reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

widzisz kacha tak to juz jest!!!
Ja też gdyby nie BB to bym duuużo rzeczy nie wiedziała, a gdyby nie Ty to pewnie nie wiedziała bym o tym badaniu i nie zrobiła bym go nigdy, nobo niby skąd bym miała wiedzieć o jego istnieniu jak nie od gina... a tu lipa!!! A tak przynajmniej wiem i zrobie, choćby za kase prywatnie:tak:

Cholera, no zaraz sie zżygam!!! Nosz ku*** już podobno mi to przeszło!!!
Mam tego dość !!!

reklama
ataata nie mialam tego badania, jaki pisałam jestem umowiona na jutro o 18.10

kacha ciesze sie ze poprawił ci sie nastroj, zobaczysz wszystko bedzie dobrze:tak:

Czesc Ciezaroweczki! Na wstepie witam nowa grudnioweczke Kacha-wawa milo mi poznac:tak:
Rany julek czytam i czytam i nadrobic nie moge tyle naklikalayscie.Widze ,ze temat NT jest na topie.Ja tez jutro ide na USG z mierzeniem przeziernosci czyli NT.Mam nadzieje, ze sie uda bo sprzet maja sredni ale podobno zwykle udaje sie to zbadac.Jesli nie to tez bede musiala szybko gdzies prywatnie sie umowic:baffled:
Teraz jak czytam o czym piszecie to tez zalapalam stresa przed tym badaniem.mam jednak nadzieje, ze u wszystkich w koncu okaze sie ,ze dzieciaczki sa zdrowe i wszystko jest O.K.
Kacha na pocieszenie powiem Ci ,ze podobno niektorzy lekarze robia USG mniej fachowo i niedokladnie odczytuja wyniki no a poza tym jak twierdzisz moglo byc zrobione za wczesnie.
No to rozumiem dziewczynki ,ze jutro bedziemy zdawac sobie relacje z wizyt u Gina:tak: Ja napewno sie z wami podziele niusami i bede czekac na same pomyslne wiesci od was;-)

Dziewczyny a ja mam doła już od dwóch 2 dni czytam dyskusjie na forum o tym badaniu i okropnie się martwie bo ja go chyba nie miałam:-:)-:)-( Lekarz robił mi usg w 11 tyg ciązy ale to było chyba zwykle usg a przynajmniej nic nie mówił mi żeby to było jakieś genetyczne czy coś nic nie mówił o przezierności karku i wogóle . Jestem załamana :sad:terraz już nie moge zrobić takiego badania bo jest za poźno a nic mi o tym nie powiedział ten zasrany (sorry za wyrażenie )lekarz a miałam o nim taką dobrą opnie a teraz jestem zdołowana strasznie i zawiedziona:no2:Już wczoraj miałam Wam pisać o tym ale tak mi smutno że nawet nie miałam odwagi się "przyznać". Patrze na moje zdjęcia usg i mam nawet płytke dvd ale jak ja moge rozpoznać czy to było to usg nic szczególnego na nich nie wiedze a skoro lekarz nie powiedział mi o tym usg nic (chodze prywatnie) to widocznie nie robił go:wściekła/y::wściekła/y::zawstydzona/y::-:)no:

Doticzka a na plytce nie widac tych opisow(pomiarow) moze Ci nie mowil co mierzy a ,ze wszystko jest.O.K. to nie tlumaczyl o co chodzi z badaniem NT. Ja mysle ,ze on napewno wie co mial zmierzyc tylko Cie nie uswiadamial.Spytaj go zreszta jak sie bedziesz z nim widziec i nie zalamuj sie , przeciez nawet jesli go nie zrobil to nie znaczy ,ze dziecko bedzie chore bo te danie robia dopiero od niedawna a ryzyko wad genetycznych nie jest tak czeste;-) Glowa do gory i przyjrzyj sie dokladnie plytce bo ja mialam wszystkie pomiary opisane na tym druczku USG w poprzedniej ciazy.Jesli dobrze sie przyjzysz to moze zobaczysz oznaczenie NT i moze bedzie tam jakis pomiar?

Doticzko ja wczoraj do 2 w nocy siedziałam na necie i dużo sie dowiedziałam,
Poszukaj na płytce lub na zdjęciu takich pomiarów:

CRL -długość płodu (ciemieniowo-siedzeniowa)
NT - przezierność karkowa
NB - długość kości nosowej
I teraz tak: Przezierność karkowa NT. maksymalnie może mieć 2,6 mm przy długości płodu CRL 85 mm A kość nosowa NB im dłuższa tym lepiej ;-):tak:

A to pozostałe pomiary ale to chyba sie robi w późniejszym etapie ciąży (choć nie jestem pewna):

BPD - średnica główki
HC - obwód główki
AC - obwód brzuszka "w pasie"
FL - długość kości udowej
FHR - ocena czynności serduszka

Mam nadzieje, że znajdziesz te najpotrzebniejsze pomiary (NT, CRL i NB) :tak: i że oczywiście będą w porządku:-)

Czesc Dziewczyny :)
Witam nowa grudniowa mame :-) mam nadzieje ze czujesz sie dobrze i nie dokuczaja Ci zadne dolegliwosci ciazowe. O dzidzie sie nie martw napewno jest silna i zdrowa jak mama :tak: Kiedy czytam Twoje posty naprawde wierze ze nic nie pokona Twojej milosci do dzidzi :tak: Dasz rade jestes silna!!!

Dziekuje Dziewczyny za mile slowa wczoraj i za wspolczucie ;-) To chyba mnie troche podnioslo na zdrowiu. Nie wiem czy juz jestem zdrowa ale staram sie. Wczoraj wypoczelam,prawda ze zwymiotowalam ale to przez pizze wieczorem :-( Ale po za tym jest ok. Dzis wstalam wypoczeta teraz mam jakis dziwny smak w ustach i glowa mnie boli ale musze sie trzymac :tak: Jutro wyjezdzamy na wakacje :-) Juz nie moge sie doczekac!

doticzka, ja tez mysle ze nie ma co panikowac, mysle ze aneczka ma racje, ze lekarz zrobil pomiary i ze byly ok dlatego nic nie mowil, chociaz nie tlumaczy go to wcale bo powinien cie poinformowac.

ale nie ma co szalec jak bylam w ciazy z damianem, nawet nie slyszalam o czyms takim, kiedys tego nie robili, a badanie to wykonuja od niedawna, nic sie nie martw i spojrz na ten wynik moze faktycznie masz tam opisy.
moj lekarz na szczescie daje mi zawsze wydruk komputerowy na ktorym sam opisuje cale badanie usg od "a" do "z" no a do tego fotke dzidziusia. podobno tak powinno to wygladac a ty jako pacjentka powinnas dostac wlasnie takie potwierdzenie ze zrobilas usg.

ja mialam problemy w listopadzie jeden lekarz wyslal mnie na zabieg usuniecia polipa szyjki, ktory niby zobaczyl na usg. poszlam skonsultowac to z innym ginem i on wtedy zapytal mnie o opis poprzedniego usg , ktorego tamtem konowal mi nie dal... dlatego teraz zwracam uwage na kazdy szczegol.
nie kazdy lekarz jest lekarzem ktory zna sie na rzeczy - niestety

:-:)-:)-( jedyny pomiar ze zdjecia i z płytki usg jaki znalazłam to CRL=41,8mm :wściekła/y: i on nie zgadza się nawet z tym co napisałaś Ataata bo ty napisałaś 85mm a ja w 11 tyg miałam 41.8mm:-(dzwonie do tego dupka(czytaj lekarza) własnie żeby się zapytać:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

reklama
Ale w 11 tygodniu długość CRL 41,8mm jest jak najbardziej w normie :)
Chodzi o to, ze maksymalna przezierność moze wynosić 2,6mm przy długości płodu 85mm.
Z reguły NT mierzy się w 13-14 tc, wtedy wyniki są najbardziej miarodajne...

Do góry