reklama

Gotujemy... po duńsku i po polsku :)

Temat na forum 'Mamy z Danii' rozpoczęty przez kA-Mila, 25 Październik 2011.

  1. kA-Mila

    kA-Mila Fanka BB :)

    Hopsasanka oto mój sposób na udanego torta :)

    [​IMG]

    to zmodyfikowany przeze mnie Kopiec Kreta. Zawsze przywożę sobie z PL kilka pudełek.. :)
    Piekę ciasto jak w przepisie, potem kroję ciasto wzdłuż na dwie części i przekładam masą zrobioną też jak w przepisie. Do przełożenia daję mniej więcej połowę tej masy a resztą obkładam wierzch i dekorują owocami. Bok jest obłożony kawałkami czekolady, które wg przepisu dodaje się do masy. I to wszystko.. Super wygląda a jeszcze lepiej smakuje :)



    A tu tort urodzinowy Kamilki:

    [​IMG]

    Upieczony z trzech pudełek Kopca Kreta, ale w prostokątnej formie, przełożony konfiturą + masą z przepisu. Na wierzchu krem czekoladowy (chyba z Oetkera). Dekoracja wymyślona w ostatniej chwili :-)
     
  2. Tusienka24

    Tusienka24 Fanka BB :)

    Super, że jest ten wątek :) Piszcie dziewczynki jak macie jakieś fajne, sprawdzone przepisy. Ja na pewno skorzystam-uwielbiam eksperymentować w kuchni;-)

    A tu tort, który zrobiłam dla Lenki na urodziny

    c88b4ff40045010cmed.jpg

    I tort, który zrobiłam dla Męża na urodziny

    7e7085c369ee9bcfmed.jpg
     
  3. reklama
  4. anansie

    anansie Fanka BB :)

    o nieee dziewczyny ale mi narobilyscie smaka:tak:torty wygladaja super.
    Tusienka dawaj przepisy:tak:
     
  5. friggia1985

    friggia1985 Fanka BB :)

    Ale fajne ciacha!
    Ja robilam kiedys 3 torty, jeden mial byc na biszkopcie i nie wiem czemu, ale biszkopt w ogole nie wyszedl (albo maka albo piekarnik), robilam tutaj tez kiedys cytrynowca, postaram sie kiedys dodac przepisy :-)
     
  6. hopsasanka

    hopsasanka Fanka BB :)

    Dziewczyny ciasta super! Ja jeszcze się dopomnę o te mufinki :-)

    A chciałam się z Wami podzielić przepisem na biały ser, bo nie wiem czy znacie. Ponieważ nigdzie takiego nie mogę dostać to robię sama, z przepisu znajomej Polki:

    1.Kupujemy 2x Ymer (stoi koło jogurtów, mleka itp.)
    2. Do większego garnka wstawiam nieotwarte kartoniki tych Ymerów i wlewam wodę - 3/4 garnka
    3. Gotuję na niewielkim ogniu przez godzinę po czym wyłączam, a jak woda ostygnie to wyciągam kartoniki i odstawiam je sobie na noc.
    4. Na drugi dzień otwieram ymery i wylewam oddzieloną serwatkę
    5. Ser który powstał wrzucam na pieluszkę tetrową lub ręcznik kuchenny i wyciskam. Tej wody będzie w nim bardzo dużo, więc jest co wyciskać. No i mamy serek. Przypomina raczej drobno zmielony. Z takich 2 kartoników powstaje około 0,5 kg sera. Piekłam już na nich serniki i o dziwo (jak na moje umiejętności) wychodziły :-)
     
  7. Echo

    Echo Fanka BB :)

    Też robię twarożek, ale trochę inaczej. I raczej z A38, ten z Ymera wydaje mi się lekko gorzkawy.

    Wlewam do dużego garnka 2 lub 3 kartony, gotuję około 1h, mieszając co jakiś czas, widać jak się rozwarstwia ser i serwatka. Później wylewam całość na ścierkę rozłożoną w zlewie (teraz mam też pieluszki, na pieluszkę wygodniej ;) ), spinam rogi agrafkami i wieszam pod prysznicem. Samo się odsącza i stygnie, po mniej więcej godzince wiszenia jest gotowe.

    Nigdy nie robiłam z tego sernika, ten robię z kvarka, ale rzadko, bo nic nie jest w stanie dorównać sernikowi mojej teściowej, więc po co się oszukiwać ;)
     
  8. hopsasanka

    hopsasanka Fanka BB :)

    Echo no ciekawie piszesz, bo nie wiedziałam, że z A38 też można robić ser. Następnym razem też spróbuję! No i dużo szybciej się robi Twoim sposobem. Sprawdzę, i porównam smaki :-)

    Super, że możemy tutaj pisać sobie takie kulinarne ciekawostki. Ile nowości można się dowiedzieć. Człowiek jednak uczy się całe życie :-D
     
  9. effaa

    effaa Fanka BB :)

    Ojeju!!!!
    Jakie ciasto-mistrzynie tutaj mamy!!!!
    No, no kobietki!!!!
    Smaki narobilyscie!
    Zadroszcze!!!!
    Bo ja z maka to jakos nie mozemy sie zaprzyjaznic :-)
     
  10. reklama
  11. justynaj

    justynaj Fanka BB :)

    Wysylam przepis dunski na babke marmurkowa. Powiem wam zawsze wychodzi i jeszcze robie do tego polewe czekoladowa. Wazne ze nie trzeba kupowac polskiej maki.
    A oto link ze zdjeciem:

    Marmorkage II med billede fra Alletiders Kogebog
    wysylam bo zaraz mnie wyloguje, ale w nastepnym poscie wysle wyjasnienia
    smacznego!

    Dziekuje tez Wam za przepisy i wspaniale zdjecia:-)
     
  12. justynaj

    justynaj Fanka BB :)

    A teraz mowie jak robie.Mieszam maslo z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje pojedynczo jajka i po kazdym mieszam.Osobno do maki wsypuje proszek do pieczenia.Dodaje do pozostalych skladnikow i mieszam dodajac smietane mieszam. Dziele ciasto na dwie czesci 1/3 i 2/3. Do 1/3 dodaje kakao. No i juz prawie gotowe. Teraz tylko na wysmarowana blache babkowa najpierw daje polowe jasnego ciasta potem kakaowa czesc i potem druga polowe jasna.
    Zostaje tylko poruszac troche nozem w ta i z powrotem zeby sie zmarmurkowalo i do piekarnika na Godzine 175 stopni.
    Zaraz jeszcze napisze jak robie polewe:-)
     

Poleć forum