reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Cześć dziewczyny

Ja dziś po badaniu krwi :) częśc wyników dziś, część jutro :) nie mogę się doczekać jakie one będą i ile czynników będe musiała poprawić :szok:

kochane , a m. co powinien zbadać ??

Aniu dziewczyny pisały kiedyś, że testy owu powinno się robić po trzecim siku , a nie od razu z porannego moczu... chyba dlatego , że fałszuje on wynik no i nie powinno się pić 2-3 godziny przed ... podczas tych upałów o to jest dość trudno...
Matik jak tam synuś ?? powiem ci, ze Ja wzywałabym pogotowie jakby mnie tak lekarz odesłał właściwie z kwitkiem tymbardziej, że chcecie w weekend jechać do Polski
Airfix powiem ci, że nie wiem co to za ośrodek zdrowia, który zapisy ma takie odległe :( zwłaszcza jeśli chodzi o np. zapalenie oskrzeli :( nie ma u ciebie innej przychodni ? nie funkcjonują jakieś przychodnie w weekend gdzie każdy moze przyjść ? Ja z Wojtusiem właśnie ostatnio ratowałam się weekendowymi przychodniami
swoją droga uwielbiam służbę zdrowia :( i zawsze zastanawiam się na co idą nasze składki skoro i tak wszystkie badania i wizyty u lekarzy i tak musimy robić prywatnie
Zakręcona kochana moze czas zwolnić niechcesz iść na L4 ? chyba pisałąś, że jeszcze musisz chwile poczekac :( długa ta chwila ....?

u nas dziś znów piękna pogoda ;) po pracy chcę zabrac chłopaków nad jeziorko :) może nie żeby się wykąpać tylko po prostu troszkę się zrelaksować :)

eh pewnie słyszałyście o tej tragedii w Rybniku gdzie ojciec zapomniał odwieźć 3 latkę do przedszkola i poszedł do pracy zostawiając ją w aucie skazując tym samym na śmierć :( powiem wam ,że nie wiem co mam myśleć na ten temat :( nie wyobrażam sobie Ja kilkanaście razy w ciągu dnia myśle o swoim Bąbelku gdy jestem w pracy :( choćbym nie wiem ile miała pracy jak można zapomnieć o własnym dziecku :( straszna tragedia dla całej rodziny

mimo wszystko miłego dnia

Ostatnia edycja:
reklama
maran-atha dzięki za wytłumaczenie odnośnie wit b6, no widzisz, ja zrozumiałam że B comlex ale ten z apteki zwykły, w wytycznych nie jest wskazane, że chodzi i tą wit b o której piszesz. Teraz już wszystko rozumiem i zaczynam suplementację i dietę.

Aitfix, ja bym na twoim miejsu udała się do innego ośrodka zdrowia, masz przecież prawo wyboru lekarza, a tak całe planowanie dzidziusia przy zapaleniu płuc troszeczkę się przedłuży.

pozdrowienia dla wszystkich staraczek

justi mąż powinien zrobić hormony testosteron I estriadol ;)

odnosnie tego zdarzenia w Rybniku.... szok, ojciec w szpitalu psychiatrycznym wylądował... straszna tragedia dla calej rodziny... Kobiety troche inaczej sa z dzieckiem zwiazane wiec na pewno czesciej o dzieciach mysla a mężczyźni sa bardziej zadaniowi wiec... mogą zapomniec jak czyms głowe maja zajetą, nie potafią chyba miec takiej podzielności uwagi jak kobiety... nie mniej jednak ja nie wiem jak dziecko 3 letnie moglo przez całą droge z ojcem do pracy nic sie nie odzywac, ze on o niej zapomiał... Moja gada bez przerwy I o niej zapomniec by sie nie dało... Ale teraz dużo tych sytuacji nagłasniaja w mediach, gdzie rodzice świadomi zostawiaja dzieciaki I ida na bazar po zakupy czy do sklepu... jak tak można? :wściekła/y: ehhh brak słów na bezmyślność I głupote...

Airfix ja tez kaszle juz od 3 tygodni, ale mnie zawsze kaszel długo trzyma w obu ciazach miałam po 4 miesiaca kaszel do samego porodu... bez ciazy tez mam zwykle bardzo długo... niby osluchowa ok ale kaszel mam po 2-3 miesiace...
Lili81 super, że moglam pomóc :) to teraz jak już wiesz co I jak to zaczynaj z supelementami ;) ja na chłopca to tych suplementów biore mase... cała garsc tabletek 12szt róznych ;)

milego dnia Babeczki :*

no tak tylko, że firma now foods nie ma witaminy B a puritan pride np taka Vitamin B-100 Complex 100 Capsules | B-Complex Vitamins Supplements | Puritan's Pride nie wiem jak zamówić, bo to jakaś dziwna stronka, może któraś z was zamawia, to zamówiła by tez dla mnie? myślałam, że znajdę na allegro tak jak większość suplementów które kupuję ale niestety wit B complex nie znalazłam. Chyba, że jest jeszcze jakiś B complex który polecacie, przy diecie dziewczynkowej?

Witam sie po krotkiej nieobecnosci:zawstydzona/y:
u mnie byl dlugi weekend,urodzinki siostrzenicy i zwijalam sie jak nigdy z bolu @ czulam sie jak by stado koni przezemnie przegalopowalo...
Wkoncu troszke sie ochlodzilo,ale z drugiej strony szkoda bo kupilam wczoraj corci basenik i maialam nadzieje ze dzis wyprobujemy a tu nici...

Widze ze jak zawsze troszke naskorobalyscie.Corcia wlasnie spi a ja z mala czarna was troszke podczytam :tak:

Nusia trzymam kciuki za szybkie znalezienie nowej pracy! Napewno niedlugo sie uda. Masz juz termin ginka na badania/kontrole??

Piranho kiedy Nono zagosci u was w domku?W lipcu chyba co nie czy wczesniej? Slodziak z niego! Ach cos mi sie wydaje ze Kaja z Krzysiem beda mieli zywa przytulanke;-):tak:

Marchew ale ty szybka jestes, widze ze synus koniecznie chce wyjsc przed terminem;-) a tak z ciekawosci dlaczego piszesz ze w piatek jest pelnia i synus moze wyjdzie? Trafiliscie w starankach dokladnie w pelnie?
Koniecznie daj nam tu znac jak bedzies sie rozkrecalo. Zazdroszcze kobieta takich sponatniczynch porodow... u mnie bylo wszytsko planowane bo bylo wywolywane :dry: a marzylo mi sie zeby obudzic sie w srodku nocy i powiedziec do meza: KOCHANIE ZACZELO SIE :-D:-D ciekawa jestem jak by zareagowal :-D

Male liski haha w tym samamym czasie zaczelismy cykl :-D kiedy przewaznie wypada ci owulka? Mi cos okolo 20 dc takze troche poznawo ale mam nadzieje ze zdaze przed nowiem:cool2:

Czarna perla daj nam znac jak bedzie szykowala sie na wizyte do ginka :cool2: mam nadzieje ze ta ciaza bedziesz mogla sie delektowac i nawet nie poczujesz ze jestes w ciazy tak bezproblemowo przebiegnie;-)

Matik Co za lekarze!!!:wściekła/y: powybijalaby wszytskich.Zeby nie udzielic dziecku pomocy:szok: mam nadzieje ze jednak z synkiem bedzie coeraz lepiej. WEzcie moze na szybkiego ubezpieczenie zagraniczne na polske wrazie W nie kosztuje napewno wiele a czlowiek bedzie sie lepiej czul! W DE ubezpieczenie turystyczne na rok na Europekosztuje zaledwie 8E.
Daj koniecznie znac jak tam synek sie miewa.

Airfix wiedze ze jezeli chodzi o problemy tarczycowe to moge sie zwrocic z moimi pytankami do ciebie:sorry2: jak to jest jak by sie tarczyca unormowala a ja bym brala dalej tabletk? Do lekarza bede szla dopiero cos okolo sierpnia a niew iem jka na mnie dzialaja tabletki te co biore.Nie biore duzej dawki bo tylko 25 ale nie chce zeby sie w odwrotna strone moj problem potoczyl...
Zeby nie przeszlo z niedoczynnosci w nadczynnosc,jest wogole cos takiego mozliwe?
Jak tam twoje gardelko,wyczytalam ze termin masz dopiero na 18:baffled: bidulko mam nadzieje ze jednak troche kaszel ustanie zeby snie musiala sie meczyc.

Elmo sliczne fotki :cool2: avh ten twoj synus slodziaczek.

Maran z twoich przygotowan moze wyjsc tylko synek zobaczysz!!! Czasem zmiana zywienia wychodzi nam na dobre ;) ja tez zauwazylam ze jem wiecej owocow. Chodz w lato to owiele latwiej niz w zime.Dlatego zobacz ze niektore czynniki sie wykluczaja... niby zima i jesien jest na chlopca a gedzie w tym okresie dostac tyle roznych owocow?
Ach bede ci napewno kibicowac!!!! Ach wlansie dopiero zauwazylam ze corcie maja prawie w tym samym czasie urodzinki,jak blizniaczki :cool2:

Ania_g ja jak widzialam ze jest juz kreska pikowa na tescie owu robilam testy co 3 godzinki

Justi straszne!!Jka mozna zapomniec o dziecki w samochodzie:confused::confused::wściekła/y:
Trzymam kciukasy za wyniki aby byly wzorowe na dziewczynke i nie trzeba bylo nic juz zmeniac :cool2: Daj koniecznie znac jak bedziesz miala wyniki.

Od kiedy sadzaliscie dzieci na nocniczki??Nie wiem sama czy juz corci nie sadzac zeby przyzwyczaic do nocniczka.

milego dzionka zycze:tak:

Ostatnia edycja:
Vivienka Oj ja tez nie lubie takich cykli że w czasie @ to mam ochotę skulić się w kulke i leżeć i sie nie ruszać z bólu. U nas upał nadal, więc może i u Was po południu już będzie cieplej i będzie można rozłożyć basenik :)

Matik Jak synek?

Ja dzis z moim tez byłam u lekarza bo wieczorem kaszel, bol brzucha,a w koncu usnął, a nad ranem temperatura 39 i bolał go brzuch, mięśnie, mówił że z bólu się ruszyc nie może....lekarka mówi że zdrowy, że moze jakas wirusówka,zeby obserwować, zapisała leki które podać w razie "w" jakby się jakies objawy pojawiły dodatkowe.
Ale za to zwrot w mojej chorobie....powiedzialam lekarce ze jestem zarejestrowana dopiero na za tydzien do niej na wizyte a ja sobie nie moge poradzic z kaszlem..a Ona mowi- ja musze Panią zbadać, bo Pani ma paskudny suchy kaszel...dostałam antybiotyk w ciemno ten ktory sie podaje przy krztuścu i mam w piatek badania za 130zł! zrobic na krztusiec. Ja sie wykoncze z tymi badaniami, w piatek progesteron, wit d3 i juz jest 150zł to jeszcze doszło 130zł za krztusiec.
Bardzo dobrze mi sie udało że mnie zalatwiła przy jednej wizycie z synkiem, tyle ze ludzie czekali i czekali, bo zamiast 15min to bylismy 35min.
Teraz nie wiem co z suplementami... czy to cos da jak je bede łykac razem z tym antybiotykiem ( clarithromycinum) i osłone biore jakas 4lacti ? a znow jak przerwe to co ze staraniami w sierpniu...

Ostatnia edycja:
vivienka :) I ja Tobie kibicuje :) no miedzy moimi córeczkami jest prawie dokladnie 2 lata różnicy, obie poczete w maju I gdyby Ala urodziła sie w lutym tak jak termin był wyliczony to bylo by dokładnie 2 lata ale ona wywyoływana 2 tygodnie po terminie wiec załapała sie już na marzec a Maja grzecznie wyszła 2 dni po terminie wiec w lutym ;) ale jak sie ma dzieci tej samej płci zaplanowane tak by urodzily sie w tej samej porze roku to nic nie trzeba kupować na poczatku z ciuszków bo wszystko pasuje do pory roku :) ja tak wlasnie mialam :) ja tez prawie w tym samym momencie cyklu co TY ;) ale czuje, że owu bedzie w sam nów lub zaraz po bo u mnie owu miedzy 17 a 23 dniem cyklu wypada ;)

Airfix
ja bym suplementy brała dalej bo antybiotyk działa głównie na ph a o to zadbasz sobie innymi specyfikami zakwaszającymi a do sierpnia jeszcze troche czasu wiec mysle, że spokojnie da rade ph opanować :)

Vivienka Jesli bierzesz lek przeciw niedczynności tarczycy, to niby badanie kontrolne powinno się zrobić za 2-3 miesiace, zdarza się też jednak że już po miesiacu lek zadziała za bardzo...tak było u mnie :) Euthyrox na mnie nie działał, TSH szło w góre, a dostałam Letrox i po miesiacu miałam nadczynnosc polekową. Skutkiem brania leków na niedoczynność tarczycy w za dużej dawce jest właśnie nadczynność polekowa , pytałam - nie jest Ona groźna dla płodu, gdyż to niedobór TSH jest groźny, a mając nadczynność polekową jest za dużo hormonu. Tarczyca potem sobie ładnie wyrówna poziom po odstawieniu lub zmniejszeniu dawki :) Jesli Twoje TSH nadal wynosi 4.29 tak jak masz w stopce i nie masz Hashimoto które by niszczyło tarczyce to dawka 25 jest jak najbardziej odpowiednia :) Aczkolwiek, dobrze byłoby zbadać tak po 2 miesiącach, bo u mnie ze względu na Hashimoto w pakiecie, 25mg okazała się dawką za małą, a znów 50mg za dużą :) Biore obecnie przez dwa dni w tygodniu po 0,5 tabl a w inne całą i jest dobrze :)

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć dziewczyny,

Matik zdrówka dla syna! opieka medyczna okropna z tego co piszesz - dlaczego przy takich objawach nie zajeli się nim porządnie?! Oby to nie było nic poważnego i żebyście mogli spokojnie w niedzielę wyjeżdżać do Polski

Justi przerażająca historia! Ja wczoraj dowiedziałam się o tym, że zginął 2,5 letni chłopiec, który na rowerku przejeżdżał przez ulicę - pierwszy jeden samochód zatrzymał się przed przejściem dla pieszych, drugi obok przejechał, chłopiec zginął na miejscu :(...

Jaką strategie obrałaś na starania? Dobrze pamiętam, że ciężko ci wyznaczyć owu? jeśli tak, to chyba najlepiej kochać się codziennie :) i w ten sposób przy okazji osłabiać żołnierzyki

Airfix widzisz, ph ładnie spada. Kiedy dokładnie zaczynacie starania, ile jeszcze tygodni zostało?

Katriinka co u ciebie? jak bieganie :)? ja zrezygnowałam z biegania, przechorowałam wszystkie te ostatnie miesiące, nie mogłam zacząć regularnie biegać, do tego przeszłam na ostrzejszą dietę, sił mało :) chodzę za to na długie spacery z młodszym synkiem, popołudniu też w ruchu jestem - może tak pospalam trochę kalorii :)

Piranhiu kiedy kotek do was dołącza? powiedz mi - na co wpływa wit b6 w naszych staraniach dziewczynkowych? I drugie pytanie jeszcze - dieta na dziewczynkę powinna być niskoproteinowa, ale możemy niedużą ilość zjadać w postaci jogurtów, mleka w ciagu dnia? ja pilnuje żeby nie było więcej niż 40-50 g białka dziennie (takie chyba wytyczne są przy diecie LE). Jak dzieci, zdrowi jesteście? Wydawało mi się, że jak zacznie się czerwiec to choróbska od nas odczepią się - ale jednak nie, u mnie dzieci zakatarzone chodzą i mnie też chyba przeziębienie bierze, oby się nie rozkręciło

Vivienka szkoda kochana że w tym cyklu tak wyszło..:( ale jest kolejny przed tobą :* mi owu wypada między 15-16 dc więc ciut wcześniej.

obydwie Lilly :) kiedy zaczynacie staranka?

Elle przyszła @?

Nusia
kciuki żebyś za chwilę znalazła dobrą fajną pracę i kciuki nieustannie żebyś już niedługo zobaczyła na teście dwie pięne krechy :*

Do góry