Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
a jest jakaś kolejność w wyżynaniu się ząbków???ja się z czymś takim nie spotkałamWitam,
Mam pytanko moja córeczka ma juz 2 dolne jedyneczki i teraz zamiast górnych jedynek wyrzyna jej sie gorna dwojka.Czy to normalne?Pozno zaczela zabkowac bo po roku teraz ma 1,3 i dopiero 3 zabek wychodzi.Pozdrawiam z góry dziekuje za odpowiedz![]()
o łałMoniał u moich dziewczynek była identyczna kolejność - najpierw dolne jedynki, potem górne dwójki.
A córcia mojej kuzynki ma trójkę i jakieś 2 ząbki trzonowe. Nie każde dziecko jest książkowe, nie ma się czym martwić
Marczelitto zwykle ząbki pojawiają się w takiej kolejności:
Jako pierwsze pojawiają się zwykle dolne jedynki (6–11. miesiąc), jako drugie górne jedynki (6–12. miesiąc). Po nich wyrzynają się dwójki górne (6–16. miesiąc) i dolne (7–16. miesiąc). Pierwsze zęby trzonowe, czyli czwórki, wyrosną między 10. a 19. miesiącem, kły, czyli trójki, w 15–24. miesiącu, ostatnie piątki w 21–31. miesiącu. Jeśli Twój malec ząbkuje później niż rówieśnicy, nie martw się. Jego ząbki będą lepiej zmineralizowane, a więc mocniejsze i zdrowsze.
źródło:Ząbkowanie - artykuł
Jako pierwsze pojawiają się zwykle dolne jedynki (6–11. miesiąc), jako drugie górne jedynki (6–12. miesiąc). Po nich wyrzynają się dwójki górne (6–16. miesiąc) i dolne (7–16. miesiąc). Pierwsze zęby trzonowe, czyli czwórki, wyrosną między 10. a 19. miesiącem, kły, czyli trójki, w 15–24. miesiącu, ostatnie piątki w 21–31. miesiącu. Jeśli Twój malec ząbkuje później niż rówieśnicy, nie martw się. Jego ząbki będą lepiej zmineralizowane, a więc mocniejsze i zdrowsze.
źródło:http://babyonline.pl/niemowle_pielegnacja_niemowlaka_zabkowanie_artykul,3755.html