reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

no to musisz miec silna wole Czarodziejko bo ja bardzo lubie jesc i nie wiem czy dalabym rady tyle dni :confused:
Ewcik ja tez zawsze jadlam wiecej nabialu jak miesa i mam chlopcow. ale widocznie jadlam tez produkty ktore wiecej dostaraczaly K i Na.

reklama
Witam wszystkie mamy!:)jestem tu nowa . Mam prawie 3 letniego synka i za kilka miesiecy chcialabym zaczac starac sie o dzidziusia , zainteresowalam sie naturalnymi sposobami planowania plci dziecka i w kalendarzyku chinskim wychodzi mi ze prawie przez caly rok w kazdy miesiac mam szanse na dziewczynke jednak ten kalendarzyk jakos nie przemawia do mnie :) tak jak ''przytulanki'' w czasie owulacji(na chlopca) i przed nia(dla dziewczynki) ktore zastosowalo duzo kobiet i duzo z nich'' trafilo''.. zainteresowalo mnie to:) bardzo
dopiero skonczylam branie tabletek anty i wczoraj skonczyla mi sie ''normalna'' miesiaczka teraz czekam do nastepnej i kolejnej... i chce policzyc jakie mam cykle... moglybyscie mi powiedziec czy da sie mniej wiecej powiedziec kiedy jest owulacja? i ile dni przed ''dzialac'' zeby trafic na dziewczynke, marzy mi sie parka:)) jak kazdemu chyba:) tylko ze jestem ciekawa czy rzeczywiscie trzeba kupowac te testy owulacyjne i badac sluz i temperature czy wystarczy znajomosc cyklow ... np 28 dc to owulacja wypada w 14 dc... i wtedy ''dzialac'' 10 dc zeby poczac dziewczynke...?? :)))jak wogole obliczyc te cykle dokladnie ... 2 tygodnie przed spodziewana miesiaczka to zawsze dzien owulacji??:) prosze o pomoc:)

witaj Ladies :-) dobrze trafilas bo mamy tutaj kilka ekspertek ktore podpowiedza ci jak zwiekszyc szanse na wymarzona plec.
niestety musze cie zasmucic ze czeka cie troche pracy :tak:
otoz owulacja niekoniecznie wystepuje dokladnie 2 tygodnie przed kolejnym cyklem. najlepiej stosowac testy owulacyjne gyz one daja wieksza pewnosc. zazwyczaj owulacja wystepuje 24 do 36h po pozytywnym tescie. nie wszystkie dziewczyny maja identyczne objawy owulacji i najlepiej poobserwowac kilka cykli, robic notatki np.jaki byl sluz, temperatura i wtedy napewno latwiej jest okreslic kiedy najlepiej sie starac.
najlepiej jakbys poczytala troche wstecz. znajdziesz tam duzo ciekawych i pomocnych informacji.
powodzenia;-)

witaj Ladies :-) dobrze trafilas bo mamy tutaj kilka ekspertek ktore podpowiedza ci jak zwiekszyc szanse na wymarzona plec.
niestety musze cie zasmucic ze czeka cie troche pracy :tak:
otoz owulacja niekoniecznie wystepuje dokladnie 2 tygodnie przed kolejnym cyklem. najlepiej stosowac testy owulacyjne gyz one daja wieksza pewnosc. zazwyczaj owulacja wystepuje 24 do 36h po pozytywnym tescie. nie wszystkie dziewczyny maja identyczne objawy owulacji i najlepiej poobserwowac kilka cykli, robic notatki np.jaki byl sluz, temperatura i wtedy napewno latwiej jest okreslic kiedy najlepiej sie starac.
najlepiej jakbys poczytala troche wstecz. znajdziesz tam duzo ciekawych i pomocnych informacji.
powodzenia;-)

dziekuje !:) poczytam i nadrobie tyle ile moge i powroce z kolejnymi pytaniami pewnie hehe w kazdym badz razie dolaczam sie do watku kobietki !:) witam was wszystkie

Zrobiłam takie skrótowe podsumowanie kulinarne :-)
Planując dziewczynkę należy nie tylko jeść produkty bogate w Ca i Mg ale tez unikać bogatych w K i Na, dzienne spożycie poszczególnych pierwiastków powinno wynosić:

Na++ (Sód) 700 - 1000 mg
K+ (Potas) 2 500 - 3 500 mg
Ca (Wapń) 1 200 - 1 800 mg
Mg (Magnez) 200 - 300 mg

Do produktów zalecanych w diecie chłopczykowej (których należy jeść jak najmniej planując dziewczynkę) należą m.in. seler, pomidory (wszystkie rodzaje), marchewki amsterdamskie (tzw. karotki), brzoskwinie, gruszki, mięso (ale nie ryby), ziemniaki (są bardzo bogate w potas), morele, banany, jabłka, czereśnie, ananasy, pomarańcze, arbuzy, cukinia. Podobno należy też unikać śniadań ale ja nie dałabym rady :-), można to zastąpić mniej drastyczną opcją czyli jedzeniem śniadań nisko-węglowodanowych (produktów o niskim IG) - chodzi o to by rano było niskie stężenie glukozy w krwi a to podobno sprzyja też poczęciu dziewczynki. Należy jeść jak najwięcej gorących posiłków gdyż działają zakwaszająco. Z herbat zalecana jest tylko miętowa. Dieta dziewczynkowa nie tylko dostarcza Ca i Mg ale także zakwasza i podnosi poziom progesteronu. W diecie dziewczynkowej zalecane są takie produkty jak: mleko (najlepiej znaleźć takie z niską zawartością potasu ...tylko że z reguły na opakowaniu nie zaznaczają tego), jogurty, kefir, truskawki i maliny, guma do żucia bez cukru, ser parmezan, jajka, biały ser, chleb o niskiej zawartości sodu, ryby (należy ugotować w 500 ml wody by zredukować ilość sodu), por, zielona fasolka, ogórki, niskosodowy majonez, żurawina (świeża lub suszona), biały ryż, płatki kukurydziane, ryż dmuchany, jagnięcina/baranina (polędwica), piersi z kurczaka, nie należy jeść czerwonego mięsa ponieważ podnosi testosteron. Jak tak to czytam to uświadomiłam sobie, że jednak moja dieta była bardzo dziewczynkowa :-D (prawie w ogóle nie jadłam owoców, mięsa też nie jadłam poza piersią z kurczaka, jadłam bardzo dużo nabiału, rano zawsze było mleko z płatkami, nie jadłam prawie wcale ziemniaków, unikałam pomidorów i wszelakich cytrusów, nie piłam herbaty ani kawy tylko Inkę z magnezem).

Witaj ladies! Sama znajomość cyklu nie wystarczy gdyż owulacja może w każdej chwili się przesunąć (np. mi w udanym cyklu przesunęła się z 12-14 dc na 18 dc, zdarzało sie też, że miałąm ją np.o 2 dni wcześniej jak zawsze). Testy owulacyjne bardzo się przydają gdyż wychodzą pozytywne zazwyczaj na 24-36h przed owulką. Pomiar temperatury jest o tyle przydatny, że można z niego wywnioskować czy doszło do owulacji, jak jest produkowany progesteron w 2 fazie i czy faza lutealna ma właściwą długość by zarodek mógł się zagnieździć. Obserwacja śluzu też jest potrzebna gdyż przy staraniach o dziewczynkę najlepiej wyeliminować śluz o konsystencji białka jaja. Jest 7 czynników wpływających na płeć i akurat odległość od owulacji to najmniej ważny z nich :-), na czele postawiłabym dietę oraz pH, ważne są też suplementy, hormony, jony. Skrótowe wytyczne na temat zaplanowania córeczki masz na stronie 4182 :-), warto jednak przesledzić też wątek na kolejnych stronach gdyż co rusz dochodzą nowe przydatne wskazówki :-)

Dobrej nocki wszystkim życzę!

PS. Od tego opisywania diety zrobiłam się głodna! :-D ...a do porannej owsianki jeszcze 9 godzin :-D

Czarodziejko, podziwiam za wytrwałość! A z tą dieta to nie jest jak z efektem jo-jo - waga wraca do starej zaraz po zaprzestaniu diety? ...no ale pewnie zrzucenie kilogramów to tylko jeden z kilku pozytywnych aspektów :-), z tego co pisałaś to ta dieta oczyszcza organizm.

Raz jeszcze dobranoc wszystkim! ...tylko jak tu zasnąć kiedy w brzuchu burczy a obżerać się na noc nie wypada ...muszę to jeszcze przemyśleć :-D

Ostatnia edycja:
dzień dobry bardzo:-D

ależ cudowna pogoda od rana, aż chce się żyć:tak:

mój M śpi po nocce, więc ja zaraz biorę Marcepana i idziemy na zakupy. Potem planuję zrobić tartę ze szpinakiem, inydkiem i fetą na obiad, a następnie chcę gdzieś pojechać na długi spacer, może na jakieś jeziorko:-) miłego, słonecznego i radosnego dnia Wam życzę:tak:

Ostatnia edycja:
dzien doberek
nowy.png

zaczelam dzionek od tych platkow owsianych mam nadzieje ze troche mnie przetrzymają;d
u nas dzis pogoda fajna ale narazie sloneczko sie chowa Zobacz załącznik 447853
milego dnia zycze:)

witaj ladies Zobacz załącznik 447855

Ostatnia edycja:
Cześć babeczki!

U nas też pogoda jak marzenie, niebieskie niebo i pełno słońca
t113021.gif
Po 12 wybywam z M i synkiem do teściów w górach (standardowa procedura co 2 tygodnie :-D) i wracamy późnym wieczorkiem.

MissBella
, tempka śliczniutka, ja pamiętam, że po kilku wyższych ciążowych tempkach odpuściłam sobie mierzenie temperatury w ciąży by się nie stresować :-) Co do mdłości to jeśli się już faktycznie pojawiły to też potwierdzają wysoki poziom hCG :tak: (nic nie mówię! :-D ...większość moich koleżanek miała silniejsze mdłości przy córeczkach), mnie dopadły jakoś po skończeniu 6 tygodni ale trzymały dość długo gdyż do 16 tygodnia (miałam je 24 godziny na dobę, nawet w nocy). No ale za 8 tygodni zaczniesz już drugi, najprzyjemniejszy w ciąży trymestr (znikają nieprzyjemności pierwszego trymestru, poczujesz ruchy maleństwa, poznasz pewnie jego płeć :-)).

nullka, ale Ci ta tempka szaleje, widać, że piękny progesteron i śliczna faza lutealna!

Ewcik, jakie apetyczne i zdrowe menu szykujesz na obiad! Miłego spaceru i wypoczynku!

Daria, daj znać czy owsianka poradziła sobie na długo z głodem.

Życzę Wam dziewczyny miłej i udanej soboty!

Witam wiosennie:)
Dziewczynki ja na chwile...pogoda u nas przepiekna... az chce sie zyc...Okna wszedzie pootwieralam, nawet na poddaszu...czuc w powietrzu wiosne...:))))
Biore sie zaraz za mycie okien..a troche ich mam w domu i ogromniaste , zwlaszcza te w salonie...musze jednak sie za to zabrac puKi taka pogoda:))))
Pozniej jedziemy do Ikei..

co do diety
...Piranho- nie dopuszcze do efekTu Jojo!!! Doskonale o tym wiem ze po takiej kuracji nie moge juz wrocic do starych nawykow zywieniowych, zadych chipsow, coli, a juz napewno fast-food-ow i zadnego podjadania wieczorem!!!! poza tym ten syrop tak jest zrobiony ze dziala bardzo odzywczo wiec moge nim zastepowac jeden posilek dziennie...:)))) ale powiem Ci ze czuje sie jak mlody Bog:)))).

Mama- nie przestane do Ciebie pisac!!! mam nadzieje ze emocje nieco opadly...ze lepiej sie czujesz ...Bardzo cie sciskam i zycze cudnego dnia!!!!

Dziewczynki Wszystkim Wam zycze pieknego dnia i udanego rodzinnego weeknedu:))))
Ja na jutro zaprosilam rodzicow do nas na obiad:))))
Musze sie postarac:)
Buziaki

reklama
dzień dobry w ten cudny wiosenny dzień :)

My dziś całą familią w pracy:cool2: tak się poukładało w marcu (nie ma mojej mamy która odbiera czesto Matika z przedszkola i siedzi z nim dopóki nie wrócimy z D z pracy) i kombinujemy..na szczęście się da.
Ja pracuję w soboty teraz, D ma wolne. Ale akurat dziś musiał jechać. Więc Mati ze mną w pracy siedzi, już pare razy tu był i lubi :)
kończymy o 12 i brykamy na wycieczkę, obiecałam lody i plac zabaw;-)

Tasha gratki wielkie, inaczej być nie mogło. Proszę o fluidki, będziemy ich bardzo potrzebować :)
MissBella widok Twoci testów to sama radość :) również bardzo gratuluję :D
co do trojaczków koleżanki, to sorki, ale uważam że to rodzaj "samospełniającej się przepowiedni" jakby jej nastawienie w ciąży było bardziej optymistyczne, to po porodzie byłoby jej łatwiej. I nie bagatelizuję trudności. Bo zmęczenie przy tylu maluchach jest ogromne. Ale wiem że można oswoić się z myślą posiadania większej gromadki i w ciąży dopracować organizacje, wiedzieć na kogo można liczyć przy opiece nad maluchami i ...cieszyć się z dzieciaków :)
Trzymam kciuki za koleżankę
Ewcik no to trzymam kciuki za staranka &&&&&&&&&&&&&
ja miałam zacząć w kwietniu, ale przy tych problemach z jajnikami, jeśli owulka pojawi się teraz, to działamy :)
Ja na diete "dziewczynkową" przeszłam w styczniu, w lutym doszły mi suplementy.
Super Piranha opisała co można jeść a czego nie :) ja szukałam po necie info co ma dużo Ca, Mg i mało Na,K i kombinowałam. Wiadomo że największy problem to monotemtyczność, zwłaszcza z obiadami. Ale damy radę ;)
co do moich kwiatków na balkonie, to ja przy okazji mycia okien pozbierałam moje domowe kwiatki wykąpałam je i dałam na chwile na balkon do słonka (bo ciepło i bez dużego wiatru) a potem je zwinęłam do domu ;)
Nullka nonono gratuluję udanego sushi :cool2:chętnie bym zjadła, ale przyznam że nigdy nie robiliśmy w domowych warunkach ;)

Ladies Witamy :) miłej lekturki :)

Piranha miłego wypoczynku u teściów :)

i wszystkim miłego weekendu!!!

Do góry