genna ja na waszym miejscu to bym zrobila to badanie nasienia gdzieś w klinice, bo ja w zwykłych ginków nie wierzę, a jak mieliście takie chocki klocki to w ogóle powinnaś im tam ładną awanturę zrobić.
To drugie badanie to nie takie złe te wyniki

Najłatwiej poprawić ruchliwość, najtrudniej morfologię.
Mój na początku bral pentohexal na receptę i androvit, ale nie pomogło, a potem:
1.androvit
2.macę
3. l- karnitynę ( 1000mg dziennie ) - to na ruchliwość
4. witaminę c , chyba z 3 tabletki dziennie , witamina C jest na ilość plemników
no i przy tych lekach zaszliśmy, ale powiem ci że nie wiem ile akurat było plemników wtedy, ale nie sądzę że jakoś dużo, bo mój najpierw miał 6mln/ml a potem 4,7mln/ml , ale po tych lekach miał bardzo dobry ruch i może to pomogło.
Przesyłam fluidki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
jak tylko macie jakieś pytania o plemniki to pytajcie
dagna u was morfologia faktycznie kipska bo poniżej normy, ale nadrabiacie ilością i ruchliwością, więc się nie martw...
mój miał morfologie 6% więc z 4,7mln to malutko a jednak udalo się naturalnie...no ale IUI się nie udały, więc tak po prostu musiało być, przyszedł ten właściwy czas i mój cudzik rośnie w brzuszku
Nam w klinice dr powiedział że do IUI musi być podany min. 1mln ruchliwych plemników, aby była szansa żeby się udało, nawet nie muszą być dobre morfologicznie, chodzi o to aby jak najwięcej plemników uderzało w komórkę jajową i rozwaliło jej osłonkę a wtedy ten 1 zdrowy wejdzie do środeczka