reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    296
Kasik to raczej uszeczka, bo takie na 5 zł. Niemniej jednak my potem jemy barszcz z uszkami w dwa świąteczne dni.
Zreszta dla mnie po barszczu i pierogach kończą sie święta, nic innego nie lubię:szok:
A tak w temacie jedzenia świątecznego. Jakie macie typowe potrawy?
Barszcz z uszkami to nie standard w całym kraju.
Znam domy, gdzie sie je zamiast niego grzybowa lub zupę rybna.
Macie kutię, kompot z suszu?

reklama
Pole u mnie w domu rodzinnym jest zupa grzybowa, 3 rodzaje ryb, 2 rodzaje kapusty, 2 rodzaje pierogow no i kompot z suszu :) no i to praktycznie jedlismy przez cale swieta :) moj brzusio juz wysiadl 1 dnia swiat i wczoraj mialam post :) zyjecie po tych swietach?
Ja teraz czekam na @ , pewnie po sylwku przyjdzie i bede musiala przesunac zabieg :(
Kasik jak zabek?

Witam poświątecznie:)

Pole, odpowiadając na Twoje zapytanie, u mnie w domu barszcz wymiennie z zupą grzybową, karp, inne ryby, kapusta z grzybami, pierogi, kluski z makiem :) tych ostatnich nie lubię, ale tradycja musi być, więc zjadam odrobinę.

w święta poznałam mojego siostrzeńca - malutki, piękny chłopiec. az wierzyć mi się nie chce, ze w Wielkanoc oznajmili nam, ze są w ciązy, a teraz już mają swojego synka:) jak ten czas leci... a moja rodzina ciągle dwuosobowa.

chyba Puregon dziala, bo jajniki od dzis mocno daja się we znaki. w poneidziałek mam usg, zobaczymy, co tam wyrosło no i decyzja (a raczej prognoza), kiedy iui.

powiem Wam po cichu, ze sie proyczałam w tę Wigilię i nikomou sensownych życzen nie złozyłam, a mnie mówili tylko "bedzie dobrze", nikt nie wspomnial o dziecku, ale wszyscy wiedzielismy, o co chodzi. ech :(

Gos z czym ta zupa grzybowa? Pierogi pewnie z kapusta i grzybami oraz ruskie.
A dwa rodzaje kapusty? Postna z grzybami pewnie, a druga?
Ciekawa jestem, zawsze pytam "przyjezdnych" lub nowych członków rodziny, bo niby tradycyjne dania a wszędzie inne.
Aniko a kluski z makiem to jakies specjalne? Kiedyś jadłam kluski czy takie bardziej kopytka z makiem jak spędziliśmy pierwsze święta z M na wyjedzie.
Hotel od 23 grudnia do 3 stycznia i myslalam, ze tego nie przeżyje, bez tradycyjnych dań i domowej atmosfery.
Ale kuligi, ogniska,łyżwy, bal przebierańców zrekompensowaly wszystko.
No i wlasnie tam kluski były, których nie potrafię odtworzyć...

Potem spędziliśmy kiedyś święta w Zakopanym i tez były kluski, nieco inne, ale tez mi przypadły do gustu. Wiec tak szukam ich po swiecie;)

U mnie barszcz z uszkami, pierogi ruskie i z kapusta, karp smażony i faszerowany, dorsz po grecku, ryby w galarecie,sałatka jarzynowa,kutia i kompot z suszu. To mus, reszta zależna od nastroju.
A spotkałam sie z pierogami ze słodkiej kapusty w poznanskim. Zupełnie nie moja bajka.

Gos;) Grzybowa podejrzewalam o łazanki:) Pierogi ze szpinakiem i fetą to staropolska tradycja;)))
A ja kiedyś myslalam, ze "groch z kapusta" to tylko takie powiedzenie na misz masz czy inny bałagan. A to danie zdaje sie z kujawskiego. Nie jadłam, a słyszałam, ze warto.

Pole u mnie sa jeszcze kotlety grzybowe, wygladaja nieciekawie bo sa prawie czarne ale pyszne. Ponadto pierogi drozdzowe z makiem, pycha :) Mama tez robi pysznego sledzia z jablkiem, cebulka i sosem majonezowo-smietanowym. Kiedys mama robila zupe owocowa ale od paru lat jest barszcz z uszkami. Tradycyjnie pierogi z grzybami, smazony sandacz, ryba po grecku, salatka jarzynowa, kapusta z grzybami i koniecznie jajka w majonezie ale to dla mojego 5-letniego chrzesniaka, ktory je uwielbia ;) Tesciowa robi jeszcze ryby faszerowane i w galarecie. No a po kolacji tradycyjnie cytrusy i orzechy, pachnie wowczas w calym domu :)

Kasik rozumiem, ze takie kotlety to rodzaj krokietow jak np.z jajka? Napisz cos, moze sie skusze;)
Pierogi drożdżowe z makiem to na słodko rozumiem?
U mnie do śledzia w śmietanie daja jeszcze ogórka kiszonego.
Mamy tez zawsze rolmopsy.
I sałatkę ze śledzia, buraków i chyba fasoli.
Nie wiem, bo...ja śledzi nie jadam.

Na słodko zawsze u nas jest piernik, makowiec i tort orzechowy.
Czy ja sie niedojadlam....?

reklama
Do góry