reklama

Czerwcowe mamy 2026

Cześć dziewczyny! Mialam wczoraj USG połówkowe.. i trochę się martwię bo moja mała jest malutka (309g). Osiągnęła 10,7 centyl a badanie było robione w 20t i 4 dniu. Nie należymy co prawda z mężem do „postawnych” rodziców ale tak mała waga mnie martwi.. od początku ciąży przybrałam już 7kg z czego 2kg przez ostatni miesiąc. Czy u której z Was też ok 20 tygodnia była niska waga a później dzieciątko nadrobiło w kolejnych tygodniach?

reklama
Cześć dziewczyny! Mialam wczoraj USG połówkowe.. i trochę się martwię bo moja mała jest malutka (309g). Osiągnęła 10,7 centyl a badanie było robione w 20t i 4 dniu. Nie należymy co prawda z mężem do „postawnych” rodziców ale tak mała waga mnie martwi.. od początku ciąży przybrałam już 7kg z czego 2kg przez ostatni miesiąc. Czy u której z Was też ok 20 tygodnia była niska waga a później dzieciątko nadrobiło w kolejnych tygodniach?

Kochana nie przejmuj się teraz już dzila genetyka jedne dzieci są mniejsze inne większe moje też nie należy do dużych i jest w niższych centylach. Do póki lekarz nic nie mówi nie warto sobie tym zaprzątać głowy

A jak wymiary małej? Jest proporcjonalna? Przepływy i łożysko ok? Wydaje mi się, że nie masz się co martwić :) lekarz pewnie będzie wszystko kontrolował na wizytach

A jak wymiary małej? Jest proporcjonalna? Przepływy i łożysko ok? Wydaje mi się, że nie masz się co martwić :) lekarz pewnie będzie wszystko kontrolował na wizytach
Wszystkie wymiary w dolnych granicach. Przepływy i łożysko na razie idealnie ale po badaniu pappa w 12 tygodniu wyszło mi ryzyko zahamowania wzrostu przed 37 tygodniem 1:27. Skończyłam w styczniu 39lat więc wiem że wiek też za bardzo nie pomaga w tych statystykach.. za dwa tygodnie mam się stawić na wizytę aby określić w jakim tempie i czy mała rośnie.

Wszystkie wymiary w dolnych granicach. Przepływy i łożysko na razie idealnie ale po badaniu pappa w 12 tygodniu wyszło mi ryzyko zahamowania wzrostu przed 37 tygodniem 1:27. Skończyłam w styczniu 39lat więc wiem że wiek też za bardzo nie pomaga w tych statystykach.. za dwa tygodnie mam się stawić na wizytę aby określić w jakim tempie i czy mała rośnie.
To bardzo dobrze :) twój lekarz na pewno trzyma rękę na pulsie. Pappa to ryzyka statystyczne. Osobiście uważam, że potrafi namieszać i przestraszyć. Ważne, że wskaźniki z USG są prawidłowe. Bierzesz jakieś leki?

Mi coś podobnego powiedzieli przy poprzedniej ciąży i przed końcem mnie położyli na patologii, skończyło się CC w 38, ale wszystko było ok :) Dla porównania teraz w 22+6 na połówkowym mieliśmy 589g. Ale raczej nie ma się czym przejmować ;) Moje dzieci to nie giganty, bo sama nie mam 1,5m ;D

Cześć dziewczyny! Wracam właśnie po wizycie kontrolnej mała przed dokładnie dwa tygodnie przybrała z 309g na 464g i tym samym z 10,7 centyla wskoczyła na 27. Jednak aby nie było za kolorowo to wyszły mi złe przepływy łożyskowe.. 96 centyl. Lekarka powiedział ze nic innego jak acard który cały czas biorę nie możemy teraz zrobić i mam przyjść za dwa tygodnie aby ocenić te przepływy znowu (przepływy u małej są prawidłowe). Zastanawiam się czy mogę jakoś ze swojej strony pomóc.. może więcej ruchu? Ehhh już myślałam że skończy się tylko na dobrych wieściach ;) obecnie jestem w 22 tyg i 2 dni.

reklama
reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry