reklama

Czerwiec 2010

reklama
Krople o których piszesz mają dokładnie tę sama substancję czynną co Espumisan i Esputicom. Jest to więc ten sam lek, pod inną nazwą, inne firmy farmaceutycznej , do dostanie w każdej polskiej aptece.

Niby to samo, ale przy synu wypróbowałam chyba wszystkie dostępne w Polsce leki i nic:no:a Sab Simplex pomagał:tak:nie wiem z czego to wynika. Podobno Bobotic to polski odpowiednik Sab Simplex, ale też nie byłam zadowolona z jego działania. Moja ciocia- farmaceutka- mówi że 2 różne leki nie mają tego samego działania:no: choćby sklad wydawał się taki sam, pewnie bym nie uwierzyła, gdybym sama się o tym nie przekonała;-)

Niby to samo, ale przy synu wypróbowałam chyba wszystkie dostępne w Polsce leki i nic:no:a Sab Simplex pomagał:tak:nie wiem z czego to wynika. Podobno Bobotic to polski odpowiednik Sab Simplex, ale też nie byłam zadowolona z jego działania. Moja ciocia- farmaceutka- mówi że 2 różne leki nie mają tego samego działania:no: choćby sklad wydawał się taki sam, pewnie bym nie uwierzyła, gdybym sama się o tym nie przekonała;-)

Może problem jest w dawkowaniu? Espumisan np. i Esputicom dawkuje się oinaczej, dlatego, ze np.na 1 ml jest różne stężenie leku. I np.Espumisanu stosuje się mniej ...i choć Esputicom jest teoretycznie tańszy, wchodzi, ze przy większym dawkowaniu (mniejsze stężenie) wychodzi drożej ;-)

i jeszcze jedno chciałam zauwazyc...skład- substancji czynnej-nie wydaje sie taki sam...on JEST taki sam ;-).Tutaj koncerny farmaceutyczne nie mogą sobie pisać na etykiecie "w przyblizeniu"- taka a nie inna substancja czynna ....
I aby ocenic działanie leku trzeba wziac jeszcze pod uwage rózne tzw. wypadkowe...Ja stosuje z powodzeniem mniejszym lub większym Espumisan- raz pomaga lepiej-zazwyczaj- raz gorzej -czyli efekt jest gorszy od oczekiwanego, ale na to mają wpływ różne rzeczy np.czas podania-przed- w trakcie-po -posiłku, stopień nagromadzenia gazów- w tym pora dnia ma znaczenie, stęzenie leku w org.-godzina ostatniego podania i takie tam inne "drobnostki"--teoretycznie bez znaczenia ;-)... no i jeszcze mozna dołączyc do tego efekt placebo- u mamy-rzecz jasna ;-)
dopiero po tych wszytkich wypadkowych, mozna powiedziec czy lek ten a ten działa lepiej od drugiego...co jest oczywiście niemozliwe, bo org.ludzki to jest przeciez nbie maszyna zaprogramowna ;-).Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Gosia - ale śliczna pyzunia z Natalki :-D
Dziewczyny - mampytanko odnoście szcepionek na pneumokoki i rotawirusy...szczepić czy nie szczepić?! Nawet położna, która do mnie przyszła nie odpowiedziała mi na pytanie, a w szpitalu dziewczyny z którymi leżałam a które były z drugim dzieckiem w ciąży mówiły że pierwsze szczepiły ale drugiego nie zamierzają bo nie ma sensu...

Absolutnie nie mam zamiaru Cię straszyc....Poczytaj o wzmozonym napięciu mięśniowym u niemowląt, porozmawiaj z pediatrą, lekarzem...Tu nie chodzi by się bać, a MIEC świadomosc róznych rzeczy odnosnie nimowląt. To naprawdę nic grożnego i ja juz wspomniałam- NIE MUSI dotyczyć Twojego dzieciątka i oby tak nie było.

Jest o tym duzo w necie np.
Wzmożone napięcie mięśniowe - Przypadłość szybko odwracalna / Bobopedia / Portal dla rodziców. Ciąża, poród, wychowanie i pielęgnacja dzieci - eBobas.pl.

Dziewczyny - mampytanko odnoście szcepionek na pneumokoki i rotawirusy...szczepić czy nie szczepić?! Nawet położna, która do mnie przyszła nie odpowiedziała mi na pytanie, a w szpitalu dziewczyny z którymi leżałam a które były z drugim dzieckiem w ciąży mówiły że pierwsze szczepiły ale drugiego nie zamierzają bo nie ma sensu...

nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, ile położnych i lekarzy tyle opinii, wybór należy w ostateczności tylko do rodzica. Ja będę szczepić

reklama

Ja będę szczepić na rotawirusy i korzystać ze szczepionek skojarzonych, zeby Nina miała jak najmniej wkłuć. Ze szczepionki na pneumokoki jestem zmuszona zrezygnować z powodu sytuacji finansowej, ale gdyby było mnie stać też bym skorzystała.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry