Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Powiem wam, że mojego małego wsadzałam w chodzik jak miał skończone 4m i podciągałam go za rączki do siedzenia, choć nie powinnam, a zaczął chodzić jak miał 8, jak miał 12m to już biegał po lesie :-) i nóżki ma piękne, proste i mocne.
Kuzynka swojego chowała wedle zasady: zero sadzania zanim sam nie usiądzie, chodzik to zło nie do pomyślenia i takie tam (skonczyła pedagogikę), jej syn zaczął chodzić jak miał dużo ponad rok, cały czas jeździł w wózku i teraz mały ma szprotawe, słabe nogi i nosi buty korygujące (ma 4 lata).
Ja z małym do żłobka chodziłam na nogach (nie znaosze chodzić z wózkiem) 25min. w jedną stronę odkąd skończył rok i teraz jest super wysportowanym dzieckiem, a wózka (spacerówki) nie widział odkąd skończył 1,5 lata, a lubię dłuuugie spacery.
Już nie mówiąc o tym, ze sam chodził po schodach odkąd zaczął chodzić.
Jednak jak o tym mówię to ludzie uważają, że to ja źle wychowuję dziecko![]()
verita - zgadzam sie w 100%, moj syn tez poszedl w chodzik jak mial 4miechy, i wcale mu to nie przeszkodzilo w nauce siadania, wrecz przeciwnie, gdyz w chodziku jego cialo umacnialo miesnie ktorych na lezaco dziecko nie uzywa w takim stopniu jak w chodziku i dzieki temu rowniez zaczal chodzic jak mial 9 miesiecy. Na swoj roczek pufy u babci podnosil. Wiadaomo wszystko z umiarem, mloda trzyma stabilnie glowke wiec moge juz ja w skocza wsadzic.
A co do hustawki to mloda tez juz od dawna sie hustai jest przeszczesliwa
pytanko do mam chustujących : przymierzam się do zakupu chusty tkanej bo mój elastyk niestety już zaczyna sprężynować a kółkowa tylko na dłuższe spacery się nie nadaje , jakich firm chust używacie i co polecacie ?
no ale to tylko moje zdanie... ja do chodzika to w ogóle nie mam przekonania 
munka - tu nie chodzi o to kto ma racje. Ja nie napisalam ze nie umacnia na lezaco tylko ze nie w takim stopniu jak na lezaco, a to roznica. No i chodzi mi o miesnie kregoslupa oczywiscie.
Syn ma teraz 15lat i jest wysportowany zadnych powaznych problemow ze zdrowiem nie mial. I powiedzmy jasno nikt ani ja ani verita nie wsadzalysmy 4 miesiecznych dzieci na cale dnie, tylko stopniowo i z umiarem i zadna z nas nie napisala ze wlasnie tak trzeba postepowac, poprostu opisalysmy to co robilysmy z wlasnymi dziecmi ze im to nie zaszkodzilo wrecz przeciwnie. Takze nie wiem o co komon;-)

Teraz mnie zjecie;-)Verita ja mam wrażenie, że w nie wsadzaniu dzieci do chodzików i tego typu gadżetów to nie chodzi o krzywe nogi tylko o kręgosłup!
Moja kuzynka, której syn ma teraz 17 lat właśnie stosowała chodziki i sadzała przedwcześnie to teraz syn narzeka na kręgosłup! 17 latek nie powinien mieć takich bóli tylko z tego powodu, że matka była niecierpliwa i nie chciało sie miesiąc poczekać. Już nie powiem o operacji na biodra jaką w tym roku przeszła siostra mojego D właśnie z podobnych powodów. Czasami to odbija się na dziecku jak ma 30 lat... a czasem sie uda i nic nie będzie się działo, ale ja ryzykować nie będę i nie planuję wychować swojego dziecka na maminsynka i nie zauważyłam by źle się bawił z tego powodu, że nie wsadzam go w chodzikTeraz mnie zjecie;-)