reklama

Dziecko

Jakośtak

Początkująca w BB
Hej, mam pytanie , 11 msc córeczka nie chce spać w łóżeczku 🙄 ręce opadają nie mam już innych pomysłów co robić. Usypia mi na kolanach kołysana , jak już zaśnie odkładam delikatnie do łóżeczka jak już leży odrazu otwiera oczy i krzyk jakby się jej krzywda działa że odłożyłam 🤦 trwa to od jakiegoś miesiąca bo wcześniej normalnie spała w łóżeczku

reklama
Rozwiązanie
G
Czasem jest tak, że zaśnie , odłożę ja pokręci się i śpi ale jestem przy niej jeszcze ten czas . Jak już śpi powoli wychodzę . Śpi godzine i się obudzi podejdę próbuje ją wyciszyć żeby zasnęła to już nie ma opcji drze się wtedy już ja biorę na ręce karmię usnie i spowrotem do łóżeczka,
A czym ja karmisz ? Cycek czy butelka ??
Cześć Jakośtak!
Czy w pokoju dziecka coś się zmieniło? W jakim momencie zauważyłaś, że Malutka nie chce zasypiać w łóżeczku? Może kojarzy jej się z czymś niemiłym (uderzyła się, coś się popsuło, zmiana pościeli). Czasami z pozoru nieistotne kwestie dla Maluchów są bardzo ważne.
Pozdrawiam, Paulina
Wykapana Niania

Cześć Jakośtak!
Czy w pokoju dziecka coś się zmieniło? W jakim momencie zauważyłaś, że Malutka nie chce zasypiać w łóżeczku? Może kojarzy jej się z czymś niemiłym (uderzyła się, coś się popsuło, zmiana pościeli). Czasami z pozoru nieistotne kwestie dla Maluchów są bardzo ważne.
Pozdrawiam, Paulina
Wykapana Niania
Nic się nie zmieniło, chyba się nie uderzyła . Czasem ja zostawiam w łóżeczku jak muszę wyjść np do toalety 🙄 przeważnie tak jest za zaczyna się denerwować jak wyjdę z pokoju z płacze. Czy to może być przez to ?

Nic się nie zmieniło, chyba się nie uderzyła . Czasem ja zostawiam w łóżeczku jak muszę wyjść np do toalety 🙄 przeważnie tak jest za zaczyna się denerwować jak wyjdę z pokoju z płacze. Czy to może być przez to ?
Nie zostawiaj dziecka w łóżeczku jak robisz coś innego. Mój traktuje to jako karę, więc za dnia wkładam go do turystycznego, a zwykle jest od spania.
Może warto nauczyć dziecko zasypiać samodzielnie w łóżeczku ?

Na pewno się uda, mój syn ma niecałe 10 miesięcy i od miesiąca usypia sam w łóżeczku. Potrzebna jest tylko dyscyplina i samozaparcie. Pierwsze usypianie trwało ponad godzinę, z czasem było lepiej.
I co tak po prostu, położyć dziecko czytać bajkę czy coś? Moja tego nie zniesie jak ja tylko położę do łóżeczka mówię idziemy już spać lulu ona ziewa 🙂 chwilę leży rozgląda się a po chwili wstaje i stoi , usiądzie będzie się bawić 🤷

reklama
I co tak po prostu, położyć dziecko czytać bajkę czy coś? Moja tego nie zniesie jak ja tylko położę do łóżeczka mówię idziemy już spać lulu ona ziewa 🙂 chwilę leży rozgląda się a po chwili wstaje i stoi , usiądzie będzie się bawić 🤷
Myślę, że zostawianie jej w łóżeczku na pewno ma na to wpływ. Tak jak pisała to przedmówczyni - może traktować to jako karę.
Jeżeli chodzi o samodzielne zasypianie wydaje mi się, że jeszcze troszkę za szybko - postępuj powoli. Możesz próbować wsadzać małą do łóżeczka, siadać obok na krześle i śpiewać/puszczać kołysanki. Przy tym dużo czułości, głaskaj, miziaj, delikatnie drap. Warto spróbować. ;) Ważne żeby w łóżeczku nie było żadnych zbędnych rzeczy, skoro mówisz, że po chwili wstaje i zaczyna się bawić.

reklama
Myślę, że zostawianie jej w łóżeczku na pewno ma na to wpływ. Tak jak pisała to przedmówczyni - może traktować to jako karę.
Jeżeli chodzi o samodzielne zasypianie wydaje mi się, że jeszcze troszkę za szybko - postępuj powoli. Możesz próbować wsadzać małą do łóżeczka, siadać obok na krześle i śpiewać/puszczać kołysanki. Przy tym dużo czułości, głaskaj, miziaj, delikatnie drap. Warto spróbować. ;) Ważne żeby w łóżeczku nie było żadnych zbędnych rzeczy, skoro mówisz, że po chwili wstaje i zaczyna się bawić.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry