reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czy to faktycznie mononukleoza

Mamita2024

Początkująca w BB
Witam drogie mamy pisze do Was z zapytaniem, czy któreś z Waszych niemowlaków przechodziło mononukleoze? Mój synek od ubiegłego czwartku miał katar ale taki zalegający w nosie, nie był cieknący siedział gdzieś tam głęboko i nie dało się go odciągnąć nawet po inchalacji. W piątek stan bez zmian, katar się nasilił, po oczkach było widać, że coś mu jest. Rano zwymiotował kaszkę. Oczywiście tu gdzie mieszkam dostać się do pediatry już o 8 rano graniczy z cudem. Postanowiłam jechać prywatnie wieczorem. Do tego momentu synek jeszcze raz zwymiotował posiłek. Stał się apatyczny i płaczliwy. Lekarka na wizycie stwierdziła mononukleoze, gdyż synek miał bialy nalot na migdałach i powiekszone węzły chłonne z tyłu głowy. Do tej pory gorączki brak. W sumie nic z lekarstw nam nie dala, tylko wodę morską do noska. W sobotę mieliśmy zrobić wyniki na mononukleoze. Wyszła ujemna ale za to podwyzszone próby wątrobowe. Plus slabe żelazo. Dziś byłam już na NFZ.u tej samej lekarki i dalej utrzymuje, że to mononukleoza. Stan migdałków się pogorszył, synek nie chce jeść jest marudny, płaczliwy i apatyczny. Gorączki brak. Jest cały zaflegmiony. Czy tak może objawiać się mononukleoza? Nasza pediatra jest na urlopie i będzie dopiero za tydzień. Martwię się o synka. Wrzucę wyniki badań może któraś z Was mnie uspokoi.

reklama
Witam drogie mamy pisze do Was z zapytaniem, czy któreś z Waszych niemowlaków przechodziło mononukleoze? Mój synek od ubiegłego czwartku miał katar ale taki zalegający w nosie, nie był cieknący siedział gdzieś tam głęboko i nie dało się go odciągnąć nawet po inchalacji. W piątek stan bez zmian, katar się nasilił, po oczkach było widać, że coś mu jest. Rano zwymiotował kaszkę. Oczywiście tu gdzie mieszkam dostać się do pediatry już o 8 rano graniczy z cudem. Postanowiłam jechać prywatnie wieczorem. Do tego momentu synek jeszcze raz zwymiotował posiłek. Stał się apatyczny i płaczliwy. Lekarka na wizycie stwierdziła mononukleoze, gdyż synek miał bialy nalot na migdałach i powiekszone węzły chłonne z tyłu głowy. Do tej pory gorączki brak. W sumie nic z lekarstw nam nie dala, tylko wodę morską do noska. W sobotę mieliśmy zrobić wyniki na mononukleoze. Wyszła ujemna ale za to podwyzszone próby wątrobowe. Plus slabe żelazo. Dziś byłam już na NFZ.u tej samej lekarki i dalej utrzymuje, że to mononukleoza. Stan migdałków się pogorszył, synek nie chce jeść jest marudny, płaczliwy i apatyczny. Gorączki brak. Jest cały zaflegmiony. Czy tak może objawiać się mononukleoza? Nasza pediatra jest na urlopie i będzie dopiero za tydzień. Martwię się o synka. Wrzucę wyniki badań może któraś z Was mnie uspokoi.

Załączniki

• Screenshot_20250407_174920_Drive.jpg
    Screenshot_20250407_174920_Drive.jpg
    272,9 KB · Wyświetleń: 72
Mój Syn miał monokuloze badanie z krwi wykazało dodatnie .
Była gorączka
Nalot na migdałkach.
Powiekszona śledziona.
Jeśli u was z krwi nie wyszło to nie jest to monokuoza bo u nas 3 tyg spadało.
Do poziomu ujemnego .
Po 2 miesiącach kontrola uzg, badanie krwi i wszystko ok.
Monokuoza jest wirusem przenoszonym przez całowanie (tak lekarz mówił)
Może powtórz krew za 2 dni .
To się wykluwa kolo 30dni w ciele .

Mój syn miał mononukleoze strasznie gorączkował, temperatura podnosiła się do 42.5 . Spadała po podaniu leków dosłownie na 15 minut i wracała. Mieliśmy ropny katar i mokry kaszel ,ogólne osłabienie . Kontrolowana jama brzuszna na usg w trakcie choroby i miesiąc po . Temperatura skakała łącznie przez ponad tydzień do różnych wartości.

Kup w aptece test potrójny - grypa/rsv/covid - i sprawdź czy to nie coś z tych wirusów.
CRP niskie - to nie będzie bakteria

Żelazo na pewno macie do suplementacji - ale musisz uzgodnić z lekarzem dawkę.

No i dość sporo podniesiony ASPAT - on niekoniecznie musi świadczyć o problemie z wątrobą. Może też odpowiadać za serce, nerki i mięśnie. Zrobiłabym dziecku badanie moczu z posiewem.

Akurat mononukleoza to wirusowka i crp przy niej może być prawidłowe. A przeciwciała u niemowląt to niepewny temat.

A moze to pleśniawki?