reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Dukanowe ciasto czekoladowe by Natalia:-)

CIASTO:(FORMA -KEKSOWKA)
5 bialek -sztywna piana
1 zółtko
miksujemy najpierw bialka na sztywna piane plus zoltko plus slodzik lub fruktoza, kto co woli (dla nieodchudzających sie -cukieer)
1 lyzka proszku
2 lyzki maki kuku (dla nieodchudzajacych sie- zwyklej maki)
1 lyzka kakao
miksujemy i do piekarnika na 150(termoobieg) 15min
przekroilam ciasto i po srodku dalam mase serowa z zelatyna
300gr serka homo plus slodzik(fruktoza, cukier) plus zelatyna tak okolo 3 lyzki na 150gr wody
ciasto -masa-ciasto, wszytsko wstawiam do lodowki i za godzine mozna juz jesc
SMACZNEGO
i
 

Załączniki

  • P9220034.jpg
    P9220034.jpg
    20,2 KB · Wyświetleń: 84
Ostatnia edycja:
Chleb na drożdzach !!!!

10 dkg drożdzy
100ml cieplego mleka
ok 6 łyżek mąki żytniej ( jak nie macie dajcie zwykłej pszennej)

Z tych składników robimy zaczyn:) czyli drożdze rozciapciujemy z ciepłym mleczkiem , nastepnie miąchamy do gładkiej masy. przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośniecia:)

do naczynia wsypujemy 1 kg mąki minus 6 łyżek :) ale jestem szczegółowa hahha 1 łyżke soli , 1 łyżkę miodu ( ale to moja tylko fanaberia wiec jesli nie macie nie musicie) ,2 łyzki oliwy , mozna dodac rozne ziarna jakie wam tylko sie zamarzą :)

dodajemy wyrośniety zaczyn i mieszamy ....dodajemy ok 600 ml cieplej wody i miąchAMY:) zasada taka w chlebkach z mąki pszennej ze im dluzej miachamy tym lepszy chlebek:)

jak juz sobie pomiachamy to formujemy go w chlebek okragly albo wkladamy do 2 malych foremek wysypanych maka uprzednio do wyrosniecia na ok 50 minut.

rozgrzewamy piekarnik do ok 160-170 stopni

wyrosniete ciasto musismy na wierzchu przeciąć nożem n aby nam w trakcie pieczenia nie popękało:)

wkladamy do piekarnika taki jeden duzy chlebek na ok 55 minut a takie dwa mniejsze na 45 minut ..

jak ostygnie mozna jesc:)

a w sobote bede piekla żytni chlebek na zakwasie z ziarnami:)
narazie robi jestem na etapie robienia zakwasy musi on 4 dni sie produkowac zatem w sobote jak upieke to podam nowy przepis:)
 
Barszcz ukraiński...ja robię tak

2-3 buraczki
2-3 ziemniaczki
2 marchewki
cebulka
czasami fasola ok.15dag białej
seler
pietruszka
sok z cytryny
śmietana(ja używam 30%)
koperek
sól, pieprz

Fasolę jak dodaje to mocze na noc, gotuje...
Buraki umyte gotuje w skórach....obieram i ścieram na tarce
Warzywa gotuje pokrojone w kosteczkę, z liściem laurowym, solą i pieprzem...dodaję zeszkoloną cebulkę i pokrojone ziemniaczki....jak warzywa zmiękną dodaję fasolęi buraki, i koperek jak ktoś lubi, doprawiam sokiem z cytryny, czasami Maggi i zabielam śmietaną...i chyba tyle....
dodaję czasami paprykę albo pomidora, moja mama natomiast kapustę:tak::tak::tak:

Chyba o wszystkim napisałam...smacznego
 
proszę bardzo :D

Polędwiczki kuciakowe - pierś kuciaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej wymieszanej ze startym parmezanem ew. innym serem. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanej dokładnie olejem. I pieczemy aż się zrumieni w 180C. Świetne na szybki obiad. Na jednej blaszce kurczak, na drugiej frytki - wkładacie do piekarnika i samo sie robi. Sałatka do tego i macie gotowy obiad.

Polędwiczki wieprzowe w musztardzie i miodzie - polędwiczki wkładamy na parę godzin do marynaty z musztardy francuskiej najlepiej Kamis i miodu płynnego. A potem najlepiej na patelnie grillową i przy grillowaniu trochę jeszcze podlewać pozozstałą marynatą.

Parówki w kocyckach - parówki kroimy na małe paróweczki albo kupujemy gotowe małe parówki, bądź kiełabaski jak kto woli, ciasto francuskie kroimy na wąskie paski. Po jednym pasku ciasta nawijamy na parówkę. Może być w kółko albo w wężyk :-) i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia ciasta. Do tego polecam dip musztardowo-miodowy. Musztarda ostra plus miodek i kapka soku z cytryny. - przepis całościowo ściągnięty od mojej bogini Nigelli :-)

Sałatka z ananasa, sera i czosnku - ser zółty zetrzec na tarce, ser nie może być zbyt miękki, do sera wrzucamy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki + ząbek, dwa czosnku-przeciśniętego przez praskę i do tego majonez. Nie dodajemy już ani soli ani pieprzu. Majonezu musi być dosyć dużo bo sałatka szybko "zjada" majonez.

Jak ktoś ma pytanka - służę pomocą. Chociaż to wszystko jest naprawdę proste w wykonaniu a jest przepyszne. Najbardziej polecam polędwiczki w miodzie. MNIAM.
 
To jeszcze dam przepis na MEGAkalorycznego kurczaka :-)

Piersi z kuciaka - pokroić w paski. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Zalać śmietaną 18% tak żeby zakryć całego kurczaka, do śmietany wsypać zupę cebulową w proszku (nie rozrabiać jej, ja daję zupę cebulową Knorr), dobrze wymieszać zupkę ze śmietaną i na koniec najlepsze - pół kostki masła. :-D I to zapiekać dopóki kurczak nie będzie dobry. Można w międzyczasie parę razy przemieszać. Podawać z ryżem.
 
reklama
No to Tygrys obudziłaś diabła kulinarnego - ja tak mogę bez końca :-D

Makaron "chiński" - kupić dwie torebki zupki chińskiej najlepiej Vifon, zalać wrzątkiem żeby zmiękł. Na patelni poddusić pieczarki, cebulę i kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski. Jak ktoś lubi można dodać pędy bambusa. Osobno usmażyć mięso mielone. Wymieszać wszystko na jednej patelni i podlać sosem sojowym, moze być sojowy -grzybowy. I do tego na koniec makaron, wymieszać i zjeść :D

I jeszcze jeden :-)
Miesko - piersi z kurczaka. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Marynować z pól godziny.
4 łyżki sosou sojowego grzybowego wymieszać z 3 łyżkami oleju, rozgniecionym ząbkiem czosnku solą i pieprzem.
Pora pokroić ukośnie w plasteki, pieczarki w plasterki.
Mięcho wymieszać z sosem i usmażyć, dodać pora i pieczarki.
Ugotowac ryżyk i zjeść
 
Do góry