reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Coreczka nie chce sie przewracac na boki od tygodnia doradcie!!!!!!

Witam moja 4 miesieczna corcia nie chce sie przewracac na boki od tygodnia wszystko bylo dobrze bo sie ladnie obracala na boki a od tygodnia nie chce i jest strasznie marudna nie wiem co moze jej byc martwie sie bo zawsze byla wesolym i pogodnym dzieckiem a teraz nic tylko zabawki chwyta a na boki nie chce sie przewracac doradcie cos
frown.png
czy to moze byc skok rozwojowy bo zmienila sie tak odrazu
frown.png

Ostatnia edycja:
reklama
Tak to może być skok rozwojowy czasem tak jest że dziecko na chwilę przestaje robić to co umiało ale po jakimś czasie sobie znowu przypomina zwłaszcza jak ma nabyć jakąś nową umiejętność :).Obserwuj małą i się nie przejmuj za chwile będzie się pewnie turlała jak szalona albo pełzała :).U mojego synka też tak było :)

witam :) moze ktos mi pomoze moze wasze maluszki tez tak mialy..;-)mój synek 2 grudnia skonczyl 6msc i nie przekreca sie na boczki ani z plecków na brzuszek czy to normalne czy powinnam sie martic ..a moze wasze pociechy tez tak mialy prosze podpowiedzcie mi cos:zawstydzona/y:

Każde dziecko w swoim rytmie się rozwija. Jedne szybciej drugie wolniej. Jedne intelektualnie szybciej łapią, a drugie z motoryką są do przodu. Czy są jeszcze jakieś rzeczy, które Cię niepokoją? Czy bierze nóżki do góry, wkłada do buzi? Czy lubi leżeć na brzuszku? Jak z innymi rzeczami? Czy chwyta zabawki, czy jest zainteresowany tym co się dzieje obok? Myślę, że każdy swój niepokój możesz powierzyć pediatrze, ona zauważy czy coś jest nie tak i odpowie na pytania. Wiesz, moje dziecko ma prawie roczek a nawet nie wstaje, nie raczkuje -za to saneczkuje. Nie umie raczkować i nie bierze się za to, leżeć na brzuchu nienawidziła. Skonsultuj się z pediatrą. Albo spróbuj pokazać młodemu co i jak, baw się z nim tak, przewracaj na boki! Moja Nina nauczyła się siadać po skosie a dzieci teoretycznie raczej przekręcają się na brzuszek i siadają. Ciężko powiedzieć więc co jest ok a co nie.

Zgadzam sie z Net-ka. Mi mowili, ze cora bedzie miala 6 mcy i bedzie siedziala...na brzuchu nie lubila lezec jak byla malutka, ale tez zadko kladlismy bo miala refluks i kazde polozenie na brzuchu konczylo sie ulaniem. Jak skonczyla 6 mcy zaczela pelzac i tak sobie pelzala do 10 mca, w 10 mcu zaczela raczkowac a jakos po ok miesiacu wstawac. Siedziec zaczela w 9 mcu i to tez nie sama, na poczatku sadzalismy ja i obkladalismy poduszkami. Sama zaczela siadac jakos w 10 mcu z czworaka, jak juz oczywiscie nauczyla sie wstawac do czworaka. Pozno zaczela przewracac sie na boki, ale wszystkiego sie nauczyla w swoim czasie.
A co do tej tygodniowej przerwy to u nas tez tak bylo, ze cos robila a potem przestawala, a po jakims czasie znow umiejetnosc wracala.

dziekuje za odpowiedz :tak:a wiec.. ładnie sie bawi zabawkami , smieje sie gaworzy, łapie sie za nozki i unosi je do góry ale jeszcze nie siega do buzi ;) na brzuszku lubi polezec ale góra 5 min i sie denerwuje bo ida mu zabki i strasznie wkłada raczki do buzi i wszystko gryzie :-) pozatym interesuje go wszystko jest wesoly zawsze usmiechniety wszystko oglada i go ciekawi :) martw mnie tylko te turlanie sie i przekrecanie.. w sumie moze 2 razy udalo mu sie przekrecic na boczek

Pewnie ma lenia :-D W koncu zalapie, ja tez myslalam, ze cos nie tak jest, glowe do gory zaczela podnosic jak miala chyba 3,5 mca dopiero. Jednego dnia nie umiala a na drugi szok, ze podnosi glowe :-D

reklama
Jeśli nie zauważasz żadnych innych niepokojących rzeczy, które sugerowałyby jakieś problemy np. z niewłaściwym napięciem mięśni, to nie przejmowałabym się tym jeszcze :) Mój też późno się przewracał.

Do góry