reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Dzidziunie jak lalunie, czyli ciuszki i inne cacuszka dla Maluszków

Nadmaganian potasu, to takie tabletki, które sie rozpuszcza i wlewa do kąpieli tak, żeby woda miała lekko różowe zabarwienie, działa odkażająco i wysuszająco, czyli można robić taką kąpiel, gdyby dzidziusiowi wyskoczyły jakieś krostki, np. potówki, czy uczulenie. Z rumiankiem jest podobnie.

reklama
Ja do mojej listy ponizej dopisalam jeszcze:
-stelaz do wanienki (bede kapac w sypialni, bo wygodniej)
-przewijak (chociaz i tak bede pewnie przewijac na lozku)
-termosik ze steropianowym wkladem (to na wyjscia)

Mnie duzo doradza siostra T., bo sama ma 4-mies. maluszka.

Myslalam nad wanienka profilowana, ale jednak kupimy najzwyklejsza i bedziemy kapac na reczniczku albo pieluszce.

Z mojej listy to mam narazie laktator, termometr scienny ;) i kocyk cienki bawelniany :) That's all :)

;D A ja że tak powiem zaczełam szaleć....robię zakupy,troche wcześnie..najpierw kupuję,później się załamuję że za szybko,za drogo,za dużo..itd..
Ale powiem wam że kupiłam już: wczoraj np. wanienkę :różową! :p, pieluchy tetrowe(mam 40szt już i chyba przesadziłam) wyprałam nawet w Jelp i bede dziś prasować..i Pampersy te najmniejsze (2-5kg) iiii....to takie maleńkie..żę martwię się iż jak maleńka będzie większa to pupsko nie wejdzie.. :laugh: Następna paka to będzie ta od 3-6 kg (mimo wszystko!)..chusteczki nawilzające,pościel (jeszcze nie przysłali..),wypełnienie do pościeli..pajacyków trochę oraz body w ciucholandzie,baldachim,podkłady poporodowe,prześcieradełko...i chyba przystopuje. ::) ::)
Ale tak naprawdę obiecuję sobie codziennie..koniec!..przerwa...a i tak siedzę godzinami na allegro i wyszukuje...narazie tylko patrzę...ale jak pewnie wypłata sie pojawi w kieszeni..to znowu zaszaleje!
Wiem..wiem....ale nie potrafię inaczej... ;D

Frutisku nic sie nie przejmuj bo jaka róznica czy zrobisz te zakupy teraz czy pozniej?? i tak je trzeba zrobic i tak, przynajmniej pozniej bedziesz miała spokoj tylko z iloscią nie ma co przesadzac..bo niewiadomo czy sie zdązy wszystko uzyć hehe tak te dzieci szybko rosną..pozdrawiam! ;D

Dziewczny, tak Was czytam i czuje sie podle... Zuelnie nie mysle jeszcze o narodzinach Malego. Dla mnie to abstrakcyjnie daleko. Wiem, ze mam jakies ciuzki, ale nie wiem jakie (bo skad mam pamietac). Wiem jakie kupie pieluszki, jaki proszek ale to dopiero w sierpniu zrobie... I wiecie co naprawde kocham go Malucha, czekam na niego z utesknieniem...

Bo Ty Joas kochanie masz juz doswiadczenie w tym temacie, a my jestesmy zielone totalnie, calkowita nowosc...Pewnie przy drugim maluszku bedziemy madrzejsze, a przy trzecim...to juz takie 'megamozgi' z nas beda ;)
Nie watpie, ze na pewno kochasz juz bardzo bardzo mocno Maluszka, ale spokojniej od nas do tego podchodzisz. Moze to i lepiej ... :)

A oto co mi przeslala na ten wlasnie temat kolezanka ze studiow, ktora ma juz 2 dzieciaczkow :)

Twoje ubrania:
Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosi ciazowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę
Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdluzej sie da
Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciazowe staja sie Twoimi normalnymi ciuchami.

Przygotowanie do porodu:
Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem cwiczysz oddechy.
Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosly zadnego skutku.
Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiacu ciazy

Ciuszki dzieciece:
Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i skladasz rowniutko w kosteczke
Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
Trzecie dziecko: A niby czemu chlopcy nie moga nosic rozowego?

Płacz:
Pierwsze dziecko: Wyciagasz dziecko z wozka jak tylko piśnie.
Drugie dziecko: Wyciagasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczenstwo, ze jego wrzask obudzi starsze dziecko..
Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakrecac grajace zabawki w lozku.

Gdy upadnie smoczek:
Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.
Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

Przewijanie:

Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluche co godzine niezaleznie czy brudna czy czysta.
Drugie dziecko: Zmieniasz pieluche co 2-3 godziny, w zaleznosci od potrzeby.
Trzecie dziecko: Starasz sie zmieniac pieluche zanim otoczenie poskarzy sie na smrod bo pielucha zwisa dziecku poni¿ej kolan.

Zajęcia:
Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp.
Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.
Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

Twoje wyjścia:

Pierwsze dziecko: Zanim wsiadziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.
Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komorki
Trzecie dziecko: Mowisz opiekunce, ze ma dzwonic tylko jesli pojawi sie krew.

W domu:
Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz sie na swoje dzieciatko.
Drugie dziecko: Spogladasz na swoje dziecko, aby upewnic sie ze starsze go nie dusi i nie wklada mu palca do oka.
Trzecie dziecko: Kryjesz sie przed wlasnymi dziecmi

Połkniete monety:
Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz sie przeswietlenia.
Drugie dziecko: Czekasz az wysra.
Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

To by bylo na tyle ;)

Jesli chodzi o to co podaja jako ten syndrom matek trojki dzieci, to u mnie nie bylo tak jaskrawe w kwesti ciuchow (raczej za kazdym razem normalne jak dlugo sie da), oddechy - z nikim i wcale nie cwiczylam, ciuszki zawsze tak piore ;), placz- zawsze jestem wyczulona ale nie na pierwszy placz, smoczka - nie uzywamy, pieluszki - zawsze jak przy drugim dziecku, zajecia :pierwsze, drugie i trzecie - w zaleznosci od potrzeby i koniecznosci, moj wyjscia - wcale ich nie ma chyba ze maz z dziecmi zostanie, jak pozeraly kamienie to czekalam az wysraja - i zawsze wysrywaly.
To chyba tyle...

reklama
; ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
juz dawno tak się Andra nie uśmiałam , juz nie mogę sie doczekać jak przeczytam K. ;D ;D
rewelacja ;D

Do góry