czekać lub iść prywatnie?
reklama
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Generalnie w przychodni zawsze pytają, czy kobieta jest w ciąży, wizyta jest szybciej, ale jeśli się nie uda, idź do lekarza pierwszego kontaktu, powiedz jaka jest sytuacja, jak trafisz na normalnego człowieka to spokojnie wypisze Ci zwolnienie. Też bym nie ryzykowała na Twoim miejscu.Hej kochane, mam takie pytanie, ponieważ spóźnił mi się okres 6 dni i dziś z samego rana zrobiłam test gdzie wyszły dwie ciemne krechy, pracuje w miejscu gdzie jest dużo chemii i kobiety w ciąży nie miga pracować, wiec potrzebuje szybko l4, czy jest możliwość żeby ginekolog na NFZ przyjął mnie jeszcze dziś/jutro ? Czy nie robią żadnych wyjątków i muszę czekać lub iść prywatnie?
monitkaz
Fanka BB :)
Nie wiem skad jestes, ale na NFZ nie zawsze chetnie wypisuja L4. Ty masz takie miejsce pracy, ze ja widze podstawy ku temu, ale roznie mozna trafic.Tak zrobię, dziś podzwonie popytam a jak nie to jutro pójdę do mojego lekarza
Dzięki za odpowiedz, jak narazie nigdzie nie ma terminów wiec chyba zostaje prywatnieNie wiem skad jestes, ale na NFZ nie zawsze chetnie wypisuja L4. Ty masz takie miejsce pracy, ze ja widze podstawy ku temu, ale roznie mozna trafic.
Umówiłam się już do ginekologa na NFZ na piątek, mam nadzieje ze wypisze mi l4 bo jednak warunki w których pracuje są szkodliwe, tylko nie wiem co zrobić z jutrem bo wolnego wziąć nie mogę bo pracuje tam od niedawna a tu takie zaskoczenie, wiec jutro chyba jeszcze muszę iść chociaż złe się czuje straszniekochana pojdz do rodzinnego, popros o zwolnienie, powinien bez problemu wypisac na 7-10 dni a w tym czasie na spokojnie wybierz sobie ginekologa, ktory bedzie prowadzil ciaze i umow sie wtedy na wizyte...
Pamiętaj, że generalnie to pracodawca ma obowiązek skierować Cię na inne stanowisko pracy, a lekarz nie może wystawić zwolnienia ze względu na warunki pracy. Lekarze wystawiają zwolnienie ze wskazań medycznych, nie ze względu na to gdzie się pracuje.
reklama
reklama