reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Jak lekarz mierzy szyjkę macicy?

Cześć, mam pytanie odnośnie pomiaru długości szyjki. Tak wyszło że jednorazowo byłam u innego ginekologa, który zmierzył szyjkę w dwóch częściach ponieważ była zagieta. W jednej wyszło mu 3cm,w drugiej ponad 4 czyli sumując ponad 7cm :o. Za to ostatnio moja lekarz prowadząca zmierzyła szyjkę tylko w jednej części i było właśnie coś ponad 4cm. Jak to w końcu jest, czym w takim razie jest ta druga część która mierzył pierwszy lekarz, trochę się pogubiłam. Jestem w 22+3 tc.

Pozdrawiam

reklama
Cześć, mam pytanie odnośnie pomiaru długości szyjki. Tak wyszło że jednorazowo byłam u innego ginekologa, który zmierzył szyjkę w dwóch częściach ponieważ była zagieta. W jednej wyszło mu 3cm,w drugiej ponad 4 czyli sumując ponad 7cm :o. Za to ostatnio moja lekarz prowadząca zmierzyła szyjkę tylko w jednej części i było właśnie coś ponad 4cm. Jak to w końcu jest, czym w takim razie jest ta druga część która mierzył pierwszy lekarz, trochę się pogubiłam. Jestem w 22+3 tc.

Pozdrawiam
A mierzyli przezpochwowo czy przezbrzusznie?

Szyjka macicy ma tak jakby dwie części. Pochwową i cieśniową. Ważniejsza dla utrzymania ciąży jest część cieśniowa. Pomiary szyjki bywają totalnie rozjechane dlatego w przypadku podejrzenia problemów, których u Ciebie ewidentnie nie ma, bo każdy pomiar jest dobry 😉, warto szukać pomocy u lekarzy, którzy naprawdę na problemach z szyjką się znają.

Super dzięki za odpowiedź! Już się zastanawiałam o co to chodzi przeciez chyba nie skróciła się w 2 tygodnie o 3cm😅 po prostu dwie inne metody pomiaru, najwyraźniej gin prowadząca zmierzyła tylko właśnie tą drugą, dłuższą część cieśniową
Szyjka macicy ma tak jakby dwie części. Pochwową i cieśniową. Ważniejsza dla utrzymania ciąży jest część cieśniowa. Pomiary szyjki bywają totalnie rozjechane dlatego w przypadku podejrzenia problemów, których u Ciebie ewidentnie nie ma, bo każdy pomiar jest dobry 😉, warto szukać pomocy u lekarzy, którzy naprawdę na problemach z szyjką się znają.

Do góry