reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
ale M nie przyznał sie ze 2 tyg wcześniej wypił całe opakowanie theraflu, które jakoś wpłynęły ciut złe na badanie, więc powtorzylismy je po 3 tygodniach i wcale nie jest lepiej - 9 mln, QUOTE]

badań po chorobie u mężczyzny ktory miał gorączke powyzej 38stopni lub brał leki przeciwzapalne w sporych ilościach-a wszystkie theraflu,gripexy itd mają duze ilości -nie powinno sie powtarzac przez 3 miesiace-bo tyle trwa nowa spermatogeneza-dopiero po 3 miesiacach wyniki będa miarodajne.

reklama
Ilonka: właśnie oglądałam Wasz nowy wątek!!:) i od razu poprawił mi sie humor:)!

A co do wyników to właśnie plemniki ruchliwej( P+NP) ilosc 275- 60,71%- 13,97mln/ml- 48,88mln/ejakulat
Ruch postepowy (P) ilosc 220- 48,57%- 11,17mln/ml- 39,10 mln/ejakulat
Ruch niepostepowy(NP) ilośc 55- 12,14%- 2,79mln/ml- 9,78mln/ejakulat
Nieruchliwe(NR) ilośc 178- 39,29%- 9,04mln/ml- 31,64 mln/ejakulat

Z tego nic nie rozumiem?

To znaczy, że 48 % plemników rusza się dobrze (ruch postępowy to ruch do przodu ku zapłodnieniu) - w całości jest to 48,88 ml chłopaków, a w mililitrze prawie 14 milionów. Naprawdę świetny wynik :tak:

tamoxifen to dosc silny lek i szkodzi troche na watrobe emek musial robic próby watrobowe zeby sprawdzac bilurbine
ogolnie po tym leku moga wystąpic mroczki lub nawet tracenie zwroku i lekarz kazal nam to zaraz odstawic gdyby cos sie dzialo ale na szczescie nic sie nie dzialo całe szczescie ale leki nie pomogły pomagaja tylko 40% osobom a moze az ale my sie nie zalapalismy
nasz lekarz twierdzac ze medycyna nie ma juz nam nic do zaoferowania a wiem ze istnieja leki zaproponaowal nam ivf, w tej chwili m jest tylko na 2g dawce l-karnityny,chcemy odpoczac od leków lekarzy i starazn a za jakies 4miesiace jak organizm odpocznie od leków zobaczymy jak nasienie wyglada i postanowimy co dalej,dokupilam mu wit C,koenzym Q10 i mace bo tego nie bral jeszcze
przyblize wam badania emka ktore wykonał w całym naszym leczeniu dotychczasowym
A wiec tak pierwsze badanie listopad 2011
upłynnienie 15min
Objetosc 3ml
Lepkość 0
ph 7,6
Koncentracja 20mln
A 5%
B 10%
C25%
D60%
całkowita liczba w ejakulacie 60mln
morfologia 7%
i tu nie było tak zle
maz brał witaminy androvit,l-karnityne ,zen szen
i pojechalismy na kontrole
28.03.012
Obj 4mln
Lepkość 2cm <2cm norma
ph 7,6
koncentracja w 1mn 5mln
lalkowita liczba w ejakulacie 20mln
Ruch A 1%
B 3%
C 6%
D 90%
morfologia 0%

kolejne badanie po 2 tyg 11.04.2012
objetośc 3ml
lepkośc 2cm
ph 7,8
koncentr w 1ml 3mln
ilosc w ejakulacie 6mln a było 20mln
Ruch A 0
B2%
C 4%
D 94%
morfologia nadal 0
a i hormony
FSH 4,0(1,5-12,4)
testosteron 16,64(9,9-27,9)
proby watrobowe tez w normie
zapisal ten testosteron undestor i tamoxifen i po 3mies do kontroli

11.07.2012
obj 2ml
lepkosc 2cm
ph 7,8
w 1ml 4mlny
całkowita ilosc w ejakulacie 8mln
ruch A 0
B 2%
C 3%
D 95%
morf 0

no i oststnie
objetosc 3ml
lepkosc 2cm
ph 7,8
koncentr w 1ml 2ml
ilosc całkowita w ejakulacie 6mln
ruch A 0
B 3%
C 7%
D 90%
morfologia 0

ale M nie przyznał sie ze 2 tyg wcześniej wypił całe opakowanie theraflu, które jakoś wpłynęły ciut złe na badanie, więc powtorzylismy je po 3 tygodniach i wcale nie jest lepiej - 9 mln, QUOTE]

badań po chorobie u mężczyzny ktory miał gorączke powyzej 38stopni lub brał leki przeciwzapalne w sporych ilościach-a wszystkie theraflu,gripexy itd mają duze ilości -nie powinno sie powtarzac przez 3 miesiace-bo tyle trwa nowa spermatogeneza-dopiero po 3 miesiacach wyniki będa miarodajne.

blu no wlaśnie gorączki nie miał, on jak go zaczyna coś łapać, ból głowy i katar to robi sobie weekend z theraflu czyli jakies 8 szt wypił
a co do wyników to te ostatnie robiliśmy gdzie indziej u jakiejś Pani specjalistki od nasienia i mówi że owszem theraflu coś tam obniżyło parametry ale tym się nie mamy sugierować w porównaniu do pierwszych, które zostały zamienione, bo nic nie mogło tak wpłynąć źle wpłynąć na wyniki i je obniżyć do tego stopnia! bądź tu mądra :/

Kwiatuszeq20 - coś się musi dziać skoro w tak krótkim czasie tak się pogarszają wyniki - w ciągu roku z 60 mln do 6 mln :szok: u nas wahały się od 24-40 mln. Może emek złapał jakąś bakterię albo cóś, bo jak patrzę to trudno mi uwierzyć. Może powinniście pójść do jakiegoś bardzo dobrego androloga skonsultować to

genna ja na waszym miejscu to bym zrobila to badanie nasienia gdzieś w klinice, bo ja w zwykłych ginków nie wierzę, a jak mieliście takie chocki klocki to w ogóle powinnaś im tam ładną awanturę zrobić.

To drugie badanie to nie takie złe te wyniki :tak: Najłatwiej poprawić ruchliwość, najtrudniej morfologię.
Mój na początku bral pentohexal na receptę i androvit, ale nie pomogło, a potem:
1.androvit
2.macę
3. l- karnitynę ( 1000mg dziennie ) - to na ruchliwość
4. witaminę c , chyba z 3 tabletki dziennie , witamina C jest na ilość plemników
no i przy tych lekach zaszliśmy, ale powiem ci że nie wiem ile akurat było plemników wtedy, ale nie sądzę że jakoś dużo, bo mój najpierw miał 6mln/ml a potem 4,7mln/ml , ale po tych lekach miał bardzo dobry ruch i może to pomogło.

Przesyłam fluidki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

jak tylko macie jakieś pytania o plemniki to pytajcie

dagna
u was morfologia faktycznie kipska bo poniżej normy, ale nadrabiacie ilością i ruchliwością, więc się nie martw...

mój miał morfologie 6% więc z 4,7mln to malutko a jednak udalo się naturalnie...no ale IUI się nie udały, więc tak po prostu musiało być, przyszedł ten właściwy czas i mój cudzik rośnie w brzuszku :-D

Nam w klinice dr powiedział że do IUI musi być podany min. 1mln ruchliwych plemników, aby była szansa żeby się udało, nawet nie muszą być dobre morfologicznie, chodzi o to aby jak najwięcej plemników uderzało w komórkę jajową i rozwaliło jej osłonkę a wtedy ten 1 zdrowy wejdzie do środeczka

Ostatnia edycja:
Kochane staraczki i ciężarne cieplutko Was pozdrawiam, bo u mnie w Tajlandii 40 stopni wczoraj było....
Na lotnisku sobie czekam, więc neta odpalilam i wiem na bieżąco co tam u Was.
Chomik sie skarży, ze go zaniedbujecie:baffled: Ja go zabrać nie mogłam, bo słoń mógłby go zdeptać i oczka by mu na wierzch wyszly:szok:
U Was w domach pewnie pachnie juz piernikami i uszkami, u mnie trawa cytrynowa....

hej Pole. Tajlandii jest super co??? fajnie masz. idź sobie na masaż i koniecznie wynajmijcie skuter. ja się wzbraniałam jakiś czas, bo ruch nie po tej stronie co trzeba i podobno dużo wypadków z turystami, ale taka jazda po wiosce to super sprawa. Potem ciągle na odległe plaże sobie na skuterku jeździliśmy :tak:

reklama
Kwiatuszeq20 - coś się musi dziać skoro w tak krótkim czasie tak się pogarszają wyniki - w ciągu roku z 60 mln do 6 mln :szok: u nas wahały się od 24-40 mln. Może emek złapał jakąś bakterię albo cóś, bo jak patrzę to trudno mi uwierzyć. Może powinniście pójść do jakiegoś bardzo dobrego androloga skonsultować to

Kochana te pierwsze wyniki były mikroskopijne a te kolejne juz komputerowe a ponoc mikroskopijne sa dokladniejsze no nie wiem
Posiew nasienia tez robilismy i wyszedł ok
w lutym wybieramy sie do invimedu wiec zobaczymy co i jak

Do góry