reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Jane, niestety nie mam aż tak długich cykli, do 30-31 dni max. Więc chyba bedzie cykl bezowulacyjny. Tempka tez nie skacze na wykresie. Następny cykl będę monitorować. Teraz przez to HSG nie monitoruje. Coś czuje ze CLO bedzie jednak konieczne.

Dziewczyny trzymam kciuki za oczekujące na II. &&&&& samych dobrych wiadomości życzę.

reklama
W 14 dc. Mam w podpisie swój wykresik. W zeszłym cyklu w 15 dc była owulka. Zastanawiam sie. Czy nie pójść do gina i nie podejrzeć tych pecherzykow i nie wziąć CLO w następnym cyklu.

Witam się i ja.
Dostałam już odpowiedzi na moje pytanie, zarówno z forum embriologicznego Novum jak i od prof Sz z forum Nasz Bocian.
Lista moich pytań do lekarza z Gyncentrum zwiększyła się już do 11 :-)a to już we wtorek:-)
Wkleję Wam odpowiedź z novum.
Diagnostyka i terapia immunologiczna nie jest rekomendowana przy nawracających niepowodzeniach w implantacji (zagnieżdżaniu zarodków) ani przez Polskie Towarzystwo Medycyny Rozrodu, ani przez Sekcję Płodności i Niepłodności Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, nie ma bowiem ewidentnych dowodów medycznych na to, że takie działania zwiększają szansę na ciążę w kolejnych próbach in vitro. Badanie ACA, które Pani wykonała jest wystarczające. Warto zrobić histeroskopię, a jeśli zrobi się ją w cyklu poprzedzającym planowany zabieg in vitro spełni ona również, oprócz ważnej diagnostyki wnętrza jamy macicy, funkcję scratchingu. Ze względu na niskie AMH i wysokie FSH z następną próbą in vitro nie należy zbytnio zwlekać. Rozważyć natomiast należy rodzaj stymulacji, skoro po tak mocnej poprzedniej stymulacji uzyskano tylko jeden zarodek. Podobny wynik można uzyskać stosując cykl naturalny lub minimalnie stymulowany, co może znacznie obniżyć koszty następnej próby.

Najbardziej zaintrygowała mnie informacja że mogę spróbowac na cyklu naturalnym skoro po takich dawkach hormonów miałam tylko jeden zarodek:baffled: a u mnie znacznym kosztem są własnie leki, ostatnio miałam 2600 jm menopuru:szok:chyba 400 lub 800 puregonu w dówch ostatniach dniach.

A to moje pytania

1. Ilu dniowe podawane są zarodki?
  2. ocena wnętrza macicy (histeroskopia) wraz z histopatologiczną oceną endometrium , w cyklu poprzedzającym planowany zabieg in vitro spełni ona również, oprócz ważnej diagnostyki wnętrza jamy macicy, funkcję scratchingu.
  3. Endometrial scratch? dwukrotnie zwiększa odsetek implantacji?
  4. Czy słuszne jest zastosowanie AH (assisted hatching) ? (podwyższone FSH, nie udane ivf-icsi)
  5. Zastosowanie Embryo Glue.
  6. ICSI – IMSI? Brak świeżych badań M i nigdy nie było fragmentacji DNA sprawdzanego
  7. Kokultura (biopsja endometrium) hodowla zarodków z komórkami mojego endometrium?
  8. Nie miałam nigdy badanego progesteronu. Plamienia po IUI i IVF a także cykl po IVF
  9. Badania autoimmunogliczne –
    • zespol antyfosfolipidowy -po porażkach z IVF i z endometriozą
  10. Tarczyca, świeże badania i czy potrzebne bdanie anty-TPO i anty-TG
  11. Pierwsze ICSI tylko jeden zarodek- menopur 400 jm.
Podobny wynik można uzyskać stosując cykl naturalny lub minimalnie stymulowany, co może znacznie obniżyć koszty następnej próby.

Hope to już lada dzień testujesz:tak:trzymam mocno kicuki za upragnione dwie kreski lub trzycyfrową betę;-)
Pole dobrze że pacjent jest optymistycznie nastawiony, na pewno ma to więcej korzyści. A co do udania in vitro, szanse są zawsze, za Ciebie trzymam najmocniej kciuki, czyli procedurę i zastrzyki juz zaczęłaś, to pewnie za około 10 dni punkcja a za dwa tygodnie transfer maleństwa:-) pisz proszę jak przebiega Twoja stymulacja. Wierzę że będziesz miec idalny zarodeczek i zostanie z tobą na 9 miesięcy w brzuszku.

agawa nie wiedzę twojego wykresu... ale skoro mówisz, że miałaś w 15 dc owulke to możliwe, że nic z tego nie będzie ale pewność daje tylko monitoring...ja np. mam pewność, że pęcherzyki były ale czy pękły to już inna sprawa...niby miałam skok wczoraj ... ale dziś tempk. minimalnie spadła i jak zwykle mnie to wkurza... nie mogłabym choć raz mieć normalnego cyklu??
W przyszłym tygodniu pójdę na monitoring sprawdzić czy pękły... no i będę mieć wyniki badań... zaczynam się lekko stresować...

gizas imponująca lista... a myślisz, że będziesz w stanie przeforsować swoje wymagania? Ja zawsze mam plan ale jak zaczynam rozmawiać z ginem to odwaga mi odchodzi ... tak było ostatnio z AMH:-(

Jane AMH nie robią we wszystkich laboratoriach, ja musiałam jechać 100 km, żeby zrobić bo nigdzie w pobliżu nie robią. Inaczej się nie może nazywać jak tylko AMH - Anty Mulerian Hormon.

GizaS ja zadalam w swojej Klinice większość pytań, o których rozmawialysmy.
1.Pytalam o zarodki, więc u mnie podaje sie w 3 dobie po punkcji, bo uważają ze najlepsze środowisko do rozwoju to macica. Jeżeli są jakies do mrozenia to mroza je wieczorem w dniu transferu. Wyjątkowo, gdy zaobserwuja degeneracje co by sugerowało fragmentacje trzymają go na obserwacji. Kiedy sie to w kolejnych dniach potwierdza to ich nie mroza juz.
2. Ja miałam histeroskopie i oni bardzo na nią nalegali, bardziej niż na droznosc. W każdym razie moja lekarka uważała, ze to jedno z ważniejszych badań. Tez była mowa o tym, ze pobranie wycinka to jak scratching.
3. AH u mnie stosują. Nie w każdym przypadku. Wskazaniami są wiek, podwyższone FSH, gruba otoczka embrionu i nieudane inv.
4. Glue u mnie nie stosują. Podobno ta pozywka na której hoduja zarodki juz ma jakies związki, które są wystarczające.
5. IMSI stosują bardzo żadko. Wyglądało trochę tak jakby nie bardzo wierzyli w to powiększanie.
6. Progesteronu mi każą badać na każdym etapie.
7. O immunologii widziałam napisali Ci.
8. Za każdym razem muszę pokazywać świeże TSH. Przeciwciala tez badam, ale z nimi raczej nic sie nie da zrobić. Czasami pomagają sterydy. Ja dostaje w stymulacji encorton, a to chyba wlasnie steryd.

Uff to Ci napisałam jak to wyglada z perspektywy mojej kliniki.

kasik jestem pewna, że gdzieś w Rzeszowie to zrobię bo nie chce mi się wierzyć, że mogłoby nie być takiej możliwości... chodzi tylko o to, że chciałam to zrobić na firmę ale chyba niestety nie mam tego w pakiecie i będę musiała zapłacić.... i tak pewnie zrobię. Ale dopiero i tak w następnym cyklu bo chyba powinno się jakoś na początku cyklu to badać.

reklama
Natomiast co do mojej stymulacji.
Zanim jeszcze było wiadomo czy zdecyduje sie na in vitro lekarka kazała mi brać gonal, to trochę było na dwoje babka wrozyla. Albo myślała, zeby zrobić mi silnie stymulowania iui albo in vitro.
Badanie nasienia nie pozostawilo wątpliwości, ze o iui juz nie ma mowy.

Wiec:
1. Gonal 125 j przez 5 dni
po nim sie okazało, ze na jednym jajniku mam 4 pecherzyki 10 mm i 2 pecherzyki 8 mm.
Drugi niestety gorzej, bo 5 x10mm, 1x8 mm, 2x5 mm i kilka drobnych oraz pojawiło sie trochę płynu.
Stymulant orzekł więc, ze jeden jajnik mam niespokojny i trzeba zmniejszyć dawkę, zeby hiperki nie było.
2. Teraz więc biorę Gonal 37,5 j
menopur 75 j i jako antagoniste cetrotide 0,25 mg
3. W poniedziałek idę zobaczyc co dalej. Punkcje zapowiedzieli mi na sobotę.

Do góry