reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GADU GADU, czyli co i jak mówią nasze dzieciaki ;)

reklama
e tam nie kazdy...angielski jest najbardziej popularny...co mi np.po serbskim? :-D

Gratki dla Wojtka :)

ja wlasnie przetestowalam noemi :-D i ona umie R wymowic...ale samo...bo jak juz pelen wyraz to zajezdza takim gardlowym R wpadajacym w H- czyli mala niemra z niej :-D

Gratulacje Wojtek!

Nasz Wojtek też juz prawie we wszystkich wyrazach mówi "r". Jak nie mówi, to z lenistwa ;-). Ale że załapał, że się tym jego "r" zachwycam, to stara się mówić dużo wyrazów z "r" i poprawnie.

To Misiek juz długo r wymawia i dla mnie to było jakieś takie oczywiste, że jak oglądałam filmiki z dnia babci i dziadzia i dzieciaki r nie wymawiały, to się zdziwiłam, a to przecież zupełnie normalne. Za to dalej nie wymawia szeleszczących głosek. Same jako tako, ale w wyrazach juz nie.
Brawo dla dzieciaków!

Daniel też ładnie mówi i raczej r wymawia, jakoś sporadycznie się to zdarzy, raczej cześciej przekreca wyrazy np. tewelizor /telewizor

Kasiu, ja tak na to "r" czekałam, bo to dopiero od niedawna, a mówi się, ze pojawia sie do 5 roku życia. I stąd taka radocha. :-), bo wyczekane.
A "cz" "sz" "ż", to przeważne Wojtek mówi ładnie, ale jak się spieszy i mówi niedbale, to niedokładnie wymawia.

reklama
Do góry