reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GADU GADU, czyli co i jak mówią nasze dzieciaki ;)

heatherek

Mama czerwcowa '06
Miasto
Warszawa
Zainspirowana postem Pati - zakladam watek o gadulstwie naszych pociech. Na poczatek pare slowek od mojego coraz bardziej gadatliwego synka ;)

SIAMOCHUP - samochod
PUPAPA - przyczepa
SIAMOCHUP BRUM PUPAPA - samochód jedzie z przyczepą
MYNIA - myjnia
PUŁAPA - pielucha oraz piłka (tak samo!!!)
SIUCHA PUŁAPA - sucha pielucha
BUŁABA - balonik
MAMA, NA ŁYŁA - mama, na rączki
WEWAWA - zjeżdżalnia
MAMY - majtki
SIUCHE MAMY - suche majty
UWAWA, TIŚ! - uwaga, jedzie/biegnie/idzie Mateusz
MAMA, NIE PIEEE - mama, nie śpię
MAMA, BUDZE SIE
IDE JA / IDZIE TIŚ
IDZIEMY DO DOMU
PANI DOTO - pani doktor
TOMAŁ - komar
TOMAŁ BZZZ AM TIŚ - komar mnie ugryzł
ZIETA WIWA - rzeka Wisła ;))
NUNIA - nóżka
BUZIA, USZY, OCZY, NOOO (nos)
JADODY - jagody
SIEŁEK - serek
BIAŁY SIEŁEK - biały serek
JOJUT - jogurt
SIOCIU - soczek
ŁOŁA - woda
DZIADZIA MAMEK - dziadzia Maciek ;)

pffff, to na razie tyle - czekam na Wasze gadanie :-D

reklama
To ja tak jak teraz pamietam bo moje dziecko trzeba sluchac zeby na biezaco pisac :-D

A wiec .

Ada-Adam
Emi-Noemi
kapik-majtki
ajke-bajke
ociu-pic
oda-woda
ijku-myc sie

Moj As mówi bardzo duzo wlasciwie wszystko wiec bede cytowac dialogi ostatnio zainteresowal sie różnica miedzy dziewczynka a chlopcem:

-Mama a gdzie Zuzia (kolezanka, kapie sie razem z nim w basenie) ma pisiol?
- Nie ma
- Jak to nie ma schowala?
- Nie dziewczynki nie maja pisiorów:-D
- Mamaaaaa, ale Zuzia ma cycuszki?
- tak ma
- Mamoooo ale ty masz pisiol i cycuszki?
- Nie mam tylko cycuszki
- (jeszcze musial się upewnic) ale Tata ma pisiol ?
- Tak ma
:-D:-D:-D:-D:-D:-D
Z wyrazów które przekreca to np
śluglomplet - czyli śrubokręt

Jezuu Syla kiedy ja sie doczekam takich dialogow :-D Dawaj tu wiecej bo sie ubawilam :-)

O teraz sbie przypomialam... Noemi dzis siedziala na lozku,oglada swoja "broszke " i mowi "mama mam pimpa":-D

Śmieszne słówka mają te nasze brzdące. U nas tak jak u Sylwii gadanie całą parą i trudno mi coś tak teraz sobie przypomnieć ale Sylwia mi przypomniała jak Matek kiedyś pytał się mnie:
- Mama masz siusiaka?
- Nie mama nie ma
- Dlaczego?
- Bo dziewczynki nie mają siusiaków
- Dlaczego?:dry::-D:-D:-D
U nas wogóle etap 1000 pytań i to odwieczne: dlaczego:shocked2::-)

Oj, na dialogi to ja jeszcze musze poczekac.... na pytanie DLACZEGO? pewnie tez....... a tymczasem mam sto razy na minute "MAMA, CIO TO JEST?" :-D

Dawid to u Noemi bandit :szok::-D
ciacia-to babcia...

Nie kumam, ze ona w jednych wyrazach umie dana litere wymowic w innych juz nie...:dry:

reklama
Hestherek szukalam w tlumaczeniach ale nie kumam co oznacza to zdanie :-D:-D:-D

U nas jeszcze:
gulcik-jogurcik,
eki-skarpetki
oka-smok(nie uzywamy nadal :-) )
isie-to teletubisie
ina -sabrina
mila-kamila

Jaki widac jakies sylaby:-D same :szok:

Do góry