reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dieta w ciąży - alergeny

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

magduśka

Zaciekawiona BB
Podobno niektóre pokarmy spożywane podczas ciąży mogą spowodować późniejsze alergie u dzieciątka. Mówili mi to dawno temu znajomi, których synuś ma atopowe zapalenie skóry (chyba nie pokręciłam nazwy), a im alergolog. Weszłam na kilka stronek, jeszcze bez szczegółowego czytania, i na razie dowiedziałam się, że silnymi alergenami są:
- cytrusy
- czekolada
- kakao
- orzechy
- mleko i wszystkie jego przetwory
Czy słyszałyście coś na ten temat? Nie popadam w przesadę,  ::) bo musiałabym przestać jeść prawie wszystko (to uczula, tamto powoduje wzdęcia...), ale gdyby coś miało w przyszłości zaszkodzić...
magduśka

reklama
Ja wychodzę z założenia, że wszystko co w małych ilościach nie zaszkodzi. jedyne co to zupełnie zrezygnowałam z napojów % i kawki wypiłam jak do tej pory chyba 3 ale oczywiście z mlekiem. Co do czekolady to nie strasz mnie Magduśka bo ja pochłaniam jej koszmarne ilości. Uzalezniłam się od słodkości.

Łasuchem jestem okropnym, a bez czekolady nie ma dla mnie życia - teraz mi się trochę odmieniło, i nie mam ochoty ciągle, tylko czasami, i stram sie niefolgować sobie, bo obrastam w tłuszczyk zamiast w okrąglutki brzuszek. A teraz to już całkiem nie wiem - nie bardzo wyobrażam sobie odtsawienia seró, kefiró, jogurtów, kakao... I tak pytam doświadczone ciężarówki.
magduśka

mleko i wszystkie jego przetwory :o ??? ja słyszałam, że mleko uht i wszystkie przetwory są wskazane w ciąży, ze względu na wysoką zawartość wapnia i białka. Owszem słyszałam, że powinno się unikać dużych ilości cytrusów, ale nie zupełnie wykluczać je z diety, czyli jak ktoś lubi to nie powinien sobie odmawiać ale też nie pochłaniać olbrzymich ilości, cytrusy są bogate w witaminy. O orzechach też coś słyszałam ale nie wiem nawet o jakie orzechy chodziło. Wiem, że nie powinno się spożywać niektórych ryb ale to ze względu na metale ciężkie. Na stronach BB jest coś o diecie w ciąży i tam była lista rzeczy, których się powinno unikać - zaraz poszukam.

magduśka pisze:
Podobno niektóre pokarmy spożywane podczas ciąży mogą spowodować późniejsze alergie u dzieciątka. Mówili mi to dawno temu znajomi, których synuś ma atopowe zapalenie skóry (chyba nie pokręciłam nazwy), a im alergolog. Weszłam na kilka stronek, jeszcze bez szczegółowego czytania, i na razie dowiedziałam się, że silnymi alergenami są:
- cytrusy
- czekolada
- kakao
- orzechy
- mleko i wszystkie jego przetwory
magduśka

cytrusy - to już podczas karmienia, chociaż zaleca się w ciąży obieranie skórki przed zjedzeniem (chodzi mi teraz głównie o cytrynę w herbacie, bo trudno jeść pomarańcze ze skórką, i podobno najlepiej nie sparzać, bo wtedy te wszystkie chemikalia, którymi były pryskane przechodza do cytryny)
orzechy - tylko ziemne w ciąży podobno mogą powodować uczulenia i powinno się ich w ciąży unikać
o reszcie nie słyszałam, chyba, że własnie podczas karmienie.
A mleko w ciązy, to już w ogóle powinno się pić i to dużo. Zresztą podczas karmienia też, chyba, że u dziecka pojawiaja się objawy alergii, ale wtedy trzeba znaleźć przyczynę, a nie unikać wszystkiego tak na wszelki wypadek.
Taka jest moja wiedza zdobyta gdzieś na sieci.

Jeszcze dodam coś takiego:
Alergeny-obecnie coraz bardziej przestrzega sie przed kontaktem z nimi podczas ciazy. Zdaniem naukowcow unikanie alergenow,na ktore uczulona jest oczekujaca matka zwieksza szanse na unikniecie alergii u dziecka

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry