reklama

Czerwcowe mamy 2023

Dziewczyny, a kojarzycie może coś, co można skutecznie użyć w ciąży na zaparcia? Mam problem- zespół wrażliwego jelita, nietolerancję glutenu, zaburzenia odżywiania (już wyleczyłam się z nich kilka lat temu), przez to bardzo spowolniony metabolizm, mimo, że jestem szczupła. Ale od kilku dni mam zaparcie, na które nie pomaga verdin+kawa+kefir+jabłka... Już nie wiem co robić.
Mnie pomaga sok ze śliwek pity na czczo - i to bardzo niewielka porcja (ok. 150 ml). Możesz też zalać suszone śliwki wieczorem.
A tak poza tym - czopki Eva/q. Drogie, ale bezpieczne.

reklama
Zaczęłam od odpowiedzi ale nieśmiało się witam 🙂 jestem Ewelina, mama aniołka 7tydz, Ignacego z 08/2021 i czekamy na obecną fasolkę. Z miesiączki termin powinnam mieć na 28 czerwca więc jako jedna z ostatnich. Bety nie robię jestem po pierwszej wizycie na której widoczny był pęcherzyk ciążowy, kolejna 9.11 mam nadzieję, że wsztstko będzie ok.

Pobolewa mnie podbrzusze i dwa razy zdarzyło mi się delikatnie zaplamić na brązowo. Nie panikuje 🙂

Dziewczyny, a kojarzycie może coś, co można skutecznie użyć w ciąży na zaparcia? Mam problem- zespół wrażliwego jelita, nietolerancję glutenu, zaburzenia odżywiania (już wyleczyłam się z nich kilka lat temu), przez to bardzo spowolniony metabolizm, mimo, że jestem szczupła. Ale od kilku dni mam zaparcie, na które nie pomaga verdin+kawa+kefir+jabłka... Już nie wiem co robić.
Ja w poprzedniej ciąży dostałam od gina duphalac, ale nie wiem czy to nie na receptę + w końcu ani razu nie użyłam, przestałam jeść banany i samo przeszło :P

Hej mamuski:) Mam pytanie. Jesli mialam usg robione 2 tygodnie temu i serduszko bilo,a nastepno wizyte mam za nastepne dwa tygodnie to powinnam sie moze umowic na jeszcze jedno usg wczesniejsze? Bo dwa tygodnie czekania to ja oszaleje😕

jak jest z insuliną? Jest refundowana czy nie? Wstrzykuje się tylko w brzuch czy można gdzieś indziej? I czy raz dziennie czy jak to wygląda?
Nie pamiętam jak to było z refundacja. Ja miałam takie gotowe peny i one starczały na kilka dni, bo miałam niewielką dawkę. Kłułam się w uda, na zmianę, tylko raz dziennie, na noc, bo ja nie mogłam zapanować nad poziomem na czczo.

śliwki suszone! Zalać wodą kilka sztuk na noc i rano wypić tę wodę i zjeść śliwki, działa nawet na twardzieli :)

Hej mamuski:) Mam pytanie. Jesli mialam usg robione 2 tygodnie temu i serduszko bilo,a nastepno wizyte mam za nastepne dwa tygodnie to powinnam sie moze umowic na jeszcze jedno usg wczesniejsze? Bo dwa tygodnie czekania to ja oszaleje😕
nie bardzo rozumiem, między wizytami masz 2 tygodnie czy miesiąc (teraz jesteś 2 tygodnie po wizycie i kolejną wizytę masz za 2 tygodnie)?
Myślę, że zależy wszystko od Twojego nastawienia i cierpliwości 😉 ja między 1 a 2 wizytą będę miała 3 tygodnie (rozważałam wizytę pomiędzy, ale stwierdziłam, że co ma być to będzie i nie jestem w stanie wpłynąć bardziej na to aby było dobrze. Druga rzecz to to, że musiałabym iść do innego lekarza, a nie do swojego i jakby coś złego mi powiedział to bym do kolejnej wizyty u swojego lekarza zwariowała, ale ja mam coś takiego, że nie bardzo ufam lekarzom, musi być sprawdzony przeze mnie albo rodzinę abym zaufała więc stwierdziłam, że bez sensu iść do innego) 😉

nie bardzo rozumiem, między wizytami masz 2 tygodnie czy miesiąc (teraz jesteś 2 tygodnie po wizycie i kolejną wizytę masz za 2 tygodnie)?
Myślę, że zależy wszystko od Twojego nastawienia i cierpliwości 😉 ja między 1 a 2 wizytą będę miała 3 tygodnie (rozważałam wizytę pomiędzy, ale stwierdziłam, że co ma być to będzie i nie jestem w stanie wpłynąć bardziej na to aby było dobrze. Druga rzecz to to, że musiałabym iść do innego lekarza, a nie do swojego i jakby coś złego mi powiedział to bym do kolejnej wizyty u swojego lekarza zwariowała, ale ja mam coś takiego, że nie bardzo ufam lekarzom, musi być sprawdzony przeze mnie albo rodzinę abym zaufała więc stwierdziłam, że bez sensu iść do innego) 😉
Od pierwszej wizyty do nastepnej minie 4 tygodnie,a czytalam ze wiekszosc dziewczyn ma wizyty co dwa tygodnie.

reklama
Raczej w standardzie są wizyty co miesiąc, pod koniec ciąży częściej. A który masz już tydzień? Powyżej bodajże 10 można już używać domowego detektora tętna płodu. Mnie to uspokajało w takich oczekiwaniach między wizytami :) tylko czasem ciężko to tętno znaleźć, ale jak już raz znajdziesz to często później wystarczy szukać w tym samym miejscu.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry