reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Czy to implatacja?

Hej dziewczyny, mam taką sytuacje. Równe 2 tyg temu powinnam dostać okres. Miałam już takie objawy jak ból brzucha przed, więc spodziewałam się go. Dodam, że przez ostatnie poł roku miałam bardo regularne cykle co +/- 28 dni. W dniu spodziewanej miesiączki odbyliśmy stosunek. Okres jednak zaczął się spóźniać. Wiec pomyślałam, że może jestem w ciąży. 3 dni po spóźnionym okresie zrobiłam test, wyszedł negatywny. Poźniej pomyślałam, że owulacja mi się przesunęła i 12 dni po stosunku również zrobiłam test by upewnić się znowu czy to nie ciąża, bo okresu dalej nie było. Test po raz kolejny negatywny. Dzisiaj czyli równe 2 tygodnie od tego stosunku poczułam dosyć ostre bóle podbrzusza. Do tego śluz byl zabarwiony na różowo. A przed chwilą zobaczyłam niewielką ilość krwi w ciemnym kolorze, wpadającym w brąz. Nie chce narazie świrować i lecieć zaraz po kolejny test, być może to początek zwykłego okresu. Jednak sytuacja dosyć nietypowa. I moje pytanie czy myślicie, że 2 tyg temu w 28 dniu cyklu to mogła być owulacja? Nie za późno na nią z racji, że ostatnie cykle były regularne? I drugie pytanie czy możliwe, że dzisiaj mam krwawienie implatacyjne po 14 dniach od stosunku? 2 dni temu test nic nie wykazał. A ja już szaleje bo nie wiem czy nastawić się na ewentualną ciążę?

reklama
To, co opisujesz: ból brzucha, brązowe plamienie, rzeczywiście może oznaczać początek okresu, zwłaszcza jeśli Twoje cykle były do tej pory regularne. Owulacja w 28. dniu cyklu raczej jest mało prawdopodobna przy regularnych cyklach 28-dniowych, ale stres, zmiana trybu życia czy hormony mogą czasem przesunąć owulację i miesiączkę.

Jeśli chodzi o krwawienie implantacyjne - ono zwykle pojawia się 6–12 dni po zapłodnieniu, więc w Twoim przypadku termin trochę by się nie zgadzał (14 dni po stosunku to już czas, gdy testy ciążowe zazwyczaj wykrywają ciążę). Negatywne testy, które zrobiłaś po terminie spodziewanej miesiączki, przemawiają raczej przeciwko ciąży, ale jeśli nadal będziesz mieć wątpliwości, możesz dla spokoju powtórzyć test za kilka dni albo zrobić badanie beta hCG z krwi - ono daje pewną odpowiedź.

Do góry