reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Czy samo prasowanie wystarczy - ubranka

olciak1

Początkująca w BB
Cześć,
mam pytanie do doświadczonych rodziców czy nowe ubranka kupione w sklepie można od razu zakładać noworodkowi, jeśli tylko je wyprasuję żelazkiem parowym?
Czy prasowanie wystarczy, czy lepiej je najpierw wyprać?
Chcę zrobić wszystko bezpiecznie dla maluszka, a nie chcę przesadzać z praniem.
Dzięki za odpowiedzi!

reklama
Nie, na tych ubrankach może byc zanieczyszczenie, kurz, chemia używana w procesie produkcji itd, niektóre dzieci mogą dostać od tego wysypki. Już lepiej tylko wyprać i nie prasować niż odwrotnie :)

Koniecznie je wypierz 🙈 tak samo inne rzeczy, które będą miały kontakt z dzieckiem, a które można wyprać - kocyki, prześcieradła, kombinezony, rożki itd…
Są dostępne specjalne płyny do prania, przeznaczone do ubranek niemowlęcych - łagodniejsze niż te klasyczne.
Przygotuj się na częste pranie przy maluszku ;)

Cześć,
mam pytanie do doświadczonych rodziców czy nowe ubranka kupione w sklepie można od razu zakładać noworodkowi, jeśli tylko je wyprasuję żelazkiem parowym?
Czy prasowanie wystarczy, czy lepiej je najpierw wyprać?
Chcę zrobić wszystko bezpiecznie dla maluszka, a nie chcę przesadzać z praniem.
Dzięki za odpowiedzi!
Generalnie każde ubranie ze sklepu, nawet jak kupujesz dla siebie, powinno się wyprać. Nie wiem za bardzo, gdzie tu jakieś przesadzanie.

Pierze się zawsze. Nie chcę namawiać na pranie jak ja robię, bo obecnie to piorę już wszystko - ciuszki, śpiworki, koce, kokony, zabawki i jeszcze to potem prasuję co można...
Ale no zasada jest jak u nas dorosłych, nowe ubrania się pierze... te z drugiej ręki typu z vinted też.
Czy prasujesz no to już Twoja sprawa, wiele dziewczyn nie pracuje. 🙂

Pierze się zawsze. Nie chcę namawiać na pranie jak ja robię, bo obecnie to piorę już wszystko - ciuszki, śpiworki, koce, kokony, zabawki i jeszcze to potem prasuję co można...
Ale no zasada jest jak u nas dorosłych, nowe ubrania się pierze... te z drugiej ręki typu z vinted też.
Czy prasujesz no to już Twoja sprawa, wiele dziewczyn nie pracuje. 🙂
Ja prasowałam tylko za pierwszym razem - później nie było już za bardzo czasu 😂 ani chęci 🙈 ale pranie nowych rzeczy to jest oczywisty obowiązek, zwłaszcza dla dziecka

reklama
Co to znaczy przesadzać z praniem? Tak, zawsze należy wyprać nowe rzeczy (ubrania, pościel, ręczniki). Szczególnie dla noworodka to bardzo ważne. Prasować nie trzeba, szczególnie jeśli suszy się ubrania w suszarce.

Do góry