dobry wieczór
jutrzenko, u dentysty nic nie robiłm, mam termin na przyszły wtorek, byłam zapytac co i jak i czy aby nie trzeba tego szybciej robic...
okazuje sie ze da sie tego zeba odbudowac ale ze to 6 - duzy ząb odbudowa zwykłym wypełnieniem moze byc chwilowa wiec proponują korone porcelanową, to wygląda jakby cwiek był wkręcony do korzenia i na tym odbudowuje się zęba. tylko koszt tego to gdzies w granicach 550 pln...
problem polega na tym ze na rtg wyszły mi zmiany pod korzeniem ze względu na zle wypełnione wczesniej kanały bo dentystka na sląsku wypełniła mi je do polowy.
wiec jak teraz wylecze tego zeba po 5 miesiacach musze znow zrobic rtg by sprawdzic czy zmiany sie cofają. jesli nie....bede musiala go usunąć.
dlatego tez dogadałam sie z nim ze wyleczy mi go i poki co zrobi taka prowizorke ze zwykłego wypełnienia , nawet nie bedzie odbudowywał tej sciany ktora sie złamała tylko zrobi taki skos...no i pozniej jak juz zrobie rtg i bedzie ok wtedy moge robic korone ...bo chyba bym sie załamała jakbym wydała prawie 600 a za chwile okaze sie ze jednak musze go wyrwac...
zreszta juz samo leczenie tego zeba to koszt okolo 500 ..tak mi go tamta baba załatwiła...

dlatego w sumie takie rozwiązanie jest mi na reke..
poza tym to jakos nie mam humoru..
dowiedzialam sie ze V nie wraca w sobiete tylko niby w niedziele..a znając zycie i tak jeszcze kilka razy termin sie zmieni...