reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

hej, od kiedy mozna dawac smazone rzeczy dzieciaczkowi?(tj. chociazby grzanki). moj ma 19scie m-cy. moglybyscie rzucic jakis przepis na pacztecik, albo cosik do chlebka? moge mu dawac z musztarda? mysle tez o jakis slodkosciach dla niego. jeszcze nie jadl chleba z miodem, kuleczki miodowe, kiedys tam skubnal, ale tylko troche. czy teoretycznie mozna by bylo cos mu jeszcze dawac? dzieki z gory za odp. trzymajcie sie cieplutko!
 
reklama
hej, od kiedy mozna dawac smazone rzeczy dzieciaczkowi?(tj. chociazby grzanki). moj ma 19scie m-cy. moglybyscie rzucic jakis przepis na pacztecik, albo cosik do chlebka? moge mu dawac z musztarda? mysle tez o jakis slodkosciach dla niego. jeszcze nie jadl chleba z miodem, kuleczki miodowe, kiedys tam skubnal, ale tylko troche. czy teoretycznie mozna by bylo cos mu jeszcze dawac? dzieki z gory za odp. trzymajcie sie cieplutko!

Na smazone za wczesnie.Mozesz dziecku po okolo 2,5 roku miesko delikatnie obsmazyc i na papierze odsaczyc i gulasz z tego wrzatkiem zalac po dodaniu przypraw.
Pasztet robie z mieska z zupki jak na nalesniki przyprawiam na patelni i zgotowywuje w sloikach.
Mozesz mu dac kromala z ociupineczka miodu i obserwowac.Przekaska raz na jakis czas nie zaczestko bo on jeszcze malutki.To do kawki.
 
heh, dzieki squo... myslalam, ze dam rade sama, a teraz sie strasznie boje:| chcialam zrobic dyniowa dla syna. tam tez jest smazenie dyni... i teraz totalnie nie wiem co robic.znalazlam jakis przepis na forum ac z pomidorem.. ale cos mi nie pasuje, nie wiem. chyba sie pogubilam. za malo wiem...
 
squo czy gdzieś znajdę w miarę jasne wytyczne co i w jakim wieku dawać maluchowi?
Sporo pytań jest w tej kwestii, a tak zamieściłabym jak najwięcej info na blogu.
Masz jakieś źródła wiedzy w tym temacie?
 
dziewczyny macie moze jakieś fajne przepisy na jagnięcinkę??? udalo mi sie wreszcie kupic i narazie wykombinowałam gulasz z warzywami (marchew, pietruszka, papryka, cebula, kalafior, czosnek)
czy na jagniecej kości mozna zupki nagotować??
 
Rosmerto, Na kości jagnięcej wychodzą bardzo dobre zupy, tylko można na początek dawać mniejszy kawałek i pomieszać np. z indykiem lub cielęciną, ze względu na specyficzny smak, ale jak dzieciom nie przeszkadza, to jak najbardziej. Z mięska robię najczęściej pulpety mieszane z dodatkiem cielęciny lub chudej wieprzowiny, żeby było wiecej. Natomiast jeśli masz dużo kostek z tej częsci od kręgosłupa to polecam pyszne combry. Podam przepis później.
 
Dziewczyny, spiszcie konkretne przepisy - za Waszą zgodą dodałabym na bloga, niech inni też korzystają.

U mojego małego od niedzieli angina ropna. Niewiele chce jeść poza jogurtem naturalnym i kompotem z jabłek :sorry2: Dziś udało mi się namówić go na ziemniaki z wody wg PP - zjadł cały talerz.
Poza tym chciałby jeść tylko jogurt nat. i kefir :zawstydzona/y:
 
reklama
Przepis na combry jagnięce:
70 dag comberków tzn. kawałki kręgosłupa lub kostki, na których jest sporo mięsa,
2 cebule, 1 lisć laurowy,
ziele angielskie - 2 szt,
pieprz biały i kolorowy,

6 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek,
4 łyżki octu winnego,
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku i estragonu razem,
1 szczypta słodkiej papryki
1/2 szkl.rosołu.
Do umytych i odsączonych combrów wlać oliwę, dodać pieprz, liść laurowy, starty czosnek, ziele angielskie, sól, ocet winny, skruszony tymianek i estragon, paprykę słodką Mięso w takiej marynacie dobrze wymieszać i odstawić na min. 2 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego posypać pokrojoną w pióra cebulą i piec pod zamknięciem w piekarniku w temp. ok.185 St C przez 45 minut. Polewać w razie porzeby rosołem.
 
Do góry