reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jak bardzo aktywne są Wasze maluszki?

No właśnie nie wiem, dlaczego bolą mnie uda ??? Czy od przewracania się z boku na bok, czy od leżenia ??? A na plecach to bym mogła nawet trochę pospać, pod warunkiem, że miałabym ugięte kolana. Wtedy nie bolą plecy.

reklama
ja nie moge spac na plecach z niunia, bo jak si okazalo mam problem z zyla i w szpitalu przy badaniu lezac na plecach omal nie zemdlalam:(

mnie malęństwo kopnęło w żebra, aż się przestraszyłam, że mnie coś atakuje... jeszcze do tego jakiś głupi sen...

Moje tez mnie czasem budzi, a jak w koncu w nocy zglodnieje i cos zjem to nie daje mi zasnac! I tez uwielbia moja prawa strone, na ktorej z kolei ja uwielbiam spac. Pozycje 'plecna' raczej ograniczam, zeby naczyn krwionosnych nie sciskac i mlodziezy tlenu nie pozbawiac. Jak jzu bola mnie boki to przyjmuje pozycje posrednia miedzy plecna i boczna.

No właśnie Vertigo ja też słyszałam o tym niebezpieczeństwie spania na plecach (że się tlenu małego pozbawia), a ja bym tak się powylegiwała na pleckach :p Już mam serdecznie dosyć spania na boku ::)

ja zasypiam na boczku a i tak budze sie na plecach (moja ulubiona pozycja) jeszcze w takim rozkroku ze nie bede miala chyba problemu z rozlozeniem nog do porodu ;)....dzis w nocy musialam spac na plecach bo jak tylko polozylam sie na bolku junior mi sadzil kuksance ze spac nie moglam....

na plecach ???ja nie potrafie tak nawet na chwile wylezec a co dopiero zasnac w takiej pozycji.W moim lozku wyglada jak w korytku. Z obu stron mam podusie by mi sie lepiej na bockzu spalo...i jakby nie było maz odgrodzony.
:laugh:

Ja nie zasnę na plecach tylko na boku ale też się budzę na plecach, ale częściej śpię na boku a nawet na boko-brzuchu

reklama
pozwolcie, ze napisze jak to jest z tym spaniem na plecach i w ogole lezeniem na plecach ;)

Za dzidzia przebiega glowna zyla i glowna tetnica, jak lezymy na pleckach to dzidek moze ( ale nie musi) dociskac na oba te naczynia, co uposledza nasze krazenie.
Poniewaz krew w tetnicy plynie od ogromnym cisnieniem i jej sciana jest bardzo gruba, nie dzieje sie nic wiele, ale zyla ma juz bardziej wioka scianke a i krew w niej plynie slabiej, wiec dziecko uciskajac na nia powoduje to, ze do pluc doplywa nam mniej krwi niz zwykle, co powoduje ogolne niedotlenienie (nasze) i uczicie dusznosci.
Na szczescie objawy te najpierw daja sie nam odczuc, przez co automatycznie zmieniamy pozycje, zanim dziecko odczuje jakis niedobor :)
Niektore z nas leza na pleckach i tak jest im wygodnie a niektore...znaczna wiekszosc- nie potrafia tak ulezec - wszystko jest osobniczo zmienne ;)

Do góry