• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

gluten

Prosze mi wyjasnic jak powinnam wprowadzic gluten: dziecko ma skonczone 5 miesiecy, karmie wylacznie piersia, nie podaje mu nic innego. Wiem ze pol lyzeczki kaszy manny trzeba ugotowac w 100 ml wody, ale co dalej? Odmierzyc mam z tego pol lyzeczki? W jakiej ilosci mleka rozrobic? Prosze mi rowniez odpowiedziec czy jezeli podalam dziecku pol lyzeczki kaszy manny (osiagniestej z duzej lyzki kaszy ugotowanej w 100 ml) to czy nie zaszkodzilam dziecku ta duza dawka glutenu?

reklama
Witam,
zgodnie z zaleceniami ma to być 3g suchej kaszki czyli ok. pół łyżeczki do herbaty.Taką ilość gotuje Pani a następnie całość podaje dziecku, miesza Pani z dowolną ilością mleka, taką żeby maluch zjadł. Z tego co rozumiem podała Pani pół łyżeczki ugotowanej kaszki to jest mniej niż dawka zalecana.

Pani Agnieszko, karmię piersią - na jakim mleku mam zrobić tą kaszkę, na swoim, czy modyfikowanym?
Czy zamiast zwykłej kaszki mannej, może być np. kaszka bobovity, którą można mieszać z wodą?

Do niezapominajka: Wprowadzenie glutenu proszę rozpocząć od kaszki manny może być błyskawiczna. W tym czasie proszę obserwować reakcje dziecka: zachowanie, zmiany skórne, kupkę. Jeśli nie zauważy Pani nic niepojącego po 2 tygodniach można zastąpić gluten w kaszy mannie na kleik jęczmienny.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry