reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Hej dziewczyny.
Witam się z rana z zieloną herbatką.
U mnie juz PMS daje się we znaki czyli @ blisko. Wczoraj zrobilam m taką jazde o to ze zabral mi samochod a ja chcialam pojechac do Lidla (oddalonego o 200 metrów) że akcja z kefirem sie chowa :-D
Maggie Polisa to nie jest tak ze np. tylko na podstawie wykresu mozna stwierdzic kiedy byla owulacja. Nie jestem specjalistką i znam się tyle co kot napłakał, bo wystarczy ze w tym cyklu spoznila mi sie owulka i juz mialam załamke. Gdyby to byl cykl staraniowy to zapewne spaliłabym na panewce bo ze starchu ze przegapilabym owulacje dzialalabym juz kilka dni wczesniej :-) Specjalistka jest nasza wspaniala Piranha. Moze powiem wam jak odczytuje to u siebie. Przy cyklach 28-29 dniowych (z reguły) testuje (mowie o testach owulacyjnych) od 10-12 dc raz dziennie wieczorem (nie wiem po co tak wczesnie ale tak wlasnie robie). Jak pojawia sie jakis wyrazniejszy sluz zaczynam testowac czesciej nawet 2-3 razy dziennie aby nie przegapic piku LH (pamietajcie aby przed wykonaniem testu nie pic 2-3 godz. w przeciwnym wypadku mocz jest rozcienczony i test jest malo wiarygodny). Jesli chodzi o sluz to najpierw jest go duzo ale bardzo gęsty, wygląda to tak jakby schodzil jakis czop :szok: Pozniej jeszcze w tym samym dniu lub nastepnego dnia zmienia sie w nadal gęsty ale bardziej rozciagiwy. Nastepnie robi się rzadszy i baaaardzo rozciagliwy, pozniej przechodzi w wodnisty. Z regułu w dniu owulacji ciezko to wogole sluzem nazwac bo jest poprostu mokry, z przejawami przejrzystych nitek. Bol owulacyjny pojawia sie kilka dni wczesniej, 3 a nawet 4 dni przed owulką brzuch zaczyna bolec jak na okres. 1-2 dni wczesniej zaczynam czuc prace jajników. Przed sama owulka to dosyc cichnie az w koncu pojawia sie bardzo mocny i intensywny bol owulacyjny. Ale to jest taki ból ze boli mnie chodzenie i sikanie :tak: Po fakcie czuje sie jakby przez moje wnetrznosci przejechal czolg. Wykres jest tylko o tyle pomocny ze skok temperatury po tych wszystkich objawach potwierdza ze owulacja byla. Czyli podsumowujac u mnie owulacja ma miejsce ok. 24-26 godz po pozytywnym tescie owulacyjnym, odbywa sie przy juz zanikajacym aczkolwiek wodnistym sluzie przy wyraznym bolu owulacyjnym podbrzusza, nie jajnikow ale calego podbrzusza. Dodam jeszcze ze po owulce ten sluz tak szybko nie zanika, dopiero w trakcie nastepnych 1-2 dni i wtedy tez nastepuje dopiero wzrost tempki. W tym cyklu owulke mialam bardzo zaburzona wiec nie sugerujcie sie moim aktualnym wykresem :-) Dodam ze ja bede starac sie o chlopca wiec łykam mase wspomagaczy śluzowych stad moge sobie pozwolic na obserwacje wszystkich faz przejsciowych śluzu. Gdybym go nie obserwowała i do tego nie odczuwała bulu owulacyjnego to naprawde nie wiem jak rozpoznalabym ten moment. Acha no i oczywiscie tak jak mowi Maran tylko monitoring dalby 100% pewnosc który to dokladnie moment wiec ja tylko opisuje wam czym ja sie sugeruje.
Zatem Polisa u Ciebie obstawiałabym owulke albo jeszcze w dniu pozytywnego testu albo dzien pozniej. A faza lutealna jest rzeczywiscie krótka. Nie chce namieszac i to jakos komentowac bo sie za bardzo nie znam :-) Ja mierzę tempkę i obserwuję śluz od ponad pół roku. Od lutego stosuję testy owulacyjne, a objawy bólowe mam od zawsze, mniej lub bardziej intensywne. I mam nadzieje ze w kolejnym cyklu nie zanikną ;-) Jeszcze pół roku nie wypowiedziałabym się na ten temat kompletnie ale teraz juz troszke poznałam swoj organizm. Mam nadzieje ze ta wiedza da mi uragnionego synka.

Pisac co tam u was z rana?
Miłego dnia babeczki!!!

Ostatnia edycja:
reklama
Hej
Elmo naprawdę dobrze to wytłumaczyłaś.
U mnie w okresie owulacji dochodzi niewielkie plamienie, śluz koloru jasno różowego. Ból owu o takim co piszesz miałam bardzo mocny na 1-2 dni przed a potem nadal bolały jajniki.
Nie wiem jakiej czułości są testy na allegro bo te z apteki to 40mIU.
Elmo z pewnościa jesteś super przygotowana a w nagrodę za wyrzeczenia będzie upragniony synuś:tak:

Hej Dziewczyny Moje Kochane!!!

Strasznie się za wami stęskniłam :-)

Witam Wszystkie Nowe Dziewczyny :-))))

Mi długi weekend miną super co prawda nie wyjeżdżałam nigdzie ale spełniałam się w moim ogródku :-)))))) i robiliśmy na tarasie grilla ze znajomymi :-) albo jechaliśmy nad morze na spacerek :-) A więc jestem wypoczęta i zadowolona :biggrin2::biggrin2::biggrin2:

W piątek jestem umówiona do gina nareszcie zrobię totalny przegląd podwozia heheeehhe i na badania i oczywiście chcę z nim pogadać przede wszystkim pod kątem ciąży co i jak, już nie mogę się doczekać co mi powie, mam tylko nadzieje że wszystko będzie oki .

W tym tygodniu zaczynają się matury od dzisiaj w zasadzie więc moje chłopaki mają rozjechany plan lekcji :-( co mnie osobiście denerwuje bo muszę kombinować z odbieraniem wrrrr no ale luz staram się wyluzować i utrzymać spokój majówkowego weekendu :-)

A co do mojego obecnego cyklu to chyba przechodzę mega owulację 2 dni temu czułam wyraźny ból owulacyjny w okolicy prawego jajnika i idealny śluz a dzisiaj z rana "idealny" ból owu w lewym jajniku i śluz się utrzymuje. Nie ma co z takimi cyklami i jazdami to ja tu nic nie zaplanuję - aha chyba
Elmo mnie pytała czy biorę witamine B , nie biorę jeszcze żadnych suplementów na razie stosuję tylko dietę, suplementy zacznę stosować w okolicach lipca, sierpnia, a poza tym chciałabym aby moje cykle były regularne jak kiedyś bez użycia wspomagaczy :-) ale chyba muszę się pogodzić ze czas nie stoi w miejscu i latka lecą a to na pewno ma wpływ na te sprawy :-)

Aha dostałam wczoraj od mojej przyjaciółki
sadzonkę mięty hiihiihi a jak wiadomo muszę ją pić jeżeli chcę mieć dziewczynkę :-) i teraz nie będę kupować sztuczności z torebek będę miała swoją własną, prawdziwą z własnego ogródka :-))))
Pozdrawiam Gorąco i Życzę Miłego Dnia :biggrin2:

Hej Krystianmartin. Dzieki Kochana. Tak bym chciała żebysmy razem zaciązyly... tzn Ty wczesniej a ja pozniej. Trzymam za Ciebie kciukasy &&&&&&&&&&&&&
Misia super wieści przynosisz. Wypoczeta i wogole, od razu czuc ten pozytywny nastrój :-) Fajnie. Spacerów nadmorskich zazdroszcze. Napewno u gina wszystko bedzie ok.

Witam dziewczątka:happy:
Elmo
, ja zaczynam dopiero za rok gdzieś, tak że mam mnóstwo czasu na planowanie i szykowanie się:-) Moja ciąża przebiegała dosyć bezproblemowo, dlatego miło ją wspominam. Ale pewnie jakbym miała mdłości tak jak ty,to też wolałabym staranka i od razu dzidzię przy cycu;-)

polisia,ja też myślę, że owu mogła być 18 dc.

maggie, po owu śluz robi się gęsty, mleczny. A temperatura, przynajmniej u mnie w owu jest niska, a dzień po owu idzie mocno w górę.

elle, dołączam się do twojego pytania, czy jak pojawi się mleczny śluz po owu, to czy to nie jest za późno.

Elmo Tobie na bank się uda. Ja zaczynam wątpić... ale co ma być to będzie.
Roszpunka fajnie, że do nas dołaczyłaś. Sorki, że tak późno witam ale tak to już ze mną jest.. jestem roztrzepana:-D,
Polisia Ciebie również witam serdecznie:tak:

Hej dziewczyny. Ja muszę przesunąć swoje planowanie i staranie na przyszły rok, bo małego nie mam serca odstawić a szczerze to nawet nie mam już chęci się mordować z butlami bo on i tak ich nie toleruje. Także pewnie do roku będę karmiła a zanim mi się cykle uregulują to też się zejdzie. Także Roszpunka wtedy razem będziemy się starać (wiosna-lato). Mam nadzieję, że dziewczyny które teraz zaciążą do tego czasu nas nie opuszczą. Będę oczywiście zaglądać i się edukować w kwestii planowania. Trzymam za wszystkie kciuki.
Verita widzę, że syn skończył wczoraj 16 lat. Wszystkiego najlepszego dla kawalera.

Miłego dnia

Dziękuję wam za miłe przyjęcie dziewczynki:happy: :*

krystianmartin, wybaczam;-);-):happy:

Milla, super, cieszę się, że będziemy startować razem:happy::happy::happy:
Mamy to samo z butlami, więc już odpuściłam sobie jakiekolwiek próby. Mały nawet niekapka nie toleruje:baffled:
Kupiłam mu avent 360, i z niego zrobi jakieś 2 łyczki.A najlepiej ze zwykłego kubka mu wychodzi, tyle że później cały do przebrania bo broda dziurawa;-)
Ja też koło roku chcę go odstawić, mam zamiar wykorzystać do tego urlop. Wyjeżdżamy na miesiąc w sumie, może nowe otoczenie i atrakcje odciągną jego uwagę od cyca.

reklama
witam wszystkich :)
wicie co zastanawia mnie ta mieta bo niby na dziewczynke i jadlam przy colinie wszystko co bylo z mieta i herbate tylko mietowa bo innych nie lubie w ogole uwielbiam miete i zawsze jej duzo jadlam i pilam :)
ale w paru tekstach znalazlam ze mieta wlasnie na syna np wklej

• "Metoda dietetyczna" prof. Josepha Stokowskiego
Jak sama nazwa wskazuje podstawą sukcesu tej metody planowania płci dziecka jest zachowanie odpowiedniej diety. Należy ją rozpocząć nie wcześniej jak 6 miesięcy i nie później jak na 6 tygodni przed zapłodnieniem. Zgodnie z założeniami tej metody jadłospis kobiety, która chce urodzić dziewczynkę powinien być bogaty w wapń i magnez. Powinna zatem jeść dużo produktów mlecznych, soi, orzechów, fasoli, brokuł, ryb, a także gruboziarniste kasze, figi, migdały i warzywa liściaste.

W przypadku kobiety, która chciałaby urodzić syna dieta powinna wyglądać nieco inaczej. Przede wszystkim powinna być bogata w sód i potas . Musi zawierać pomidory, ziemniaki, owoce cytrusowe, banany, pestki słonecznika, pietruszkę i miętę. Badania wskazują, że tylko 24% kobiet nie jest zadowolonych z rezultatu tej metody planowania płci dziecka. Jej podstawowym mankamentem jest to, że nie wszystkie kobiety mogą z niej korzystać. Diety nie mogą stosować miedzy innymi panie cierpiące na nadciśnienie tętnicze.

Do góry