reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Vivienka, ciężko cokolwiek powiedzieć o wykresie, nadzieje dałby sukcesywny spadek tempki w dół i pojawienie się EWCM, trzymam kciuki! Zapewne masz jednak wysoki poziom prolaktyny a ona blokuje wydzielanie FSH i LH.

A co to jest EWCM? Nic mi to nie mowi :( Jak myslisz kiedy powinna byc jakas poprawa po tych tabletkach na zbicie prolaktyny?Biore je juz/dopiero dwa tygodnie, myslisz ze powinnam pojsc do lekarza po jeszcze jedno opakowanie? Prosze pomoz mi :zawstydzona/y: Co ma robic,co brac zeby pierwsze co przyszedl okres i normalny cykl :baffled: helpppp

reklama
Maran dziekuje za wyjasnienie staram sie polapac w tych wszytskich skrotach ale czasem jest ciezko

Ilaczek ale mnie zmarwilas tymi badaniami,ja już się cieszylam ze w tym miesiącu będziesz celowac i za trzy miesiące będziesz mogla nam powiedziec ze bylas na badaniu i jest chłopczyk. Twój maz jeszcze nie robil badan prawda? Robilas jeszcze jakies badania procz hormonow.Dziewczyny ze staraniami na dziewczynke robia jeszcze Mg i Ca a my na chłopczyka tez powinniśmy zbadac cos?
Moge sie zapytac ile zaplacilas za badanka hormonow?

Tutaj znalazłam ciekawy artykul na temat testosteronu może się przyda tym co planuja chłopczyka,Czytalam o tym w meskim czasopiśmie:

„Protesteronowa dieta i trening
Ci, którzy mają testosteronu nieco za mało i chcieliby mieć go
więcej, również nie są bez szans. Dwie podstawowe metody podniesienia poziomu testosteronu to: właściwa dieta i odpowiedni dobór ćwiczeń fizycznych.
Jeśli chodzi o dietę, to musisz pamiętać o tym, aby:
- nie przesadzać z kaloriami - codziennie spożywać ilość kalorii odpowiadającą potrzebom Twojego organizmu; nadmierne "obcinanie kalorii" w diecie albo jedzenie zbyt obfitych posiłków zaburza produkcję testosteronu,
- jeść mięso: drób, wołowinę, wieprzowinę, ryby - badania dowiodły, że dieta wegetariańska prowadzi do obniżenia poziomu testosteronu, nawet wtedy, kiedy ilość spożywanego białka była taka sama u osób jedzących mięso i wegetarian; polecamy szczególnie chude czerwone mięso, które jest bogate w cynk, minerał sprzyjający produkcji testosteronu,
- jeść zdrowe tłuszcze - naukowcy ustalili, że zarówno nasycone, jak i nienasycone tłuszcze powodują podwyższenie poziomu testosteronu, ale z przyczyn ogólnozdrowotnych lepiej wybierać produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone: awokado, orzechy, nasiona, oliwę z oliwek,
- jeść produkty zawierające cholesterol HDL: czerwone mięso i jajka - osoby trenujące z ciężarami, w których diecie jest dużo produktów bogatych w ten "dobry" cholesterol, mają nie tylko wyższy poziom testosteronu, ale także szybciej i wyraźniej budują mięśnie i siłę,
- jeść warzywa kapustne: brokuły, kalafior i kapustę - zawierają one związek chemiczny o nazwie indol-3-karbinol, który oprócz tego, że ma działanie antynowotworowe, to jeszcze powstrzymuje proces przekształcania testosteronu w estrogen,
- unikać picia alkoholu - alkohol powoduje do obniżenia poziomu testosteronu, ponieważ jest swego rodzaju katalizatorem przemiany części tego hormonu w żeński hormon estrogen.
Ćwiczenia aerobowe - takie jak bieganie, jazda na rowerze czy pływanie - zmniejszają poziom testosteronu. Badania wykazały, że u mężczyzn, którzy w ciągu tygodnia przebiegali około 130 km tygodniowo, poziom testosteronu mieścił się zazwyczaj w dolnych 20% normy.
Dlatego, jeżeli zależy Ci na zwiększeniu poziomu testosteronu, powinieneś ograniczyć trening tego rodzaju i zastąpić go lub przynajmniej uzupełnić treningiem siłowym. Pamiętaj, że poziom hormonu męskości zmienia się w ciągu doby. Najwięcej jest go rano, a najmniej około godziny 20. Dlatego, jeżeli planujesz coś, do czego testosteron mógłby się przydać, umów się na rano.”

Piranha czytalam neistety tez o tych szczepoionkach i zaczelam sie tez zastanawiac czy wogole warto szczepic dzis dzieci... wkoncu polowa szczepionek to moim zdaniem przedawnione choroby ktore naparwde zadko/prawie wcale w naszych krajach nie wystepuja..

Kiraa swietna fryzurka!!!!Mialam taka dwa lata temu :-)

Vivienka czytałam już gdzieś ten artykuł:-)my bardzo często jemy jajka, prawie codziennie, mięso czerwone też, mięso praktycznie codziennie, sałatki z oliwą z oliwek, brokuły, a z alkoholu całkowicie mój m zrezygnował, czasami zdarzy nam się pół lampki wina czerwonego.
na chłopczyka to potas i sód można sprawdzić.
ja za swoje badania hormonków: testosteron, estradiol, fsh, tsh i lh zapłaciłam 119zł. najdroższy chyba był testosteron - 30zł. a tak reszta coś koło 20zł.
innych badań nie robiłam, no poza progesteronem w zeszłym cyklu w 6dfl.
w tym cyklu też będę robić jeszcze progesteron w połowie fazy lutealnej.
mój mąż wybiera się jutro zbadać hormonki, zobaczymy jak mu praca nie przeszkodzi, ale chce bardzo zbadać.
w ogóle powiem Wam, że on bardziej mnie dopinguje niż ja jego:-D
chyba zacznę z nim ćwiczyć siłowo;-)

Ostatnia edycja:
Witam,jakiś tydzień temu trafiłam na Wasz wątek i tak odczytałam go od Nowego Roku do teraz i jestem pod wielkim wrażeniem Waszej profesjonalności :-)jestem mamą 2 chłopców i przydała by się córka,chodź wątpie żebym miała tyle zapału i chęci do walki jak Wy,pewnie zakończe na tym,że chciałabym urodzić zdrowe dziecko po prostu :)

Staranka zaczęliśmy w listopadzie,jakie było moje szczęście gdy 2 tygodnie temu pojawiły się 2 krechy na teście,jednak moja radość trwała tydzień i w ubiegłą środę szpital,usg i samoistne poronienie czyli ciąża biochemiczna :wściekła/y: ryczałam jak głupia,ale lekarz jak to- zwykle- tak bywa,więc na razie jestem dobrej myśli i oby się to nie powtórzyło,mamy zielone świtło bo wszystko pięknie się oczyściło,ale teraz trochę się boje kolejnej ciąży, trzeba być dobrej myśli :-)

bada m. witaj dużo optymizmu I powodzenia w starankach zycze:)

Ilaczek no I orientowalam sie ile u mnie sie płaci za te badania hormonów I wychodzi, ze za hormony:testosteron, estradiol, fsh, tsh i lh musze zaplacić 85 E drogo, ale chyba zrobie bo sobie nie daruje jak nie zrobie...:zawstydzona/y:tylko może lepiej zrobić w sierpniu jak juz pobierzemy troche te suplementy przed staraniami bo teraz to nie wiem czy sens jest... a najwyżej w Pl zrobie mężowi I ewentualnie sprawdze sobie tylko testosterone co myslisz?

matik a czemu Ciebie nie ma ??? :szok: aaaaa ja wiem kochana juz czemu !! Bo jak wyszly dwie krechy o z tej radosci usunelam juz Cie ze staraczek i zapomnialam potem wrzucic spowrotem przepraszam :zawstydzona/y: zaraz uzupelnie :D a co za badanka robilas ze tak dlugo bedziesz czekac ? w ogole ktory wpisac cykl staran kochana teraz ?

aljul hehe my w niedziele zrobilismy Oli porzadek w ciuchach zimowych, czesc juz wynieslismy a tu sie okazuje ze snieg jeszcze moze spasc w przyszlym tygodniu....cudasnie :dry:

mamartusia ja tak mam po owulacji jak juz sie zblizaja te koncowe dni :-pto rano po zmierzeniu chcialabym zeby juz byl wieczor zeby juz niedlugo mozna bylo mierzyc znowu a dzien mija strasznie leniwie i dluuugo :wściekła/y: wykres malutki ale bardzo ladny !! :))

lilly no wlasnie - snieg ma padac !! tez to wczoraj uslyszlam i az mnie zmrozilo...a ja juz kwiatki na balkon chcialam kupowac, no pieknie. Jak sie czujesz kochana w ogole ?

vivienka ja przez prawie pol roku nie wiedzialam co to EWCM :wściekła/y:dopiero mi dziewczyny uswiadomily bo wstyd bylo zapytac zeby wyszlo na to ze zielona komplentnie jak pietruszka w temacie :cool2:

piranha jak mija dzionek kochana ? lepiej sie juz czujesz ?

attachment.php

Starających się : 6
Oczekujących na staranka : 13

KWIECIEŃ 2014 :

Matik2012 - termin @ 03.04 ( cykl starań )
Kiraa - termin @ 05.04 ( 6 cykl starań )
Annette - termin @ .04 ( 5 cykl starań )
a
nias2 - termin @ 0.04 ( 6 cykl starań)
Nuuuśka - termin @ 11.04 ( 11 cykl starań )
krystianmartin - termin @ .04 ( 24 miesiąc starań )

W OCZEKIWANIU NA STARANKA :

maggie2205 ( kwiecień 2014 )
ilaczek ( kwiecień 2014 )
Elle87 ( kwiecień/maj 2014 )
milla ( maj 2014 )
Justi_ ( maj/czerwiec 2014 )

roszpunka ( wiosna/lato 2014 )
małe liski ( czerwiec 2014 )
czarna_perła ( czerwiec 2014 )
kate.. (lato 2014 )
Airfix ( lato 2014 )
ania_g21 ( lato 2014 )
Katriina ( lato 2014 )
Dorcia ( styczeń 2015 )

Ostatnia edycja:
reklama
Maran-atha faktycznie drogo. a może zrób sobie chociaż sam testosteron i estradiol? tak przed rozpoczęciem suplementów i przed staraniami, będziesz wiedziała jak wpłynęły suplementy na Ciebie. ja żałuję, że nie zrobiłam badań miesiąc temu, ale akurat 2-3dc wypadł mi w weekend a u nas laboratorium nie czynne w weekend.
bada witaj:-)

Do góry