Piranha
Fanka BB :)
Ewcik, objawami podwyższonej prolaktyny mogą być m.in. długie, często bezowulacyjne cykle, krótka faza lutealna, wspomniane wypadanie włosów. Hormon ten można sprawdzić w dowolnym dniu cyklu ale najlepiej w fazie lutealnej (wtedy jest wyższy). Badanie najlepiej zrobić rano między 8 a 12 na czczo, nie należy być zmęczonym ani zdenerwowanym, poprzedniego dnia najlepiej nie współżyć. A propos u znajomej macica się tak obniżyła po kilku porodach, że czasem wychodzi na zewnątrz :-( Co do leczenia to możesz już zacząć łykać B-Complex (obniża PRL) ale dopiero po badaniu krwi się okaże czy to nie będzie za mało, duży nadmiar prolaktyny trzeba już zbijać lekami typu Bromergon (bardzo szybko zbijają PRL i dziewczyny szybko w ciążę zachodzą). Ja za badanie PRL płaciłam 25 zł, sprawdziłam od razu PRL pod obciążeniem (test czynnościowy) za dodatkowe 25 zł. Co do ziółek nr 3 to możesz w sumie spróbować, czytałam o dziewczynach z PCO, które twierdzą, że to dzięki nim zaszły w ciążę. Szykuję zatem dziś paczuszkę :-)